Müze Türleri Nelerdir? Müze Çeşitlerinin Özellikleri, Uzmanlıkları Hakkında

0
Advertisement

Müze çeşitleri ve müze türleri nelerdir? Müze çeşitlerinin özellikleri, uzmanlık alanları, isimleri nelerdir, hakkında bilgi.

Müze Türleri Nelerdir?

Farklı müze türleri, çeşitleri var. Bunlardan bazıları:

Arkeoloji müzeleri.

Arkeolojik eserler sergilerler. Açık hava müzesi olabilirler ya da bir binada eşyaları sergileyebilirler.

müze

Kaynak: pixabay.com

Sanat müzeleri.

Sanat galerisi olarak da bilinirler. Sanat eserlerini, en çok görsel sanat eserlerini resim, heykel, fotoğraf, resim, çizim, seramik veya metal gibi gösterme alanlarıdır. Avrupa’da halka açık ilk sanat müzesi, Basel’deki Amerbach-Cabinet (Şimdi Kunstmuseum Basel) idi.

Ansiklopedik müzeler.

Genellikle büyük kurumlardır ve ziyaretçilere yerel ve global birçok tema hakkında geniş bilgi sunar. Tematik olarak tanımlanmış ve uzmanlaşmış değillerdir.

Tarihi ev müzeleri.

Bir ev veya bir bina, çeşitli nedenlerden dolayı müzeye dönüştürülür, çünkü genellikle içinde yaşayan kişi önemlidir ya da içinde önemli bir şey olmuştur. Ev, kullanıldığı zamanki gibi mobilyalarla donatılır. Evin ziyaretçileri, evin ve sakinlerinin hikayelerini rehberler aracılığıyla öğrenirler.

Advertisement
Tarih müzeleri.

Belirli yerler hakkında kronolojik bir hikaye anlatan nesneler ve eserleri toplarlar. Toplanan nesneler; belgeler, eserler, arkeolojik bulgular ve diğerleri olabilir. Bir binada, tarihi bir evde veya tarihi bir yerde olabilirler.

Yaşayan tarih müzeleri.

Tarihsel olayların bir izleyiciyi içine çekmek ve belirli olayların nasıl göründüğünü veya bazı el sanatlarının nasıl yapıldığını göstermek için sanatçılar tarafından yapılan bir müze türüdür. Artık eskide kaldıkları için görmenin mümkün olmadığı şeyler canlandırılır.

Deniz müzeleri.

Denizcilik tarihi, kültürü veya arkeolojisini sergileyen özel müzelerdir. Arkeolojik deniz müzeleri, su kütlelerinin topladığı eserler ve korunmuş gemi enkazları sergiler. Denizcilik tarihi müzeleri, halkı insanlığın denizcilik geçmişi hakkında bilgilendirir ve eğitir.

Askeri ve savaş müzeleri.

Askeri tarihte uzmanlaşmış müzeler. Genellikle tek bir millet ve bu ülkenin yer aldığı çatışmalar açısından örgütlenir. Silah, üniforma, dekorasyon, savaş teknolojisi ve diğer nesneleri toplar ve sunarlar.

Gezici müzeler.

Belirli bir sergi alanı olmayan müzeler. Bir araçta sergilenebilir veya müzeden müzeye misafir olabilirler.

Doğal tarih müzeleri.

Genellikle, doldurulmuş hayvanlar veya kurutulmuş bitkiler gibi doğadaki nesneleri görüntüler. Doğal tarih, dinozorlar, zooloji, oşinografi, antropoloji, evrim, çevre sorunları ve daha fazlası hakkında eğiticidirler.

Advertisement
Açık hava müzeleri.

Açık havada sergilenirler. Sergiler, geçmişteki mimariyi yeniden yaratan yapılardan oluşuyor. İlk olarak 19. yüzyılın sonunda İskandinavya’da açıldı.

Pop-up müzeler.

Geleneksel olmayan müze kurumlarıdır. Profesyoneller veya kurumlar yalnızca tema sunarken, kısa sürecek ve çoğu zaman müze objeleri ve etiketleri sağlama konusunda ziyaretçilere güvenerek yapılmıştır.

Bilim müzeleri.

Bilim ve bilim tarihi alanında uzmanlaşmıştır. Başlangıçta, nesnelerin statik gösterileri sergilenirdi ancak şimdi ziyaretçilerin katılabilmesi ve farklı bilim dalları hakkında daha iyi bilgi sahibi olabilecekleri şekilde gelişmişlerdir.


Leave A Reply