Musi Irmağı (Nehri) Nerededir? Endonezya Musi Nehri Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Musi Irmağı Nerededir? Endonezya’da bulunan Musi Irmağı’nın coğrafi konumu, özellikleri, aktığı bölgeler nerelerdir, Musi Irmağı hakkında bilgi.

Musi Irmağı

Musi Irmağı (Nehri)Musi Irmağı (Nehri) Nerededir? Endonezya Musi Nehri Hakkında Bilgi

Musi Irmağı, Endonezya’da, Sumatra Adası’nda ırmaktır. Bengkulu’nun kuzeydoğusunda Barisan Dağları’ndan doğar, doğu-kuzeydoğu yönünde akar, Bangka Boğazı’na dökülür. Çok sayıda kolu vardır, ağzından 90 km içerisinde Palembang Kenti yer alır.

Nehir kabaca güneybatıdan kuzey doğuya, Benatkulu’daki Kepahiang’daki Sumatra’nın omurgasını oluşturan Barisan Dağları menzilinden Güney Çin Denizi’nin uzantısını oluşturan Bangka Boğazı’na akar. Yaklaşık 750 kilometre uzunluğundadır ve Güney Sumatra eyaletinin çoğunu boşaltır. Eyalet başkenti Palembang’dan geçtikten sonra, Sungsang kenti yakınlarında bir delta oluşturmak için Banyuasin Nehri de dahil olmak üzere diğer birkaç nehirle birleşir. Yaklaşık 6,5 metre derinliğe kadar taranan nehir, esas olarak petrol, kauçuk ve palmiye yağı ihracatı için kullanılan büyük liman tesislerinin bulunduğu Palembang’a kadar büyük gemiler tarafından gezilebilir. Bu nehir sistemi, özellikle Palembang şehri etrafında, 7. ila 13. yüzyıldan kalma Srivijayan imparatorluğunun kalbiydi. Nehir ağzı, Aralık 1997’de 104 yolcu ve mürettebatın hepsini öldüren SilkAir Flight 185 uçak kazasının yeriydi.

Coğrafyası

Nehir Sumatra’nın güney bölgesinde, ağırlıklı olarak tropikal yağmur ormanları iklimi (Köppen-Geiger iklim sınıflandırmasında Af olarak belirtilir) ile akar. Bölgede yıllık ortalama sıcaklık 24 ° C’dir. En sıcak ay, ortalama sıcaklığın 26 ° C civarında olduğu ve en soğuk ayı 22 ° C’de Şubat ayı olduğu Temmuz’dur. Yıllık ortalama yağış miktarı: 2579 mm En kurak ay ortalama 344 mm yağışla Nisan yılın en kurak ayıdır.

Aynı İsmi Taşıyan Bir Başka Irmak

Musi Nehri veya Musinuru, Hindistan’daki Telangana eyaletinden akan Deccan Platosu’ndaki Krishna Nehri’nin bir koludur. Haydarabad, tarihi eski kenti ve yeni kenti bölen Musi nehrinin kıyısında duruyor. Himayat Sagar ve Osman Sagar, Haydarabad için su kaynağı olarak kullanılan barajlardır. Nehir Kutub Shahi döneminde Nerva olarak biliniyordu.

Advertisement

Musi nehri, 20. yüzyılın başlarına kadar Haydarabad şehrinin sık sık sel felaketine neden oldu. 28 Eylül 1908 Salı günü, Haydarabad, Musi Nehri’nin şehirden akan felaketine neden oldu. Bir günde 17 inç yağış kaydedildi ve Afzalgunj’daki su seviyesi yaklaşık 3.4 metre yüksekliğindeydi. Bu seller Haydarabad’a büyük yıkıma neden oldu ve yaklaşık 15.000 insanı öldürdü.


Leave A Reply