Neon Tetra Balığı Özellikleri Beslenmesi Üremesi Bakımı Nasıl Yapılır?

0
Advertisement

Neon Tetra nasıl bir balıktır? Neon tetra (cheirodan innesi) balığı yaşam koşulları, beslenmesi, bakımı ve özellikleri hakkında bilgi.

neon balığı

Kaynak: commons.wikimedia.org

NEON TETRA (CHEİRODAN İNNESİ)

Vücudunun fosforlu özelliğiyle çok ilgi çekici bir balıktır. Karanlıkta ışık veren ve başından kuyruğuna kadar uzanan, mavi – yeşil renkteki bandından dolayı Neon Balığı adıyla da anılır. Bu fosforlu bandın alt tarafında, buna paralel ve kırmızı renkte olan ikinci bir şeritle süslüdür. Yüzgeçleri şeffaftır. Kireçsiz, berrak ve düşük asitli suları severler. Munis, dayanıklı balıklardır. Kendisini rahatsız etmeyecek balıklarla birlikte karma akvaryumlarda yaşayabilirler. Ana vatanı Güney Amerika ve özellikle Amazon ormanlarının küçük gölleridir. Boyu 3 santimi bulur. Yüksek ısı ister. En sevdiği ısı 22°-25°C lar arasıdır. Diğer besinlerle beslenebilirse de canlı yemi tercih eder.

Cinsiyetlerini ayırmak çok zordur. Dişiler özellikle yumurta dökme mevsimlerinde karınlarının şişliğiyle fark edilebilir. Erkeklerini ise gövdelerinin da ha ince oluşu ve kuyruk bölgesindeki kırmızılığın daha parlak olmasıyla ayırt edebilirsiniz. Bu balıkların üretilmesi de son derece çetin bir iştir. Çok nazik, kaprisli olmasının yanında, yumurtalarının kolayca bozulması ve onları yemesini çok sevmesi bu zorluğun nedenleridir.

Üremesi

Bir yaşını doldurmuş bulunan bir çift Neon Balığı, yumurtlamaya uygun durum gösterdiklerinde, yani bildiğimiz düğün danslarını yaparak birbirlerini kovaladıklarında özel bir akvaryuma alınırlar. Tercihen akvaryum 60 cm.x30 cm.x 25 cm. ölçüde ve tamamen cam olmalıdır. Suyun çok berrak, mutlaka filtreden geçmiş ve ph’ı 5,4 olmasına azami dikkat sarf edilmelidir. Böylece suyun özellikleri balığın doğal çevresinin özelliklerine benzetilir. Akvaryum bu nitelikleri taşıyan suyla 15 santim yükseklikte doldurulur. Akvaryum Myriophyllum ile iyice bitkilendirilir veya yeşil naylon yününden yapılmış bir topak, akvaryum içinde yüzecek şekilde üstten tespit edilerek sallandırılır. Bu yün suyun orta kısmında yayılarak balığın yumurtlaması sırasında yumurtaların dibe çökmesini önleyecektir.

Bu arada akvaryumun ısısı 23°C ta sabit kalmalıdır. Ancak dikkat edilmesi gereken diğer bir husus bu ısının akvaryuma içten ısıtılarak değil oda ısısının ayarlanarak sağlanmasıdır. Neon tetra fazla oksijene ihtiyaç gösterdiğinden onların bu lüksleri de ihmal edilmemelidir. Bütün bu şartlar en ufak bir eksikliğe imkân vermeden yerine getirildikten sonra akvaryum, camları siyah kartonlar yapıştırılarak karartılır. Bu tedbir doğrudan doğruya ebeveynin yumurtaları görmesini önlemek için alınır. Akvaryumda azami bir sükûn sağlandıktan sonra Neon çifti akvaryuma konulur. Bir çiftin yumurta döküşünü izliyorsunuz.

neon tetra

Kaynak: commons.wikimedia.org

Neonlar 50 ile 150 arasında yumurta bırakırlar. Yumurtlamadan hemen sonra ebeveyinler akvaryumdan çıkartılır. Akvaryumun karartılması daha dört gün devam etmelidir. Doğdukları zaman şeffaf olan Neonlar pek zorlukla fark edilirler. Fakat üç gün sonra sırtlarında beliren ve daha sonra fosforlu çizgiyi meydana getiren çelik grisi lekeyle kolayca farkedilir hale gelirler. İkinci hafta sonunda fosforlu çizginin altında kırmızı renkte ikinci bir çizgi meydana gelir.

Advertisement

Beslenmesi

Neonların beslenmesi de apayrı bir özen ister. Bir hafta evvelden 1 cm3 lük üç tane patates parçası tatlı suda eriyinceye kadar kaynatılır. Bir haftalık olduktan sonra balıklara pipetle verilir. Bu arada enfüzvuarlar Neonlar için pek yararlı olacaktır. Onbeş günlük olduktan sonra yavrulara Artemia Salina gibi küçük kurtçuklar verilebilir.

Bir kere yumurta alınan çift, düğün dansları yapsa bile üretimde kullanılmamalıdır. Bunlardan ancak bir süs balığı olarak istifade edilmelidir.


Leave A Reply