Newton’un Renk Çarkı ve Özellikleri, Renk Çarkı Deneyi ve Sonuçları

4
Advertisement

Isaac Newton’un yaptığı renk çarkı, renk çarkının özellikleri, renk çarkı deneyi ile ilgili bilgi. Renklerin oluşumu hakkında bilgi.

Newton’un Renk Çarkı

İngiliz matematikçi ve fizikçisi Sir Isaac Newton’un (1642-1727), hareket ve evrensel çekimle ilgili ünlü kanunlarından başka, fizikte önemli birçok yeni buluşları olmuştur. Sadece ışık üzerine yaptığı incelemelerinin bile, kendisini bilginlerin ön sırasına koyacağı söylenebilir.

1666 sıralarında, güneş ışığını üçgen bir cam prizma arasından geçirdi ve renkler tayfını elde etti. Güneş ışığı prizma tarafından, kağıt üzerine yapılmış görülen, bileşen renklerine dağıtılmıştı. Bu etki, gökkuşağındakinin aynıdır (oroeo yağmur damlaları prizmalar gibi çalışır). Her ne kadar gökkuşağı teorileri yarım yüzyıl kadar önce öne sürüldüyse de, Newton tayfı başka bir prizmadan geçişip, yeniden beyaz ışık elde ederek, konuyu açık bir duruma getirdi. Bu, beyaz ışığın, gökkuşağındaki ya da tayftaki bütün renklerden yapılmış olduğunun deliliydi. Aynı alanda başka bir deney, bir renkler çarkı kullanarak yapılıyordu. Bu, tayfın renklerine boyanmış ve bir kol yardımıyla hızla döndürülebilen bir çarktır.

Oldukça dikkate değer sonuç şudur: Hızla döndürüldüğü zaman, çarkın rengi değişir ve pratik bakımdan beyaz olur. Böylece «beyaz» ışığın gökkuşağındaki bütün renklerden oluştuğu gösterilmiş bulunur.

Sir Isaac Newton Kimdir

Sir Isaac Newton

Isaac Newton 1643-1727

Isaac Newton, Britanya’da şövalye unvanı verilen ilk biliminsanıdır. Okulda “dalgın” ve “avare” bir çocuk, Cambridge Üniversitesi’nde pek dikkat çekmeyen bir öğrenci olmasına karşın Newton, üniversitenin veba yüzünden kapandığı 1665 yazında birden parlayıverdi. Lincolnshire’daki evine dönünce Newton kendini matematiğe, fiziğe ve gökbilime verdi. Orada hareket yasalarının ilk biçimlerini oluşturdu, kütleçekimin ters kare yasasını buldu ve kalkülüsün temellerini attı. Bu olağanüstü buluşlarının sonucunda 1669’da, daha 27 yaşındayken Lucas Matematik Kürsüsü’ne seçildi. Daha sonra ilgisini optiğe çeviren Newton, bir prizma kullanarak beyaz ışığın gökkuşağının renklerindeki ışıklardan oluştuğunu keşfetti. Işık konusunda Robert Hooke ve Christiaan Huygens ile ünlü bir tartışmaya girdi. İki büyük yapıt ortaya koydu: Philosophiae naturalis Principia mathematica ya da kısaca Principia ve Opticks. Akademik kariyerinin sonlarına doğru politikayla ilgilendi. Kral II. James’in üniversite atamalarına müdahale etmesi üzerine akademik bağımsızlığı savundu ve 1689’da parlamentoya girdi. Bir yandan ilgi meraklısı, bir yandan içine kapanık ve eleştiriye tahammül edemeyen biri olan Newton, bulunduğu konumun gücünü bilimsel rakiplerine karşı hiç çekinmeden kullandı ve ölene kadar kavgacı biri olarak kaldı.

Advertisement

Renk çarkı

Newton gökkuşağındaki kırmızıdan mora kadar tüm renkleri kullanarak bir renk çarkı oluşturdu. Böylece renklerin birleşme ilişkisini gösterecekti. Ana renkleri -kırmızı, sarı ve mavi- tekerleğe aralıklı olarak yerleştirdi. Bunlar değişik oranlarda karıştırıldığında aralarında kalan diğer tüm renkleri oluşturuyorlardı. Mavi ve turuncu gibi tamamlayıcı renkler birbirinin karşısında yer alıyordu. Birçok ressam Newton’ın ışık kuramıyla ilgilenmeye başladı. Özellikle de kontrast renkleri ve aydınlanma etkilerini tanımlamada işlerine yarayan renk çarkıyla ilgileniyorlardı. En büyük kontrastı, birbirini tamamlayan renkler yaratıyordu ve gölgeleri boyamada kullanılıyorlardı.


4 yorum

    • Tuana Jessica ÖNAL on

      KOLAY GELSİN SANA benim de proje ödevim güneş paneliyle çalışan bir newton çarkı yapmak

Leave A Reply