Muwatalli Kimdir? Hitit Kralının Hayatı ve Döneminde Yaşananlar

0

Muwatalli kimdir? Hitit kralı Muwatalli’nin hayatı, hakkında bilinenler, tarihteki yeri. Muwatalli hakkında bilgi.

Muwatalli

Muwatalli; Hitit kralıdır (?-Hattuşaş İÖ 1282). II. Murşilli’nin oğludur. Babasının İÖ 1810’da ölümü üzerine kral oldu. Dönemine ilişkin bilgiler, kardeşi III. Hattuşili’nin (İÖ 1275-1250) yazdırdığı otobiyografiden öğrenilmektedir. Kral olduktan sonra kardeşine, Yukarı Ülke olarak adlandırılan İç Anadolu’nun Amasya çevresinin yönetimini verdi. Muwatalli ülkenin batı ve güneybatısına başarılı seferler düzenledi, yöredeki yerel krallıklara yüksek egemenliğini kabul ettirdi. Kuzey, batı ve güneybatı sınırları güvence altına alındıktan sonra bu kez Kuzey Suriye’de emelleri olan Mısır üzerine yöneldi. Öncelikle başkenti Hattuşa’dan henüz yeri saptanamamış olan Dattaşa’ya taşıdı.

M.Ö 1285’te Hitit ve Mısır orduları Kuzey Suriye’deki Kadeş mevkiinde karşılaştılar. İlkçağın en büyük savaşlarından biri olan bu savaşta Hititler üstün bir zafer kazandılar; ancak savaş sonrasında Hitit kuvvetleri Şam’a kadar olan bölgeyi yağmalayıp geçtikleri gibi, Amurru Krallığı’nı da yeniden Hititlere tabi bir ülke haline getirdiler. Muwatalli yeni başkenti Dattaşa’ya döndükten kısa bir süre sonra öldü, yerine Urhi-Teşup adındaki oğlu III. Murşili (İÖ 1282-1975) adıyla tahta çıktı.

Kadeş Savaşı

Muwatalli en iyi Kadeş Savaşı’nda II. Ramses ile savaşan Hitit hükümdarı olarak bilinir. Müttefikleri arasında Halep kralı I. Şuppiluliumas’ın torunu Talmi-Sharrum da vardı .

Her iki taraf da bu savaşta zafer kazandığını iddia etse de, bilim adamları genellikle savaşın her iki taraf için de, özellikle de II. Ramses için kötü sona erdiğine inanırlar. Çünkü her iki taraf da ağır kayıplar vermiş ve askeri güçleri azalmıştır. Bu savaşı benzersiz kılan, nasıl sona erdiği değil, II. Ramses’in saltanatı sırasında verdiği tüm savaşlardan bu savaşa özel bir önem vermiş olmasıdır. Bu, savaşın iki resmi versiyonunu ürettiği gerçeğiyle açıktır: bazen Şiir olarak adlandırılan Edebi Kayıt ve Bülteni, savaşın kısa bir kaydını ve oyulmuş görüntüleri içeren Resimli Kayıt. Savaşın bu iki tasviri, Ramesseum da dahil olmak üzere beş farklı Mısır tapınağında yazılı olarak bulunur. Bu savaşı kayda değer kılan ikinci şey ise Muwatalli’nin Mısır Ordusu’na karşı kullandığı taktiklerdir.

Muvatalli, birliklerini kuzey Suriye’de topladı ve II. Ramses ordusunun yerini tespit etmek için gözcüler ve casuslar gönderdi. Casuslar, Kadeş’e ilk yaklaşırken II. Ramses’e ve Amun bölüğüne ulaştı. Kaçak gibi davranan casuslar, II. Ramses’in güvenini kazandı. Bunu Hitit ordusunun Halep’te olduğundan daha da uzakta olduğuna onu ikna etmek için kullandılar. Bir süre sonra, diğer Hitit öncüler yakalandı ve II. Ramses hileyi farketti. Muwatalli, kuvvetleriyle Kadeş’in hemen dışındaydı.

Savaş, Hitit kuvvetlerinin Kadeş’e doğru yürüyen Mısır ordusuna saldırmasıyla başladı. Ramses II, Kadeş’teki kampında diğer tümenlerinin önüne geçmişti ve ordusunun yalnızca bir tümeniyle birlikteydi. II. Ramses’in güneyindeki tümen Hitit savaş arabalarının bir eki tarafından saldırıya uğrarken, Muwatalli ise Ramses’in kampına saldırmak için ikinci bir savaş arabacı tümeni göndermişti. II. Ramses kuvvetleri Hitit saldırısını püskürtmeyi başardı ve ertesi gün savaş bitti.


Leave A Reply