Nürnbergli Usta Şarkıcılar Opera Konusu Karakterleri, Richard Wagner

0
Advertisement

Nürnbergli Usta Şarkıcılar Operası kim tarafından hangi tarihte yazılmış, bestelenmiştir? Nürnbergli Usta Şarkıcılar Operasının konusu, özeti, hakkında bilgi.

NÜRNBERGLİ USTA ŞARKICILAR (DİE MEISTERSINGER VON NÜRNBERG)

Üç perdelik gülünçlü operadır.

Bestecisi: Richard Wagner
İlk oynanış: 1868 Münih.

Başlıca kişiler:

Eva (Soprano), Walter von Stolzing (Tenor), Magdalene (Mezzosoprano), Hans Sachs (Bas), David (Tenor), Sixtus Beckmesser (Bas), türlü meslekten diğer usta şarkıcılar, Nürnberg halkı.

Konunun geçtiği çağ ve yer: 16. yüzyılda Nürnberg.

Advertisement

Konusu:

Şövalye Walter son Stolzing kuyumcu Pogner’in kızı Eva’yı St. Katherin kilisesinde görüp sevmiştir. Kızın dadısı Magdalene ona, eğer Eva ile evlenmek istiyorsa şarkıcılık yarışmas0ına katılıp kazanması gerektiğini söyler. Biraz sonra yarışmanın ön seçimleri yapılacaktır. Şövalye, ünlü usta şarkıcı Hans Sachs’ın öğrencisi David’den kuralları öğrenir ve yarışmaya katılacağını bildirir. Beri yanda Eva ile evlenmek isteyen şarkıcı il kâtibi Beckmesser’in bu yakışıklı şövalyeyi gözü tutmamıştır Onun söylediği iki şarkıyı da hatalarla dolu olarak nitelendirir. Hans Sachs şövalyeyi beğenmiş, tutmuştur. Gece asıl işi ayakkabıcılık olan Hans Sachs dükkanı önünde çalışmaktadır. Öğrencisi David nişanlısı Magdalene’ve şövalyenin başarı kazanamadığını haberler. Oysa Sachs’ın söylediği bir monologdan delikanlının etkisi altında kaldığı anlaşılır.

Eva ustaya yaklaşır, Walter son Stolzing konusunda izlenimini öğrenmek ister. Sonra yaklaşan sevgilisiyle konuşur, ikisi de kaçmaya karar verirler. Bu sırada Beckmesser gözükür, Eva’ya serenat yapacaktır Sachs ona her hatasında bir çivi çakacağını söyler. Beckmesser öyle çok hata yapar ki ayakkabının onarımı biter. Magdalene’nin Eva, Eva’nın Magdalene kılığına girdiği görülür. Kız, dadısının giysisiyle sevgilisine kaçacaktır. David, Beckmesser’i serenadı nişanlısı genç dadıya yaptığını sanarak bir güzel döver, Sachs şövalyeyi dükkanına alıp saklar, sokakta gürültü kopmuş, sonra herkes uzaklaşmış, gecenin sessizliği çökmüştür.

Şövalye ertesi gün Sachs’a gelerek yarışma şarkılarını söyler. Usta her iki şarkıyı da pek beğenmiştir, birini not eder. Şövalye çıkar. Beckmesser gözükür, Sachs’dan aynı notayı alması için izin ister. Sachs zaten şarkıyı kendisi için bestelediğini söyleyerek alabileceğini bildirir. Nürnberg civarında yarışma alanı bayraklarla donatılmıştır. Usta şarkıcılar Hans Sachs’ın başkanlığında yerlerini alırlar. Önce Beckmesser kunduracının dükkanından aldığı sözü ve bestesi şövalyeye ait şarkısını söylemeye çalışır. Şaşırır, kekeler, halkın gülüşmeleri arasında alandan ayrılır. Şövalyenin şarkısı büyük gösterilere yol açar Eva sevdiğinin başına «Usta Şarkıclık Tacı»nı koyar, babası Pogner ise «Ustalık Zinciri»ni boynuna takar. Opera halkın coşkun gösterileri arasında biter.

Wagner bu tek «gülünçlü opera»sında Ortaçağ Alman sanat hayatına büyük renk katan geleneksel «usta şarkıcılar»ın törelerini yansıtmış, yapıta müzik tarihine ad bırakan Hans Sachs’ı da katarak ölümsüzleştirmiştir. Operada daima gülünç düşen, sonda bozguna uğrayan Beckmesser, Wagner karşıtı tenkitçi Eduard Hanslick’dir. Yapıt olağanüstü buluşlarla örülü bir partisyona oturtulmuş, özellikle ikinci perde romantik havasıyla daima büyük hayranlık derlemiştir. «Nürnbergli Usta Şarkıcılar» ulusal opera anlayışının anıtsal bir örneği olarak kalacaktır.

Tanınmış bölümler:

«Ön müziği, «Am stillen Herd» (von Stolzing), «Wie duftet doch der Flieder» (Hans Sachs), «Gut’n Abend, Meister» (Eva – Hans Sachs), «Wahn, Wahn, überall Wahn» (Hans Sachs), «Morgenlich leuchtend» (von Stolzing), «Verachtet mir die Meister nicht» (Hans Sachs)

Advertisement


Leave A Reply