Oduncu Nedir? Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Çalışma Ortamı Nedir?

0
Advertisement

Oduncu nedir, oduncu ne iş yapar, nerede ve nasıl çalışır? Oduncuların görev ve sorumlulukları, çalışma ortamı nasıldır, meslek hakkında bilgi.

Oduncu Nedir?

Oduncu, tomruk işçisi, tomruklama amacıyla olgun ağaçları kesen, işleyen ve taşıyan kişidir. Her yıl binlerce dönümlük orman hasadı yapıyorlar. Hasat ettikleri kereste sayısız tüketici ve endüstriyel ürün için hammadde sağlar.

Oduncu

Kaynak : pixabay.com

Oduncu Ne İş Yapar?

Oduncu genellikle şunları yapar:

  • Elde tutulan zincirli testereler veya mobil kesme makineleri ile ağaçları keser.
  • Traktörler tarafından sürüklenecek kütüklerin etrafına zincirleri bağlar.
  • Tomrukları tür ve ağaç türüne göre ayırır ve kamyonlara yükler.
  • Ağaçları kesmek ve tomrukları istenen uzunluklarda kesmek için traktörleri ve ağaç biçerdöverleri sürer ve manevra yapar.
  • Tomruk yollarını inşa etmek veya onarmak için traktörleri sürer.
  • Tomrukları boyutu ve düzlük gibi özelliklere göre derecelendirir.
  • Ekipmanı kullanmadan önce güvenlik açısından inceler ve gerekli temel bakım görevlerini yapar.
  • Dönüşüm tablolarını kullanarak toplam tahta ayağını veya diğer ahşap ölçü birimlerini hesaplar.

Ağaç kesme ekipmanı operatörleri, ağaçları kesmek, ağaç dallarını kesmek ve ağaçları istenen uzunluklarda kesmek için ağaç biçerdöverlerini kullanır. Traktörleri sürerler ve kütükleri bir yükleme alanına sürükleyen veya taşıyan kendinden tahrikli makineleri çalıştırırlar.

oduncu
Tomruk derecelendiriciler ve ölçekleyiciler, tomrukları kusurlara karşı inceler ve hacimlerini belirlemek için tomrukları ölçer. Tomrukların veya hamur odununun değerini tahmin ederler. Bu çalışanlar, ağaçlarla ilgili verileri girmek için genellikle elde tutulan veri toplama cihazlarını kullanır. Veriler daha sonra bir bilgisayara indirilir.

Bir Oduncunun çalışma yeri nasıldır?

Odunculuk fiziksel olarak zahmetlidir ve tehlikeli olabilir. İşçiler tüm zamanlarını dışarıda, bazen kötü havalarda ve çoğu zaman izole alanlarda geçirirler. Kapalı makinelerin artan kullanımı, kötü hava koşullarının neden olduğu bazı rahatsızlıkları azaltmış ve genellikle tomruk tutmayı çok daha güvenli hale getirmiştir.

Advertisement

Seyrek nüfuslu bazı bölgelerdeki işçiler, evleri ve ağaç kesme alanları arasında uzun mesafeler kat ediyor. Bazı ağaç kesme kampları, sığınaklarda işçiler barındırıyor. Daha yoğun nüfuslu bölgelerde, işe gidip gelme mesafeleri daha kısadır.

Çoğu tomruk işi kaldırma, tırmanma ve diğer yorucu faaliyetleri içerir, ancak makine bazı ağır işçiliği ortadan kaldırmıştır. Düşen dallar, asmalar ve engebeli araziler, ağaçların kesilmesi ve kütüklerin taşınmasıyla ilişkili tehlikeler gibi sürekli tehlikelerdir.

İşçiler, çalışırken işitme koruması kullanmalıdır. Ayrıca dikkatli olmalı ve kask, güvenlik kıyafeti ve bot gibi uygun güvenlik önlemleri ve ekipmanı kullanmalıdırlar.


Leave A Reply