Nilüfer Bitkisinin Özellikleri Nelerdir? Nasıl Bir Çiçektir ve Nerede Yetişir

4
Advertisement

Nilüfer nedir, nasıl bir çiçektir? Nilüfer çiçeği nerede yetişir, özellikleri nelerdir? Nilüfer hakkında bilgi.

Nilüfer Bitkisi ve Çiçeği

Nilüfer Bitkisi ve Çiçeği (Kaynak : pixabay.com)

Nilüfer

Nilüfer; sugülü olarak da bilinir, nilüfergiller (Nymphaeaceae) familyasından, gösterişli çiçekler açan çeşitli su bitkilerine, özellikle de Nymphaea türlerine verilen addır. Tatlı su birikintilerinde, göllerde ya da havuzlarda yetişen bu bitkilerin dip çamurlarına gömülü, sürünücü ve etli köksapları (sualtı gövdesi) vardır. Bu köksaplardan çıkan uzun sapların ucunda yuvarlak ya da yürek biçimli yapraklar bulunur; üzerileri mumsu bir maddeyle kaplı olan yaprakların hepsi bir araya gelerek su yüzeyinde ilginç bir örtü oluşturur. Tek tek açan çiçeklerse albenili biçimleriyle bu görünüme renk katar. Sarmal olarak düzenlenmiş çok sayıda taçyapraktan oluşan çiçeklerin ortasında erkekorgan demeti bulunur.

Avrupa ve Asya’daki tatlı sularda yaygın olarak yetişen beyaz nilüfer (Nymphaea alba) en iyi tanınan nilüfer türüdür. Kırmızımsı renkli yapraklan ve hoş kokulu, iri beyaz çiçekleriyle dikkati çeker. Gene buna çok yakın bir tür olan N. odorata ise Kuzey Amerika’da yaygındır. Mısır lotusu adıyla anılan N. lotus kenarları dişli yapraklarıyla ve uzun saplı beyaz çiçekleriyle ayırt edilir; su yüzeyinden yukarıya uzanan çiçekler gece açar, gün ortasında kapanır. Nymphaea türleri arasında pembe, san, kırmızı ya da mavi çiçekli olanlara da rastlanır. Havuzlarda süs amacıyla yetiştirilen pek çok melezi geliştirilmiştir.

Dev Nilüfer

Dev Nilüfer (Kaynak : pixabay.com)

Gene Kuzey Yarıküre’de yaygın olan Nu-phar cinsinin 25 türüne de nilüfer adı verilir. Genellikle beyaz nilüferle birlikte bulunan sarı nilüfer (Nuphar luteum) çanakyaprak-larından daha kısa olan san taçyapraklarıyla dikkati çeker.


Kaynak – 2

Bir su bitkisidir. Yaprakları yuvarlak, geniştir; çiçekleri beyaz, sarı, mavi, pembe gibi çeşitli renklerde olur. Genel olarak durgun sularda, havuzlarda yetişir. Bitkiler aleminde, ikiçeneklilerin nilüfergiller familyasındandır.

Nilüfer Çiçeği

Nilüfer Çiçeği (Kaynak : pixabay.com)

Nilüferin kökleri, bulunduğu gölün, havuzun dibindeki çamura gömülüdür. Çiçekleri, yaprakları taşıyan uzun, kalın saplar bu köklerden yukarı doğru uzanarak suyun yüzüne çıkar. Bunun için nilüferlerin çiçekleri, yaprakları suyun üzerinde yüzer gibi görünür.

Advertisement

Nilüferlerin en sık rastlanan türü beyaz çiçekli olanıdır. Bu bitki en çok ılıman, sıcak iklimli bölgelerde yetişir. Çiçekler ortalama 25-30 santimetre çapında, daire biçimindedir. Yaprakların çapı 5 santimden 30 santime kadar olabilir.

Nilüfer çiçeklerinin bazıları gündüz açılır, gece kapanır; bazıları da gece açılır, gündüz kapanır. Nilüfer çeşitlerinden hiçbiri gece gündüz sürekli olarak açık kalmaz. Bitkinin çiçek verme zamanı temmuz ayıdır. Eski Mısırlılar nilüferi kutsal bir bitki sayarlardı. Bundan dolayı Mısır eserlerinin birçoğunda nilüfer şekli süs olarak çok görülür.


Kaynak – 3

Nilüfer; (Lat. Nymphaea).İkiçenekliler sınıfının Nilüfergiller familyasından çok yıllık otsu bir bitkidir. Ilıman ve tropikal bölgelerde tatlı sularda yetişir. Yaprakları kalkan biçimindedir. Uzun saplı yaprak ayaları su üzerinde, parçalı yaprakları ise su içindedir.

Büyük, uzun saplı ve gösterişli çiçekleri su yüzeyinde açar. Çanak ve taç yaprakları ayrı; çanaklar çoğunlukla yeşil, taç yapraklarsa beyaz ya da sarı renklidir. Yaklaşık 40 türü vardır. Bu türler genellikle bol besinli balçık topraklar üzerinde yetişirler. Tanınan türleri beyaz nilüfer Avrupa ve Asya’nın tatlı sularında yetişir.

Türkiye’de de birçok göl ve geniş su birikintilerinde bulunur. Su yüzeyinde açan çiçekler büyük, uzun bir çiçek sapının ucunda tek olarak bulunurlar. Renkleri duru beyaz, bazen pembeye yakın beyazlıktadır. Sarı nilüfer yuvarlak yaprakları, parlak, salkımlı meyvesi olan bir türdür. Türkiye’de genellikle beyaz nilüferlerle birlikte olur.

Nilüfergiller, (Lat. Nymphaeaceae). İkiçenekliler sınıfının Ranales takımından bir familyadır. Su ve bataklıklarda yetişen, toprak altmda etli sürünücü gövdeleri bulunan çok yıllık ve çift çenekli bitkilerdir. Yaprakların bir bölümü su üzerinde kalp biçiminde, kalan bölümü ise su içinde dilimli parçalar halindedir. Su yüzeyinde açan çiçekler beyaz, sarı renkli olup büyük ve gösterişlidir. 9 cins ve 8 kadar türü vardır. Türkiye’de 2 cinsi ve 2 türü yetişir.

Advertisement

Başlıca türleri; beyaz nilüfer, sarı nilüfer, Mısır lotusu, Hint lotusudur. Güzel kokulu ve gösterişli çiçeklerin olması nedeniyle açık hava ya da sera havuzlarında ve bahçe düzenlemelerinde çokça kullanılır.


4 yorum

  1. İsmini Vermek İstemeyen Konuk on

    Beynim:Ödevime yardımcı oldunuz yaz.
    Ellerim:Ödevime teşekkür ettin…
    Göz:Dur , ne yazıyorsun?
    Beyin:Gecenin körü 2 günlük projeyi bitirmeye çalışıyoruz!
    Eller:Beyin haklı , ben yoruldum beyler
    Göz:Ya burada yorgun argın proje yapıyoruz zaten
    Beyin:Hadi devam , bunu yazarak çok vakit kaybettik
    Eller:KyabbetikÜ
    Göz: Hop kardeş! Azcık dikkat et!
    Eller:Hadi önüne
    Beyin: Durun be ! En çok yorulan benim
    Kalp: Biz de yoruluyoruz.
    Beyin : Allah için azcık uyku açıcı bir şey verim!

Leave A Reply