Nefrit Hastalığı Nasıl Bir Hastalıktır? Çocuklarda Nefrit Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Nefrit nasıl bir hastalıktır? Nefrit hastalığının özellikleri, Çocuklarda nefrit belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi.

NEFRİT

Böbrek iltihabına hekimlikte «nefrit» denir. Tehlikeli bir hastalık olan nefrit, çeşitli sebeplerden ileri gelir, süresine, şiddetine göre başlıca ikiye ayrılır»

Eveğen (hâd) Nefrit

Bulaşıcı hastalıklar, özellikle frengi, verem, tifo, kızıl, kızamık, çiçek, grip, kabakulak, anjin (bademcik iltihabı) gibi hastalıklar sonucunda, diş iltihaplarında, sinüzitte ortaya çıkar; çünkü, bu hastalıkların toksinlerini atmaya çalışan böbrekler yorulur. Ayrıca, ilâç zehirlenmelerinde, kantarit, fosfor, süblime, arsenik, kurşun zehirlenmelerinde, nikris, diyabet gibi hastalıklarda da nefrit olur. Soğuk da nefritin önemli bir hazırlayıcı sebebidir.

Bu gibi nefritler titremeler, ateş, şiddetli baş ağrısı, bel ağrısı, kusma gibi belirtilerle başlar. Hasta kuvvetten düşer, iştahı yoktur. İdrarı azalır, hele en çok civa, süblime zehirlenmelerinden ileri gelen aşırı eveğen nefritlerde idrar bütün bütün kesilir. Böbreğin iyileşmesine zaman kazandıran «böbrek dışı temizleme» (kan değiştirmesi) yapılmazsa, haftaya varmaz, hasta ölüme sürüklenir. Hastanın kanını sürekli şekilde değiştirerek yapılan «dış temizleme» için 15-20 defa kan vermek gerekir.

Süreğen (müzmin) Nefrit

Buna «Bright Hastalığı» da denir. Genç yaşlarda az görülür, 50 yaşına doğru daha çok rastlanır, genel olarak, eski, yeni, hattâ belirsiz geçmiş nefritlerin sonucu olarak kabul edilir. Fazla alkol almak, et, yumurta, protein bakımından zengin besinlere düşkün olmak hastalığı hazırlar. Zayıflama, kuvvetsizlik, sinirli haller, mide bozukluğu, soluk darlığı, ödemler, unutkanlık, baş ağrıları, yüksek tansiyon, baş dönmesi, baygınlıklar, ağır burun kanamaları, göz arızaları hastalık ilerledikçe artar. Şüpheli hallerde idrar muayenesi yaptırmalıdır. Bu nefritlerde idrarda 2-4 gram albümin bulunur. Gece idrarları gündüzden fazladır. Soğuktan korunmalı, sağlık kurallarına uygun hafif hareketli bir hayat sürmelidir.

Advertisement

Tedavi

Perhiz şarttır. Hasta az et yemelidir. Pek taze balık, taze, İyi pişmiş yumurta, unlular, yeşil sebzeler, şekerli besinler, meyveler, çorba ve sütlüler verilebilir. Biberli, baharlı, ekşimiş, konserve ve tütsülü yiyecekler verilmemelidir. Yiyeceklerin tuzu pek az olmalıdır.

Nefrit tedavisi hastalığın şekline göredir. Yüksek tansiyonlu nefritte müshil, kan alma, kalp ilâçları, idrar söktürücü ilâçlar verilir. Ödem yapan nefritte tuzdan sakınmalı, suyu azaltmalıdır; idrar söktürücüler, kuvvetli müshiller verilir, hasta yatakta istirahat ettirilir. Nefritin üremi yapan şekillerinde azotu sınırlanmış, tuzsuz yiyecekler, müshiller verilmeli, 300 gr. kan almalıdır. Bazı cerrah! müdahaleler ve «böbrek yedirme» ile tedavi bazen faydalı olur.

Çocuklarda Nefrit

Çocuklarda Nefrit (Böbrek İltihabı)

Böbreklerde görülen ve bademcik iltihabı gibi, streptokok adlı bakterilerin yaptığı hastalıkları izleyebilen bir iltihaplanmadır. Vücut, bu önceki mikroplarla başa çıkabilmek için antikor yapar ama bu antikorlar, bağışıklık sistemindeki bir kusur nedeniyle mikroplar temizlendikten sonra da göreve devam ederek bu defa böbreklere zarar verir; böylece böbrekler iltihaplanır ve iş görmemeye başlar. Nefrit, çocuklarda birdenbire ortaya çıkar ve hastanın yüzüyle ayak bileklerinde hafif şişliğe, idrarın kırmızımsı-kahverengi renkte çıkmasına neden olur.

Ne kadar önemlidir?

Tedavi edilmeyen böbrek iltihabı, nefrotik sendrom adı verilen çok daha ağır bir hastalığa çevrilebilir.

Muhtemel belirtiler
  • • Kırmızımsı-kahverengi idrar
  • • Yüzde, ayak bileklerinde ve karında hafif şişlik (“ödem”)
  • • Başağrısı
  • • Kan basıncının yükselmesi.
İlk olarak ne yapmalısınız?

1. Kısa süre önce boğaz ağrısı geçiren çocuğunuzun idrarı kırmızımsı-kahverengi çıkarsa, bunun yediği herhangi bir besine (örneğin pancara) veya aldığı bir ilaca (idrar yolu iltihaplarının tedavisinde kullanılan azo-grubu ilaçlar, idrarı kırmızıya boyar) bağlı olup olmadığını kontrol edin.

2. Çocuğunuzun yüzünde şişlik fark ederseniz, ayak bileklerini ve karnını da kontrol edin ve buralarda şişlik meydana gelip gelmediğine bakın.

Advertisement
Doktora başvurmalı mısınız?

Çocuğunuzun idrarının kırmızımsı-kahverengi olduğunu görürseniz (ve bunun yedikleriyle ya da ilaçlarıyla bir ilişkisi yoksa) veya yüzünde, ayak bileklerinde ve karnında alışık olmadığınız bir şişlik varsa, hemen doktora başvurmanız gerekir.

Doktor ne yapacaktır?
  • • idrar testi yapacak, tansiyonunu ölçecek ve tahlil için kan örneği alacaktır.
  • • Büyük bir ihtimalle çocuğunuz, yatak istirahatı uygulanmak üzere hastaneye yatırılacak, kendisine tuz, protein ve sıvı kısıtlanmasının söz konusu olduğu özel bir perhiz uygulanacaktır.
  • • Çocuğunuzda hâlâ streptokok enfeksiyonu varsa, antibiyotik verilecektir. Bu arada, tansiyonu da yakından izlenecektir.
  • • idrar normale döndükten sonra, çocuğunuzun eve dönmesine izin verilecektir. Hastalık bir-iki haftada genellikle tamamen iyileşir.
Siz nasıl yardımcı olursunuz?

Boğazı ağrıyan veya daha başka bir streptokok hastalığı (örneğin impetigo) olan çocuğunuzu doktora götürün.


Leave A Reply