Namibya Nerededir? Özellikleri, Konumu, İklimi, Ekonomisi, Tarihi Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Ülkeler Rehberi Namibya – Namibya ile ilgili bilgi, başkenti, tarihi, ekonomisi, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu hakkında bilgi

namibya bayrağı

Kaynak: pixabay.com

NAMİBYA;

  • Yüzölçümü: 823.168 km2.
  • Başkenti: Windhoek.
  • Dil: İngilizce, Afrikaanca, Almanca, Bantu dilleri.
  • Din: Hristiyan (% 62 Protestan, % 20 Katolik), doğal dinler (% 18).
  • Para birimi: 1 Namibya doları = 100 cent.
  • Başlıca kentleri: Swakopmund, Rehoboth, Keetmashoop, Tsumeb.

Güneybatı Afrika’da devlettir. Batıdan Atlas Okyanusu, doğudan Batsvana, güneydoğu ve güneyden Güney Afrika Cumhuriyeti, kuzeyden Angola ile çevrilidir. Kuzeydoğuda ise Zambiya, Namibya’nın dar Caprivi Şeridi’ni çevreler.

Yüzey Şekilleri;

Genişliği 65-160 km arasında değişen kıyı ovası, boş Namib Çölü ile kaplıdır. Ülkenin orta kesimindeki yayla dik kayalarla çevrilidir; bu yayla merkeze doğru 900-2.000 m’ye kadar yükselir. Doğu ve kuzeydoğuda, yarı çöl bir alan dolan Kalahari uzanır. Orange Irmağı, Namibya’nın Güney Afrika ile olan sınırının bir bölümünü oluşturur. Sürekli akan öteki ırmaklar ise, Angola sınırını bir bölümünü oluşturan Kunene ve Okavango ile Zambiya sınırındaki Zambezi’dir.

İklimi;

İklim, kuzeyde tropikal, güneyde ise yan tropikaldir. Soğuk Benguela Akıntısı, kıyı bölgesinin sıcaklığını dengeler; Walvisbaai’de yıllık ortalama sıcaklık yalnız 17°Cdir. Yaylada sıcaklık yükseltiyle bağlantılıdır (en yüksek yerde yıllık ortalama sıcaklık 14-24°C arasındadır). Ülkenin 2/3’ün-den çoğu yılda 400 mm’den az yağış alırken bu değer Namib Çölü’nde 30 mm, kuzeydoğuda 625 mm’dir.

namibya

Kaynak: pixabay.com

Bitki Örtüsü ve Hayvanlar;

Namib Çölü’nde bitki örtüsü çok seyrektir. Bununla birlikte Kalahari, dikenli çalılar, dağınık ağaçlar ve otların yetişmesine elverişlidir. Yaylanın güney ve orta bölümlerinde otlaklar vardır, kuzeyde ise ağaçlı savanlar göze çarpar. Zengin hayvan (manda, zürafa, leopar, zebra, antilop, fil, gergedan, aslan, devekuşu) varlığı, dünyanın en büyük ulusal parklarından biri olan Etoşa’da (64.250 km2) koruma altına alınmıştır.

Ekonomi;

Namibya’nın, tümü dış ülkelere satılan geniş maden (özellikle elmas, bakır, kurşun, çinko, kalay, volfram, uranyum) yatakları vardır. Madencilik GSMH’ya 1/3 oranında katkı sağlar. Namibya, Afrika’nın dördüncü en büyük maden dışsatımcısı durumundadır. Ülke, enerji kaynaklarından yoksundur, enerji Rakana Hidroelektrik Santralı’ndan sağlanır. Tarım gelirinin yaklaşık % 98’i hayvancılıktan (2 milyon baş sığır, 3 milyon koyun, 1.7 milyon keçi) özellikle kesim hayvanları karakul koyunu postundan sağlanır. Otlaklar Namibya toplam alanının yaklaşık % 75’ini kaplar. Toprakların yalnız % 1i ekime elverişlidir. Mısır, darı, süpürgeotu, yerfıstığı, başlıca tarımsal ürünlerdir. Balıkçılığın (hamsi, sardalya) GSMH’ya katkısı % 3’tür.

Advertisement
namibya

Kaynak: pixabay.com

Tarihi

Namibya’nın ilk halkı Boşimanlar ve Namela ve onları izleyen Damaralar, Bantu dilinde konuşan halklardır. Portekizli denizci Diago Cao, ülkeye ayak basan (1485) ilk Avrupalıdır. Uzun bir aradan sonra, 1842’de Almanlar bölgeye geldiler. 1878’de, Büyük Britanya topraklarına katılan Walvisbay, sonradan Güney Afrika’nın bir parçası durumuna geldi. Bununla birlikte, Almanlar 1884’te Güneybatı Afrika bölgesinin geri kalan bölümlerini, koruma altına aldılar. Almanlar, Afrika topraklarına girdikten sonra birçok ayaklanmayı da bastırmak zorunda kaldılar. 1915’te, Birinci Dünya Savaşı’nda Almanlar, Güney Afrika ordusuna teslim oldular. 1920’de Milletler Cemiyeti, Güneybatı Afrika’yı Güney Afrika Cumhuriyeti’nin yönetimi altına soktu. Ancak, BM, manda yerine BM vekilliği koyma çalışmalarına başladığında, Güney Afrika Cumhuriyeti, 1950’lerde Güneybatı Afrika’yı topraklarına katma çalışmalarına, bölgeye ayrımcı (apartheid) yasalar getirmeye başladı.

Bu durum, 1958’de kurulan SWAPO örgütü 1980’e kadar süren bir gerilla savaşı başlattı. 1968′ de BM, bölgeye Namibya adını verdiyse de, burası gerçekte 1969 sıralarında Güney Afrika’nın bir ili durumundaydı. 1971’de Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Namibya’daki varlığının yasal olmadığına karar verdi. 1975’te Güney Afrika, Namibya’nın gleceğini tartışmak üzere bir Anayasa Konferansı (Turn-halle Konferansı) düzenlledi. Konferansa tüm etnik gruplardan Güney Afrika’nın onayladığı 146 delege katıldı, ancak SWaPO bunların dışında tutuldu. Bununla birlikte BM, SWAPO’nun Namibya halkının “tek ve gerçek” temsilcisi olduğunu açıkladı (1976).

BM’nin Cenevre’deki Namibya Konferansında (1981), Namibya’ya bağımsızlık verilmesi yönündeki planı üzerinde anlaşma sağlanamadı. Ocak 1983’te, parlamentonun işlevine son veren Güney Afrika Cumhuriyeti, yönetimi denetim altına aldı. G. Afrika Cumhuriyeti-SWAPO tarafından tanınmadı. BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı bağımsızlık kararına, ekonomik-politik yaptırımlara karşın, G. Afrika Cumhuriyeti 1988’e kadar direndi. Angola-Küba-G. Afrika Cumhuriyeti arasında 2 ay süren (Mayıs-Temmuz 1988) görüşmeler sonucunda; Angola’ daki Küba güçlerinin çekilmesi koşuluyla, G. Afrika Cumhuriyeti Namibya’dan çekilmeyi kabul etti (2 Ağustos 1988). Nisan 1989’da bağımsızlık sürecinin başlaması üzerine sürgünde yaşayan 50 bin Namibyalı ülkesine döndü (Temmuz-Eylül 1989). BM gözetiminde yapılan ilk genel seçimi SWAPO kazandı (Kasım 1989). Mart 1990′ da bağımsızlık kazanan Namibya’nın ilk devlet başkanlığına, SWAPO lideri Sam Nujoma seçildi. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çok sayıda ülke Namibya’yı tanıdı.


Leave A Reply