Muş İli Hakkında Bilgi, Muş’un İklimi, Yüzey Şekilleri, Bitki Örtüsü ve Ekonomisi

1
Advertisement

Muş ili nerededir? Muş ilinin ilçeleri, iklimi, bitki örtüsü, yüzey şekilleri, özellikleri ile ilgili bilgilerin yer aldığı sayfamız.

Muş İli

Kaynak: wikipedia.org

  • Yüzölçümü: 8.196 km2.
  • İlçeleri: Merkez, Bulanık, Hasköy, Korkut, Malazgirt, Varto.

Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Murat-Van Bölümü’nde yer alan il ve bu ilin merkezi kenttir. 39°29′-38°29′ kuzey enlemleriyle, 41°06′-41°47′ doğu boylamları arasında yer alan il; kuzeyden Erzurum, doğudan Ağrı ve Bitlis, güneyden Batman, batıdan Bingöl, güneybatıdan Diyarbakır ile çevrilidir.

Yüzey Şekilleri

İl topraklarının % 34.9’u dağlar, % 27.2’si ovalar, % 37.9’u yaylalarla kaplıdır. Güneydoğu Toroslar’ın uzantısı olan dağlarda yükselti genelde 1.200 m’nin üzerindedir.

Topraklar, doğu-batı yönünde Murat Irmağı ve kollarının oluşturduğu vadilerle yarılmıştır. İlin kuzeyinde Akdoğan Dağı’nın (2.879 m) kuzey yamaçları akarsular tarafından derin biçimde parçalanmıştır. Kuzeydoğu-güneybatı doğrultulu dağın uzunluğu 30 km, genişliği 10 km’dir. Şerafettin Dağları, batıda uzanır ve Bingöl İli ile sınırı oluşturur. Büyük bölümü Bingöl İli’nde kalır. Bilcan Dağları kuzeybatı-güneydoğu yönünde, Bulanık ve Liz ovaları arasında uzanır. Şeyhtokom (2.300 m), Molla Hasan ve Karaburun (2.500 m), Ziyaret Tepe (2.950 m) Avnikalesi Tepe (2.54 m) başlıca yükseltileridir. İli sulayan başlıca ırmaklar: Murat Irmağı, kuzeydoğudan il topraklarına katılır, kuzey-güney doğrultuda akar. Karkaya Deresi, Kocasu Çayı, Hasa-nova Suyu ve daha birçok küçük kolu alır, güneybatıdan il topraklarım terkeder. Karasu, güneyden il topraklarına girer ve Murat Irmağı’na katılır. Haçlı (Balnık), Seki (Hamurpet) ildeki küçük doğal göllerin başlıcalarıdır.

Haçlı Gölü (10 km2), Varto İlçesi’nin güneydoğusundadır. Şeyhtokom Deresi tarafından beslenen gölün, kışın yüzeyi donar: Varto İlçesi’nin güneybatısındaki Seki Gölü de (3 km2), kışın donar, fazla sularının Murat’a boşaltır. Sepet adıyla anılan küçük bir göl daha vardır. İl topraklarının % 21.Tüm kaplayan ovaların büyük bölümü Murat Vadisi’ndedir. Muş, Bulanık, Liz, Malazgirt ovaları bu düzlüklerin başlıcalarıdır. En önemli ova Muş Ovası’dır. Bulanık (525 km2) Ovası, ilin doğusunda, Liz Ovası ile Bilcan Dağlan’nın güneyinden başlayarak güneydoğu yönünde Murat Irmağı’na kadar uzanır. İlin doğusunda yer alan önemli bir düzlük de Malazgirt Ovası’dır (450 km2).

İklim ve Bitki Örtüsü

Doğu Anadolu karasal ikliminin egemen olduğu ilde, kışlar soğuk ve kar yağışlı, yazlar ılıman ve az yağışlıdır. Yıllık ortalama sıcaklık 9.7°C, en soğuk ay ocak, en sıcak ay temmuzdur. Yağış yönünden kış aylarında Akdeniz, yaz aylarında Doğu Anadolu ikliminin etkileri görülür. Merkez’de yıllık ortalama yağış tutan 886.7 mm’dir. en çok yağış ocak ve şubat, en az yağış temmuz ve ağustos aylarında düşer.

Advertisement

Çayır otları ve meşe ağaçlarından oluşan ormanlar, ilin doğal bitki örtüsünü oluşturur. Hayvan otlatma ve aşırı yararlanma sonucu orman örtüsü büyük oranda bozulmuş, varolan ağaçlar bodurlaşmış ve seyrekleşmiştir. ilin kuzey ve güneyinde uzanan dağlar üzerinde meşe ormanlarının kalıntıları görülür.

Ekonomisi

Ekonomi temelde tarıma dayalıdır. İş gücünün büyük bölümü tarımla uğraşır. Buna karşın, tarım alanları oldukça sınırlıdır. Tarıma elverişli toprakların en büyük bölümü çayır ve meralarla kaplıdır. Başta tahıllar (buğday, arpa) olmak üzere, baklagil (nohut, fasulye, mercimek), endüstri bitkileri (şekerpancarı, tütün), yumur bitkiler (patates, soğan) yetiştirilir. Yılda 2.450 ton meyve (elma, armut, erik, kayısı, iğde, vişne, ceviz, incir, üzüm) elde edilir. Yem bitkileri, çeşitli sebzeler (karpuz, kabak, patlıcan, domates, biber, soğan, havuç, lahana, fasulye, kavun), öteki başlıca tarım ürünleridir.

Hayvancılık, ileri düzeyde ve tarımın ana koludur. Büyükbaş (sığır, dana, inek), küçükbaş (koyun, keçi) hayvan varlığı toplamı 2 milyonun üzerindedir. Kümes hayvancılığı ve arıcılık son yıllarda hızlı bir gelişme içindedir. Barit ve tuz dışında doğal kaynak yoktur. İl merkezine 5-10 km uzaklıkta kil ve kalker yatakları bulunmaktadır. Endüstri gelişmemiştir.


1 Yorum

  1. Muş Ünlüleri on

    Muş’un Tanınmış kişileri

    Nimet Ağaoğlu
    Şair ve yazar Melik Köroğlu (salihi)
    Feyat Asya
    Mehmet Zafer Çağlayan
    Mehmet Emin Şimşek
    Necmettin Dede
    Giyasettin Emre
    Şefik Çağlayan
    Şemsettin Ağaoğlu
    Haci Kadri Asya (Bey)
    Ahmet Hamdi Çelebi
    Erkan Kemaloğlu
    Vahdettin Özkan
    Kasım Emre
    Mehdi işık
    Zeki Dede
    Medeni Yılmaz
    Sait Mutlu
    İsa ihsan Bingöl
    Sırrı Sakık
    Ali Haydar Fırat
    Mehmet Emin Seydagil
    Barlas Kuntay
    Mehmet şerif fırat
    Zihni Sayan
    Günsal Albayrak
    Kerem Al
    Alaattin Fırat
    Rıfat Nehir
    Hamdi Dayi
    İlyas Sami
    Tahsin sarac
    Erol Polat
    Mehmet Nuri Yaman
    Rıza Kotan
    Oktay izgiev
    Faruk ışık
    Prf Melike Elif Teker
    Mehmet Emin sever
    Selami öztürk
    Hekimoğlu Süleyman Özcan
    Vehbi Kuş
    Tekin ileri Dikmen
    Hayati Kuşhan
    Aliziver Bey (Ali Bey)
    Haci Kadri Bey (Bey)
    Haci Medeni Bey (Bey)
    Ebubekir Köroğlu
    Muzaffer Demir
    Fevzi çeşitli
    Yakup Kaya
    Şevin Coşkun
    Ekin Dikmen
    Kerem Geldi
    Necati Kalsın
    Zafer Tursun
    Burhan Garip Şavlı
    Hikmet Karayel
    Zeki Tunçkıran
    İsmail ilhan
    Sabahattin Yıldız
    Mumtaz Yavuz
    Burcu Çelik
    Mensur ışık
    Umut Deniz Güneysu
    Zeki Eker
    Seracettin Karayağız
    Osman Kadrı Bingöl
    Fikret Kale
    Mujgan Güven.

Leave A Reply