Naşit Özcan (Komik Naşit) Kimdir? Hayatı ve Sanat Yaşantısı

0
Advertisement

Naşit Özcan Kimdir? Komik Naşit olarak da bilinen Naşit Özcan hayatı, biyografisi, tiyatroculuğu, kukla ve karagöz çalışmaları hakkında bilgi

Naşit Özcan (Komik Naşit) Kimdir? Hayatı ve Sanat Yaşantısı

Naşit Özcan (Komik Naşit) (d. 1886, İstanbul – ö. 26 Nisan 1943, İstanbul), tiyatro ve sinema oyuncusu. Geleneksel Türk tiyatrosuna yenilikler getirmiş, ortaoyunu ve tuluat tiyatrosunun son büyük temsilcisi olmuştur.

Beyazıt Rüştiyesi’nden sonra Muzıka-yı Hümayun’a girdi. Oyunculuk yaşamına, sarayda bir ortaoyunu topluluğu kurmakta olan Abdi (Abdürrezzak) Efendi’nin yanında başladı. Bilgi ve görgüsünü artırmak üzere Paris’e gönderildi. 1904’te, sarayda gösteriler yapan Bertrand’ın yönetimindeki pantomim grubuna, daha sonra da Muzıka-yı Hümayun’daki Büyük İtalyan Operet Heyeti’ne katıldı. Güllü Agop’un gene sarayda kurmuş olduğu topluluğun dram bölümünde çalıştı. 1910’da İttihatçıların getirdiği yeni düzenlemeyle saray görevlerinden ayrılmak zorunda kaldı. Önce Kavuklu Hamdi’nin yanında, 1911’de de Sahne-i Nevin topluluğunda görev aldı. Bu arada Osmanlı Komedi Kumpanyası’nın yönetimini de üstlendi. Aynı yıl küçük bir topluluk kurarak Türkiye’de ilk kez bir tiyatro oyununda sessiz filmler kullandı.

Bir süre Abdi Efendi’yle çalıştıktan sonra 1912’de yeni bir topluluk kurarak Direklerarası’ndaki Fevziye Tiyatrosu’nda ve Eyüp’te temsiller verdi. Bir süre ara verdiği tiyatro çalışmalarını, Balkan Savaşları’ndan (1912-13) sonra Şehzadebaşı’ndaki Şark Tiyatrosu’nda ve Millet Tiyatrosu’nda sürdürdü. Cumhuriyet döneminde de çeşitli topluluklarla çalıştı. Tiyatronun yanı sıra sinema oyunculuğu da yaptı. Muhsin Ertuğrul’un Bir Millet Uyanıyor (1932) ve Naşit Dolandırıcı (kısa film, 1933), Nâzım Hikmet’in Düğün Gecesi (kısa film, 1933), Adolf Körner’in Duvaksız Gelin’i (1942) gibi filmlerde oynadı. Dönemin ünlü oyuncularından Amelya Hanım’la 1926’da yaptığı evlilikten olan çocukları Selim Naşit Özcan (1928) ve Adile Naşit de daha sonra tiyatroyu seçti. Jübilesi 1938’de Belvü Bahçesi’nde yapıldı.

Güldürü yeteneğinden dolayı komik-i şehir (meşhur komik) olarak adlandırılan ve Mınakyan repertuvarındaki klasik tiyatro çalışmalarından çok, tuluat tiyatrosundaki rolleriyle öne çıkan Naşit Özcan kukla ve Karagöz de oynatırdı. Ortaoyunu ve tuluatta, kadın ya da erkek, her yerel tip ve azınlığın taklidinde son.derece başarılıydı. Türk tiyatrosuna getirdiği yenilikler arasında, düetto ve kuartetto olarak bilinen iki ya da dört kişilik şarkılı skeçler, taklitli dizi komediler sayılabilir.

Advertisement

Tank Buğra’nın, doğrudan Naşit Özcan’ın yaşamının bir bölümünden ve onun katkılarıyla geliştirdiği, tuluat tiyatrosunun unutulmaz uşak tipi İbiş’ten yola çıkarak yazdığı İbiş’in Rüyası adlı roman önce sahneye, daha sonra televizyona uyarlanmıştır.


Leave A Reply