Nar Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Nar Ağacının Bakımı, Nar Meyvesinin Özellikleri

0
Advertisement

Nar ağacı nasıl yetiştirilir? Nar fidanı ne zaman ve nasıl dikilir? Nar ağacı gübreleme, sulama, yetiştirme ve nar meyvesi hakkında bilgi.

nar ağacı

Kaynak: pixabay.com

Nar (Punica Granatum) Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Narı dikmek için en ideal zaman sonbahar sonu, kış başıdır. Erken ilkbahar da uygundur. Fidanların üzerlerindeki zayıf sürgünleri aldıktan sonra 50- 60 santimetre eninde ve boyunda kazdığınız çukurlara dikin. Kökler uzunsa kısaltmayı unutmayın. Yabani otları temizleyin ve fidanı çukura çelik kısmı tamamen toprağa girecek şekilde yerleştirin. Daha sonra toprak ve gübre karışımıyla iyice doldurun. Toprağı güzelce sıkıştırın, Birden fazla dikim yapmayı düşünüyorsanız, aralarında iki metre mesafe kalsın. Rüzgarlı bir yerdeyseniz ağaca destek çubuğu saplayın.

Ara sıra ağaç diplerinin çapalanmasına bayılır. Onu organik gübrelerle besleyin. Çiftlik gübresi iyi yanmış olmalı ve toprağa iyi karışmalı. Azotu çok sever. İlk yıllar daha açtır 500 gram saf azot idealdir. Ancak meyvelerden sonra 200-300 gram yeterlidir. Azotun üçte ikisini martta, üçte birini haziran ayında vermelisiniz, Azottan sonra çok susar sakın onu susuz bırakmayın. Çakıllı, kumlu, kireçli, killi her tür toprakta yetişir. Meyve verene kadar suya doymaz. Yağmur olmayan her dönemde su ister.

nar

Kaynak: pixabay.com

Nar Hakkında Bilgi

Nargiller familyasından bir ağaçtır. Çiçekleri büyük, parlak kırmızı renkte, dalları dört köşeli, bazen de dikenlidir. Bu ağacın yuvarlak biçimli, sert bir kabukla örtülü, tepesi çanaklı, içinde çok sayıda yan yana dizili, kırmızı, ya da sarı, sulu taneleri taşıyan yemişine de «nar» denir.

Nar, genel olarak, sıcak ülkelerde yetişen bir bitkidir. Yabani olarak en çok Batı Asya’da, Kuzeybatı Hindistan’da bulunur. Yabani nar, özel olarak yetiştirilen nar bitkisinden farklıdır. Dış görünüş bakımından bir fundaya benzer. Ancak özel olarak yetiştirilen narlar ağaç gibi boylanırlar, 4,5-5 metre kadar yükselebilirler.

Nar, yurdumuzda yemiş olarak yenir, suyu içilir. İran’da nardan şarap da yaparlardı. Bundan başka, bazı ülkelerde nar, çeşitli ticaret alanlarında kullanılır. Örneğin deri sepilenmesinde önemli bir faydası vardır. Ayrıca, narın kabuğundan elde edilen tanen bazı ilaçların yapımında kullanılır.

Advertisement

Nar, insanların çok eski çağlardan beri tanıdıkları, yedikleri bir yemiştir. Hatta, Süleyman Tapınağı’nda resimlerine rastlanmıştır.

Nargiller, (Latincesi Punicaceae).

İkiçenekliler sınıfının, Mersinler takımından, 1 cinsi ve 2 türü bulunan bir familya. Yapraklar karşılıklı dizilmiş ve basittir. Çiçekler erdişi, aktinomorf ve hipantiyumludur. Yumurtalık alt durumlu, 8-12 karpelle, iki katlıdır. Alt kat 3 gözlü, üst kat 5-6 gözlüdür, meyve bakkıdır. Türkiye’de 1 cinsi ve 1 türü (nar) yetişir.


Leave A Reply