Nijerya Nerededir? Özellikleri, Konumu, İklimi, Ekonomisi, Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Ülkeler Rehberi Nijerya – Nijerya ile ilgili bilgi, başkenti, ekonomisi, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu hakkında bilgi

nijerya bayrağı

Kaynak: pixabay.com

NİJERYA;

  • Yüzölçümü: 923.768 km2.
  • Başkenti: Abuja.
  • Dil: İngilizce, Sudanés, Bantu (Hausa, İbo, Yoruba, Ful, Bini, Nupe vb). Resmi dili İngilizcedir; ancak Fulani, Hausa, İbo ve Yorubaların konuştuğu Bantu dilleri, Sudanes dilleri günlük yaşamda yaygın olarak kullanılır.
  • Din: Müslüman (% 45), Hristiyan (% 38; % 26 Protestan, % 12 Katolik), doğal dinler (% 17). Nüfusun % 45’i Müslüman, % 38’i Hristiyan, geri kalan bölümü (% 17) geleneksel inançlara bağlıdır. Müslümanların çoğu kuzeyde yaşar, ancak, son yıllarda İslâmlık özellikle batıda yaşayan Nijeryalılar arasında yayılmaktadır. Hristiyanların hemen tümü güneyde toplanmıştır.
  • Para birimi: 1 naira =100 kobo.
  • Başlıca kentleri:Lagos (eski başkent), İbadan, Ogbomoşo, Kano, Oşogbo, İlorin, Abeokuta, Port Harcourt, Zaria, İleşa, Onitşa, Iwo, Kaduna, Muşin, Maiduguri, Enugu, Ede, İfe.

Batı Afrika’da devlettir. Batı ve Orta Afrika’nın birleştiği noktada yer alan ülke; kuzeyden Nijer, batıdan Benin, doğudan Çad ve Kamerun, güneyden Gine Körfezi ile çevrilidir. Gine Körfezi (Atlas Okyanusu) kıyı şeridi uzunluğu 800 km’dir.

Yüzey Şekilleri;

Ülkenin ortasında birleşerek bir çatalağız oluşturan Nijer ve Benue ırmak vadileri, Nijerya’ yı üç ayrı bölgeye ayırır. Kuzey, Güneybatı, Güneydoğu Nijerya, çatalağız; deniz düzeyinden ortalama 600 m yükseltideki Kuzey Yaylaları, kuzeybatıda Sokoto çöküntü ovası, kuzeydoğuda Çad Havzası’nı içerir. Yüzölçümü mevsime ve buharlaşmaya göre 15.000-25.000 km2 arasında değişen Çad Gölü’nün bir bölümü, ülke sınırları içindedir. Nijerya’da uzanan oldukça düz yapıdaki ikinci ana bölgede, büyük kaya kütleleri yer yer 300-600 m yüksekliğe ulaşır. Güneydoğu Nijerya’ daki üçüncü bölgenin en belirgin özelliği doğu-batı doğrultusunda uzanan Nijer Deltası’dır.

İklim;

Genelde tropikal iklimin gözlendiği ülkede kuzey bölgeleri, güneye oranla daha kurak ve sıcaktır. Kuzeyde sıcaklık ekim-haziran arasında 35°C’yi aşmamasına karşın, güneyde yıllık ortalama sıcaklık 29°C’dir. En yoğun yağış, haziran döneminde (yılda 870 mm) görülür. Buna karşın güneyde, yağışlar nisan-ekim arasında yoğundur (kıyılarda 2.500 mm, iç kesimlerde 1.200 mm). Sıcaklık ortalamaları, yağışlı mevsimde 20-28°C, kurak mevsimde (kasım-mart 21-32°C’dir.

nijerya

Kaynak: pixabay.com

Bitki Örtüsü ve Hayvanlar;

Kıyıdaki bataklıklar, mangrovlar örtülüdür. Mangrovların hemen gerisinde tropikal ormanlar (maun, abanoz, obeşe, iroko) başlar. Irmak boylarındaki ağaç gelirleri, tropikal ormanları izler. Kuzeye gidildikçe, seyrekleşen orman örtüsü, yerini ülkenin 3/4’ünü kaplayan savanlara bırakır. Baobap, hintkeneviri, akasya, savanların özgün ağaçlarıdır. Zengin hayvan, kuş türleri arasında denizayısı, fil, suaygırı, yabansığırı, antilop, aslan, maymun, timsah, sincap, oklukirpi, devekuşu, leylek, toykuşu, çaylak, akbaba vb sayılabilir. Brogu ve Yankari doğal avlanma alanlarıdır.

Ekonomi;

Tarım: Ülke topraklarının % 33’ü tarıma elverişli olmakla birlikte, kuraklık, ilkel tarım yöntemleri verimi düşürür. Başta, yerfıstığı olmak üzere, hurma, kakao, pamuk, tatlı patates, yerelması, darı, mısır, pirinç önemli ürünlerdir.

Advertisement

Hayvancılık: Günümüzde, hayvansal ürün yönünde kendi gereksinimini karşılar duruma gelinmede, güneyde hayvan hastalıklarının önüne geçilmesinin payı büyüktür. Sığır, keçi, koyun, domuz, kümes hayvanları, temel hayvan varlığını oluşturur. Yıllık balık üretimi 390 bin tondur.

Doğal Kaynaklar: En önemli doğal kaynak, varlığı 50 milyon varil rezerv olarak saptanan petroldür. Yılda 70 milyon tonu bulan üretimle, OPEC ülkeleri arasında dördüncü-beşinci sırayı alır.

Kömür, kalay, niyobit (dünyanın en büyük üreticisi), demir filizi, kurşun, çinko, öteki önemli madenlerdir. Ayrıca, az miktarlarda altın ve uranyum üretilir. Ormanlardan, ticari değeri yüksek kereste (tik, mahun, abanoz, obeşe, vb) sağlar.

nijerya

Kaynak: pixabay.com

Nijerya Hakkında Bilgiler

  • ✓ Güney kıyısı Gine Körfezi’nde yer alan Nijerya, Benin, Nijer, Kamerun ve Çad ile komşu olan bir Orta Afrika ülkesidir.
  • ✓ Nijerya genel olarak kuzey topraklarını içine alan platolar ile güney yarısını kapsayan geniş ovalık alanlardan meydana gelmiştir.
  • ✓ 4° -14°Kuzey paralelleri arasında bulunan Nijerya’da ekvatoral iklim özellikleri görülür. Ülkenin güneyi denizden karaya doğru esen nemli ve sıcak güneybatı musonlarının etkisi altındadır. Sıcaklık değerleri yıl içinde 22° – 32°C arasındadır. Yağış ortalaması ise 2500 mm. dir. Ülkenin kuzey-güney doğrultusunda iklim değişimlerine bağlı olarak bitki örtüsü farklılık gösterir. Kıyı şeridi ve Nijer nehri deltası boyunca mangrov ormanları, nemli tropikal ormanları, savanlar ve stepler görülmektedir.
  • ✓ Afrika Kıtası’nın en kalabalık ülkesidir. Nüfus bölgeler arasında dengeli dağılmamıştır. Nüfus güney ve batı kesimlerde fazladır, km2 ye 142 kişi düşer. En büyük kenti olan Lagos Orta Afrika’nın en büyük kentlerinden birisidir. Başkenti Abuja şehridir.
  • ✓ Nijerya’da nüfusun büyük çoğunluğu geçimini tarımla sağlar. Buğday ve pirinç üretimi ihtiyacını karşılamada palmiye yağı, kakao, kauçuk, pamuk, yerfıstığı, soya fasulyesi üretim ve ihracatında dünya birincisi, fıstık üretiminde ise dünya ikincisidir. Kauçuk üretiminde dünya yedincisidir.
  • ✓ Küçükbaş hayvan sayısı bakımından dünyada önde gelen ülkelerdendir.
  • ✓ Ülkenin en önemli yeraltı zenginliği Nijer deltası doğusundaki petrol ve doğalgaz yataklarıdır. Nijerya Afrika petrol rezervlerinin 1/3’ine sahiptir. Ülke ihracatının % 90’dan fazlasını ham petrol oluşturur. Petrol dışında kalay ve kolumbit de ülke dışına satılır. Kolumbitin dünyadaki başlıca üreticisi Nijerya’dır.
  • ✓ Ülkedeki başlıca sanayi kolları dokumacılık, gıda ürünlerini işleme ve petrole dayalıdır. Sanayinin çoğu Lagos ve çevresinde toplanmıştır.


Leave A Reply