Newton’un Genel Çekim Kanunu Nedir? Formülü Açıklaması Sonucu

0
Advertisement

Newton’un Genel Çekim Kanunu (yasası) nedir? Newton’un Genel Çekim Kanunun açıklaması, formülleri, sonuçları, örnekler, konu anlatımı.

Newton

Newton’un Genel Çekim Kanunu;

Evrendeki tüm cisimler birbirini çeker. Güneş gezegenleri, gezegenler uyduları, gezegenler Güneşi, masa kül tablasını, kül tablası sigarayı v.b. hep çekerler. Tüm bu çekim kuvvetleri, “kütle çekim kuvveti” adını alır. “Newton’un Genel Çekim Yasası” bu kuvveti nicel olarak ifade eden bir yasadır :

Evrende iki cisim birbirlerini, kütleleriyle doğru orantılı; kütle merkezleri arasındaki uzaklığın karesiyle ters orantılı olarak çekerler.

Şekildeki gibi, küresel yapıda ve kütleleri m1, m2 olan iki cismin arasındaki uzaklık merkezleri arasındaki uzaklık olarak alınır ve bunların birbirine uyguladıkları F1 ve F2 kuvvetleri,

\displaystyle {{F}_{1}}={{F}_{2}}=G\frac{{{m}_{1}}.{{m}_{2}}}{{{r}^{2}}}

Advertisement

dir. Buradaki G niceliği bir sabit olup adına genel çekim sabiti denir. Bu sabit hiç bir cisme bağlı olmayan evrensel bir sabittir.

newton-genel-cekim-yasasi

SONUÇLAR :

1. Birbirini çeken kütleler ne olursa olsun, daima, \displaystyle \overrightarrow{{{F}_{1}}}=-\overrightarrow{{{F}_{2}}} dir. Yani, cisimlerin birbirine uyguladığı çekim kuvveti daima eşit değerde ve ters yöndedir. Örneğin, Dünya Ay’ı ne^ kadarlık kuvvetle çekerse, Ay da Dünya’yı aynı şiddette çeker. Dünyanın bir cisme uyguladığı kuvvet, o cismin ağırlığını oluşturul. Sözgelimi ağırlığı 650 Newton (yaklaşık 65 kg) olan bir kimse, Dünya tarafından 650 Newton’luk bir kuvvetle çekiliyor demektir. Bu kimse de Dünya’yı 650 Newton’luk kuvvetle kendine doğru çeker. Diyeceksiniz ki, madem biz de Dünya’yı çekiyoruz, neden hep biz onun üzerine düşüyoruz? Tabi ki öyle olacak! Büyük kütlelere hareket vermek zordur. Bu nedenle Dünya bizim üzerimize değil, biz onun üzerine düşeriz!

2. Kütle çekim kuvveti hesaplanırken cisimlerin kütleleri, kendi kütle merkezinde toplanmış noktasal kütle gibi alınır.

3. Cisimler arasındaki uzaklık olarak da kütle merkezleri arasındaki uzaklık alınır.

Advertisement


Leave A Reply