Nikotin Nedir? Kimyasal Formülü, Yapısı ve Özellikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Nikotin nedir? Nikotin kimyasal formülü, yapısı, özellikleri, insan vücudundaki etkileri hakkında bilgi. Nikotin ismi nereden gelmiştir?

nikotin molekülü

Nikotin Molekül Modeli

Tütün yapraklarında bulunan kokulu, renksiz, zehirli bir sıvıdır. Kimyasal özellikleri bakımından alkaloitler sınıfındandır. Nikotini ilk defa 1828’de Posselt ile Reimann tütün yapraklarından elde etmişlerdir. “Nikotin” kelimesi ise tütünü ilk defa Fransa’ya getiren Fransa’nın Lizbon elçisi Jacques Nicot’un adından gelir.

Nikotin son derece zehirli bir maddedir. Az alınırsa insanlarda uyarıcı canlandırıcı etkiler yapar; çeşitli bezlerin salgılarını artırır, kan basıncını yükseltir. Tütün yapraklarından yapılan sigaralarla zehirlenme olmamasının sebebi, sigaranın yanma sırasında tütünde bulunan nikotinin l/3-l/7’si ısı etkisiyle buharlaşarak dumanla gitmesidir. Ayrıca, geri kalan kısmın da ancak ufak bir parçası nefes boruları ile ciğerlere, kana geçer, burada da çeşitli bileşikler tarafından bozularak «N-metil piridinyum hidroksit» haline gelir, suda çözünür, idrarla dışarı atılır.

Tütün çiğneyerek nikotin ağız yolundan alınırsa vücuda giren nikotin daha çok olur, alışmayan kimselerde bulantı, baş ağrısı yapar. Bunlar zehirlenme belirtileridir.

Nikotinin kimya formülü C10H14N2‘dir. 247°’de kaynar, yoğunluğu 1,033’tür. Suda, organik çözücülerde kolay çözünür. Nikotin tütün bitkisinin en çok yapraklarında, biraz da köklerinde, tohumlarında bulunur. Birçok tütün türlerinde nikotin yüzdesi 2-7 arasındadır. Türk tütünü, nikotinin hemen hemen hiç bulunmadığı nadir, en makbul tütün çeşitlerinin başında gelir. İyi Havana tütünü de az nikotinli tütünlerdendir. Ucuz tütünler, nikotinin en çok bulunduğu tütünlerdir.

Tütün Eksperliği

Advertisement

Nikotin en zehirli alkaloitlerden biridir. Saf durumdaki nikotinin çok az bir miktarı bile sık, zayıf nabız atışlarına, kusmaya, halsizliğe, hatta bayılmalara, ölüme yol açabilir. Bu yüzden, fazla tütün kullanmak bazı kimselerde bulantı, hazımsızlık, kalp rahatsızlıkları meydana getirir.

Nikotinin tıpta pek önemli bir yeri yoktur; yalnız, böceklere karşı tedbir, korunma alanında kullanılır. Böceklere karşı nikotinden yapılmış, toz ya da sıvı ilaçlar vardır.


Kaynak – 2

Nikotin; kimyasal formülü C10H14N2 olan alkoloittir.

Tütünde başka alkaloitlerle birlikte malat ve sitrat biçiminde bulunur. 1828’de Posselt ve Reimann tarafından tütünden elde edildi, kimyasal bileşimi Pinner tarafından tütünde % 1-8 oranında bulunan nikotinin, kalitece düşük tütünlerdeki oranı yüksektir. Arı durumundayken renksiz ve pis kokulu bir sıvıdır. Havada kısmen reçineleşerek rengi esmerleşir, yakıcı ve acı bir tadı vardır. Yoğunluğu 1.009, kaynama derecesi 247°C’tır. Suda, alkolde ve eterde kolayca çözünen güçlü bir zehirdir.

sigara

Kaynak: pixabay.com

Kusma, baş dönmesi, halsizlik ve kalp atışlarında yavaşlamayla kendini gösteren zehirlenmelere yol açar. Çok miktarlarda alındığında öldürücü etkisi vardır, zehir etkisini gençlerde daha fazla gösterir. Zehirli etkisi nedeniyle bitki hastalıklarıyla mücadele bitkiyi saran dış asalakları öldürmek için kullanılan nikotinin insan tedavisine yönelik ilaç yapımında hiçbir değeri yoktur.

Advertisement


Leave A Reply