Neden Besleniriz? Beslenme Çeşitleri

0
Advertisement

Canlılar neden beslenir? Beslenme çeşitleri nelerdir? Beslenme ile ilgili bilgi.

Bir balık, içinde yaşadığı suda erimez. Bir şeker parçası su dolu bir kap içine olursa erir. Bu hakikatler canlıların başlıca karakteristiklerini özetlemektedir. Canlılar kendi hüviyetlerini çevrelerinden ayrı tutabilmektedirler. Bir şeker parçası suyun içine konulunca katı durumunu koruyamamaktadır. Çevresinden ayrı kalabilmek için bir canlı (bitki veya hayvan), büyük miktarda enerji sarf etmek zorundadır. Bu enerjiyi canlı, yemiş olduğu besinlerden elde eder; bu sebepten gününün büyük bir kısmı besin aramak ve yemekle geçer.

Beslenme tarzı ve alınan besin tipleri çok değişiktir. Fakat birbirinden çok farklı olan hayvan grupları arasında sindirim sistemlerinin esas yapı planı, besinleri parçalamak, yani sindirmek için salgılanan (enzimler taşıyan) sıvıları arasında ekseriya çok yakın bir benzerlik vardır. Örneğin, protein ve yağları parçalayan ve insanlarda bulunan enzimler, basit hücreli hayvanlarda da bulunmuştur.

Bazı hayvanlar (herbivorlar) besinlerini yalnız bitkilerden alırlar; diğerleri (karnivorlar) başka hayvanları yerler, diğer bir kısmı ise (omnivorlar) hem et hem bitkiyle beslenirler. Başka hayvanlara musallat olarak üzerlerinde yaşayan ve besinlerini onlardan alanlar da (parazitler) vardır.

Bitkilerin pek çoğu kendi besinlerini karbon özümlemesi (fotosentez) yoluyla kendileri yapmaya muktedirdirler. Hayvanlar bunu yapamadıklarından dolayı beslenmeleri için yeşil bitkilere muhtaçtırlar. Gerek bitkiyle, gerek hayvanla beslensinler bu böyledir, zira besinin ilk kaynağı yeşil bitkilerdir. Hayvanların yemiş oldukları karmaşık besin moleküllerinin, hayvan vücuduna mal olmadan evvel basit moleküller haline parçalanması gerekir. Sindirimin amacı budur.

Uygun bir beslenme tarzı: Sağlıklı kalabilmek için bir hayvanın besininde, proteinler, yağlar, karbonhidratlar, bazı mineraller; su ve az miktarda vitamin bulunmalıdır. Karbonhidratlar ve yağlar enerjinin başlıca kaynağıdır, ancak proteinler de enerji meydana çıkarmak için yanabilirler. Mineraller kemik yapımı, sinir ve kasların çalışmaları gibi işler için gereklidir. Birçok enzimler iş görebilmek için bazı iyonlara muhtaçtırlar ve enzim moleküllerinde mineral atomları bulunur. Fosfor çok lüzumlu bir elementtir, zira fosfor taşıyan bileşikler, kasların kasılması gibi bazı süreçlerde kullanılacak olan enerjinin depolarıdır.

Advertisement

Leave A Reply