Mide Fıtığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Ameliyatı ve Tedavi Yolları

0
Advertisement

Mide Fıtığı (Hiatal herni) nedir, neden meydana gelir? Mide fıtığı teşhisi, belirtileri ve tedavi yolları nelerdir? Mide Fıtığı ameliyatı ve hastalığı önleme için yapılabilecekler.

Mide Fıtığı nedir?

Mide Fıtığı (Hiatal herni), midenizin üst kısmı diyaframınızdan yukarı ve göğüs bölgenize doğru itildiğinde ortaya çıkar.

mide bulantı

Kaynak: pixabay.com

Diyafram, karnınız ve göğsünüz arasında yer alan büyük bir kastır. Bu kası nefes almanıza yardımcı olması için kullanırsınız. Normalde mideniz diyaframın altındadır, ancak Mide Fıtığı olan kişilerde midenin bir kısmı kasın içinden yukarı doğru itilir. Hareket ettiği açıklığa hiatus denir.

Mide Fıtığı türleri

Genel olarak iki tip hiatal herni vardır: kayan hiatal herniler ve sabit veya paraözofageal herniler.

Kayıcı Mide Fıtığı

Bu, hiatal herninin en yaygın türüdür. Mideniz ve yemek borunuz hiatustan göğsünüzün içine ve dışına doğru kaydığı zaman meydana gelir. Kayma fıtıkları küçük olma eğilimindedir. Genellikle herhangi bir belirtiye neden olmazlar ve tedavi gerektirmeyebilirler.

Sabit Mide Fıtığı

Bu fıtık türü o kadar yaygın değildir. Paraözofageal fıtık olarak da bilinir. Sabit bir fıtıkta, midenizin bir kısmı diyaframınızdan içeri doğru itilir ve orada kalır. Çoğu vaka ciddi değildir. Ancak midenize giden kan akışının engellenme riski vardır. Bu gerçekleşirse, ciddi hasara neden olabilir ve tıbbi bir acil durum olarak kabul edilir.

Advertisement

Mide Fıtığının belirtileri

Sabit Mide Fıtığının bile semptomlara neden olması nadirdir. Herhangi bir belirti yaşarsanız, bunlar genellikle yemek borunuza giren mide asidi, safra veya havadan kaynaklanır. Yaygın semptomlar şunları içerir:

  • Eğildiğinizde veya uzandığınızda kötüleşen mide ekşimesi
  • asit reflüsü veya GÖRH
  • göğüs ağrısı veya epigastrik ağrı
  • yutma güçlüğü
  • Geğirme

Mide Fıtığı ameliyatı

Daha büyük Mide Fıtıklarını onarmak ve mide ekşimesi semptomlarını tedavi etmek için bazen cerrahi tedavi gerekir. Mide Fıtığı için cerrahi, reflü semptomları ilaçla başarılı bir şekilde kontrol edilemiyorsa veya intratorasik mide olarak da bilinen dev özofagus hernisi adı verilen bir fıtık türüne sahipseniz kullanılır.

Ameliyat türleri

Mide Fıtığı genellikle yaşam tarzı değişiklikleri veya ilaçlarla tedavi edilebilirken, bazı kişilerin Mide Fıtığını onarmak için ameliyat olmaları gerekebilir.

Mide Fıtığını onarmak için yapılan ameliyat, diyaframınızı sıkılaştırmayı ve mideyi göğüs boşluğundan karın içine geri çekmeyi içerebilir.

Bir cerrah, Mide Fıtığının hangi aşamada olduğuna bağlı olarak ameliyat önerecektir.

Yaygın cerrahi seçenekler şunları içerir:

Advertisement

Hiatus onarım ameliyatı. Bu ameliyatta, yemek borusunun mideye giderken geçtiği diyaframdaki açıklık olan genişlemiş hiatusu sıkılaştırmak ve boyutunu küçültmek için dikişler ve protez ağ kullanılır. Midenizin hiatustan yukarı doğru şişmesini önler ve erken evre Hiatal herniler için kullanılır.

Nissen Fundoplikasyonu. Bu prosedür, mideyi diyafragma hiatusunun altında yerinde tutmak için midenin fundus adı verilen üst kısmını yemek borusunun alt kısmının etrafına sarmak için dikişlerin kullanılmasını içerir. Dikişler yemek borunuzun ucunda basınç oluşturarak mide asidinin ve yiyeceklerin mideden yukarı akmasını engeller.

Collis-Nissen gastroplastisi. Bu ameliyat, yemek borusu kısalmasına bağlı daha karmaşık Mide Fıtığı formları olan hastalarda yemek borusunu uzatmak için kullanılır. Bu prosedürde, bir cerrah yemek borunuzu uzatmak için midenizin üst kısmından doku kullanacaktır.

Ne beklemelisiniz?

Mide Fıtığını onarma ameliyatı tipik olarak 2 ila 3 saat sürer ve genel anestezi altındayken yapılır, böylece uykuya dalarsınız ve işlem sırasında ağrı hissetmezsiniz.

Mide Fıtığı onarmak için ameliyat farklı teknikler kullanılarak yapılabilir:

Açık onarım. Açık onarım ameliyatında, cerrahınız ameliyatı gerçekleştirmek için karnınızda büyük bir cerrahi kesi yapacaktır.

Laparoskopik onarım. Laparoskopik cerrahide, cerrahınız karnınızda birkaç küçük kesik açacak ve kesiklerden birinden küçük bir kamera ile ince bir tüp yerleştirecektir. Cerrahi aletler diğer kesiklerden sokulacaktır. Cerrahınız midenizin içini görüntülemek ve ameliyatı gerçekleştirmek için kameraya bağlı bir monitör kullanacaktır. İyileşme Ameliyatınızdan sonra 1 ila 2 gün hastanede kalmayı bekleyebilirsiniz. Bazı ameliyatlar, ameliyattan sonraki birkaç hafta boyunca yumuşak veya sıvı bir diyet uygulamanızı ve gazlı içeceklerden kaçınmanızı gerektirebilir.

Ameliyattan sonra iştahınızın azaldığını fark edebilirsiniz ve bazı hastalar fıtık onarımından sonraki ilk birkaç gün boyunca ishal yaşayabilir.

Mide Fıtığı onarımı ameliyatından sonra genellikle önemli bir kısıtlama yoktur; bu da yürümenin, merdiven çıkmanın, cinsel ilişkiye girmenin veya acımadığı sürece egzersiz yapmanın sorun olmadığı anlamına gelir.

Cerrahınız veya doktorunuz, ne tür bir ameliyat geçirdiğinize bağlı olarak iyileşmeniz için daha spesifik yönergeler ve talimatlar sağlayacaktır.

Mide fıtığı için tedavi seçenekleri

Çoğu hiatal herni vakası tedavi gerektirmez. Semptomların varlığı genellikle tedaviyi belirler. Asit reflünüz ve mide ekşimeniz varsa, ilaçlarla veya bunlar işe yaramazsa ameliyatla tedavi edilebilirsiniz.

Advertisement
İlaçlar

Doktorunuzun reçete edebileceği ilaçlar şunları içerir:

  • mide asidini nötralize etmek için reçetesiz satılan (OTC) antiasitler
  • Asit üretimini azaltan reçetesiz veya reçeteli H2-reseptör blokerleri
  • Asit üretimini önlemek için reçetesiz veya reçeteli proton pompası inhibitörleri, yemek borunuzun iyileşmesi için zaman kazandırır
Diyet

Mide fıtığı nedenleri asit reflü semptomları. Beslenme düzeninizi değiştirmek belirtilerinizi azaltabilir. Üç büyük öğün yerine günde birkaç kez daha küçük öğünler yemek yardımcı olabilir. Ayrıca yatmadan önceki birkaç saat içinde yemek veya atıştırmalık yemekten kaçınmalısınız.

Mide ekşimesi riskinizi artırabilecek bazı yiyecekler de vardır. Kaçınmayı düşünün:

  • baharatlı yiyecekler
  • çikolata
  • domatesle yapılan yiyecekler
  • Kafein
  • soğan
  • turunçgiller
  • alkol

Semptomlarınızı azaltmanın diğer yolları şunlardır:

  • sigarayı bırakmak
  • yatağınızın baş kısmını en az 6 inç yükseltmek
  • yemek yedikten sonra eğilmekten veya uzanmaktan kaçınmak

Hiatal herni için nedenler ve risk faktörleri

Birçok Mide fıtığının kesin nedeni bilinmemektedir. Bazı kişilerde yaralanma veya diğer hasarlar kas dokusunu zayıflatabilir. Bu da midenizin diyaframınızı itmesini mümkün kılar.

Bir başka neden de midenizin etrafındaki kaslara çok fazla baskı (tekrar tekrar) uygulamaktır. Bu şu durumlarda meydana gelebilir:

  • öksürürken
  • kusma
  • bağırsak hareketleri sırasında ıkınma
  • ağır nesnelerin kaldırılması

Bazı insanlar da anormal derecede büyük bir hiatus ile doğarlar. Bu, midenin içinden hareket etmesini kolaylaştırır.

Mide fıtığı riskinizi artırabilecek faktörler şunlardır:

  • Obezite
  • yaşlanma
  • sigara içmek

Mide fıtığından tamamen kaçınamayabilirsiniz, ancak fıtığı daha da kötüleştirmekten kaçınabilirsiniz:

  • aşırı kilo vermek
  • bağırsak hareketleri sırasında ıkınmamak
  • ağır nesneleri kaldırırken yardım almak
  • sıkı kemerlerden ve bazı karın egzersizlerinden kaçınmak

Mide Fıtığı testi ve teşhisi

Birkaç test hiatal herniyi teşhis edebilir.

Baryumlu yutkunma

Doktorunuz röntgen çekmeden önce size içinde baryum bulunan bir sıvı içirebilir. Bu röntgen üst sindirim sisteminizin net bir siluetini sağlar. Görüntü, doktorunuzun midenizin yerini görmesini sağlar. Diyaframınızdan çıkıntı yapıyorsa Mide Fıtığınız var demektir.

Advertisement
Endoskopi

Doktorunuz endoskopi yapabilir. Boğazınızdan ince bir tüp geçirecek ve bunu yemek borunuza ve midenize doğru uzatacaktır. Doktorunuz daha sonra midenizin diyaframınızı itip itmediğini görebilecektir. Herhangi bir boğulma veya tıkanıklık da görülebilecektir.

Mide Fıtığının önlenmesi

Doktorlar Mide Fıtığına neyin neden olduğunu veya bunun nasıl önlenebileceğini tam olarak bilmemektedir.

Ancak obezite ile yaşamak ve sigara içmek gibi bazı faktörler Mide Fıtığı riskinizi artırabilir, bu nedenle ılımlı bir kiloyu korumak ve sigarayı bırakmak, bir fıtık geliştirme riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir.

Tıbbi acil durumlar

Bir tıkanıklık veya boğulmuş bir fıtık midenize kan akışını engelleyebilir. Bu tıbbi bir acil durum olarak kabul edilir. Aşağıdaki durumlarda hemen doktorunuzu arayın

  • mide bulantısı hissediyorsanız
  • kusuyorsun
  • gaz çıkaramıyor veya bağırsaklarınızı boşaltamıyorsanız

Göğüs ağrısı veya rahatsızlığınıza Mide Fıtığının neden olduğunu düşünmeyin. Kalp sorunlarının veya peptik ülserin bir işareti de olabilir. Doktorunuza görünmeniz önemlidir. Belirtilerinize neyin neden olduğunu ancak testler ortaya çıkarabilir.

GÖRH ve Mide Fıtığı arasındaki bağlantı nedir?

Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) midenizdeki yiyecek, sıvı ve asit yemek borunuza ulaştığında ortaya çıkar. Bu durum yemeklerden sonra mide ekşimesine veya mide bulantısına yol açabilir. Mide Fıtığı olan kişilerde GÖRH görülmesi yaygındır. Ancak bu, her iki durumun da her zaman diğerine neden olduğu anlamına gelmez. GÖRH olmadan Mide Fıtığınız veya herni olmadan GÖRH’niz olabilir.

Görünüm

Mide Fıtığı olan birçok kişide herhangi bir belirti görülmez ve tıbbi bakıma ihtiyaç duyulmaz. Ancak daha şiddetli fıtıkları olan kişilerde, fıtığı onarmak ve mide ekşimesi ve göğüs ağrısı gibi rahatsız edici semptomlardan kurtulmak için ilaç tedavisi, yaşam tarzı değişiklikleri ve bazı durumlarda ameliyat gerekebilir.

Mide Fıtığının ameliyattan sonra tekrarlaması mümkündür. 2020 yılında yapılan bir çalışmada, minimal invaziv fundoplikasyon ameliyatı geçiren hastalarda nüks oranı yüzde 18 olarak bulunmuştur.

Kilo vermek ve sağlıklı kiloyu korumak, sigarayı bırakmak, daha küçük porsiyonlarda yemek yemek, bazı yağlı ve asitli yiyecekleri sınırlamak ve yatmadan en az 3 ila 4 saat önce yemek yemek gibi yaşam tarzı değişiklikleri Mide Fıtığı semptomlarını yönetmenize yardımcı olabilir.

Advertisement


Leave A Reply