Neptün Gezegeninin Özellikleri, Yapısı, Sıcaklığı, Uzaklığı, Büyüklüğü Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Neptün nasıl bir gezegendir? Neptün gezegeninin özellikleri, kütlesi, sıcaklığı, Güneşe uzaklığı. Neptün gezegeni ile ilgili bilgi.

Neptün

Neptün, Güneş sisteminin sekizinci gezegenidir yani güneş sisteminde en uzak gezegendir. Bu gaz devi gezegen, mevcut konumuna ulaşmadan önce, erken güneş sistemi tarihinde Güneş’e çok daha yakın oluşmuş olabilir.

Neptün

Kaynak: NASA

Genel Özellikleri

  • Kütlesi (kg): 1.02 x 1026
  • Çapı (km): 49528
  • Ortalama Yoğunluğu (kg/m3): 1640
  • Hızı (m/s): 23300
  • Güneşe Ortalama Uzaklığı: 30.07 AU (4,498,252,900 km)
  • (Kendi etrafında)Rotasyon süresi (Dünya günü olarak): 0.67 (19.1 Dünya saati)
  • Güneş etrafında dönme süresi (Dünya yılı olarak): 164.8
  • Eğimi (eksen eğim derecesi): 29.6
  • Yörünge eğimi (derece): 1.77
  • Yörünge eksantriklik (dairesel sapma): 0.009
  • Ortalama Yüzey Sıcaklığı (K): 48
  • Atmosfer Bileşenleri: %74 hidrojen, %25 helyum, %1 metan

Neptün Hakkında Gerçekler

Neptün eskiler tarafından bilinmiyordu.

Çıplak gözle görülmez ve ilk olarak 1846’da gözlemlenmiştir. Konumu matematiksel tahminler kullanılarak belirlenmiştir. Adını Roma deniz tanrısından almıştır.

Neptün kendi ekseni etrafında çok hızlı döner.

Ekvator bulutlarının bir dönüşü 18 saat sürer. Bunun nedeni Neptün’ün katı cisim olmamasıdır.

Neptün, buz devlerinin en küçüğüdür.

Uranüs’ten daha küçük olmasına rağmen, Neptün daha büyük bir kütleye sahiptir. Ağır atmosferinin altında Uranüs, hidrojen, helyum ve metan gazlarından oluşan katmanlardan oluşur. Bir su, amonyak ve metan buzu tabakasını çevrelerler. Gezegenin iç çekirdeği kayadan yapılmıştır.

Neptün’ün atmosferi, bir miktar metan ile hidrojen ve helyumdan oluşur.

Metan kırmızı ışığı emer ve bu da gezegenin hoş bir mavi görünmesini sağlar. Yüksek, ince bulutlar üst atmosferde sürüklenir.

Advertisement
Neptün çok aktif bir iklime sahiptir.

Büyük fırtınalar üst atmosferi boyunca dönüyor ve yüksek hızlı rüzgarlar gezegenin etrafında saniyede 600 metre hızla ilerliyor. Şimdiye kadar görülen en büyük fırtınalardan biri 1989’da kaydedildi. Buna Büyük Karanlık Nokta adı verildi. Yaklaşık beş yıl sürdü.

Neptün çok ince bir halka koleksiyonuna sahiptir.

Muhtemelen toz tanecikleriyle karıştırılmış ve muhtemelen karbon bazlı bir maddeyle kaplanmış buz parçacıklarından oluşurlar.

Neptün

Kaynak: NASA

Neptün’ün 14 uydusu vardır.

En ilginç uydusu, yüzeyinin altından nitrojen buzu ve toz parçacıkları püskürten donmuş bir dünya olan Triton’dur. Muhtemelen Neptün’ün yerçekimi tarafından ele geçirildi. Muhtemelen güneş sistemindeki en soğuk yerdir.

Neptün tarafına sadece bir uzay aracı uçtu.

1989’da Voyager 2 uzay aracı gezegeni geçti. Neptün sisteminin ilk yakın çekim görüntülerini döndürdü. NASA/ESA Hubble Uzay Teleskobu da bu gezegeni ve bir dizi yer tabanlı teleskopu inceledi.

Neptün’ün Büyük Karanlık Noktası

Neptün’ün güney atmosferindeki Büyük Karanlık Nokta ilk olarak 1989 yılında Voyager 2 uzay aracı tarafından keşfedildi. Saatte 1.500 mile varan rüzgarlara sahip inanılmaz derecede büyük bir dönen fırtına sistemiydi, herhangi bir gezegende kaydedilen en güçlü rüzgarlar. Güneşten bu kadar uzak bir gezegende bu kadar güçlü rüzgarların nasıl oluştuğu bugüne kadar hala bir sır olarak kabul ediliyor.

Voyager 2 uzay aracından alınan veriler, Büyük Karanlık Nokta’nın gezegenden kısa geçişleri sırasında boyut olarak önemli ölçüde değiştiğini de gösterdi. Neptün, 1994’te Hubble Uzay teleskopu tarafından görüntülendiğinde, Neptün’ün kuzey yarım küresinde farklı bir karanlık nokta ortaya çıkmasına rağmen, Büyük Karanlık Nokta ortadan kaybolmuştu.

Advertisement

Neptün’ün Atmosferi

Neptün, %74 hidrojen, %25 helyum ve yaklaşık %1 metandan oluşan inanılmaz derecede kalın bir atmosfere sahiptir. Atmosferi ayrıca buzlu bulutları ve güneş sisteminde kaydedilen en hızlı rüzgarları içerir. Atmosferin uç noktalarındaki buzlu metan parçacıkları ve küçük gazlar Neptün’e koyu mavi rengini verir. Neptün’ün çarpıcı mavi ve beyaz özellikleri de onu Uranüs’ten ayırmaya yardımcı olur.

Neptün’ün atmosferi, alt troposfer ve stratosfere bölünmüştür ve tropopoz, ikisi arasındaki sınırdır. Alt troposferde sıcaklıklar yükseklikle azalır, ancak stratosferde yükseklikle artar. Hidrokarbonlar, Neptün’ün tüm üst atmosferinde görülen duman bulutlarını oluşturur ve Neptün’ün atmosferinde oluşan hidrokarbon kar taneleri, yüksek basınç nedeniyle yüzeye ulaşmadan erir.


Leave A Reply