OECD Nedir? Açılımı Amacı Tarihçesi Çalışma Alanları Hakkında Bilgi

0
Advertisement

OECD nedir? OECD’nin açılımı nasıldır? OECD üyeleri, amacı, tarihçesi, çalışma şekli nedir, neden kurulmuştur? OECD hakkında bilgi.

OECD (EKONOMİK İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA TEŞKİLATI)

OECD, 1947 – 1960 yılları arasında faaliyette bulunan Avrupa iktisadi işbirliği teşkilatı (OECD)’nin yerine oluşturulmuş uluslararası bir kuruluştur, ikinci Dünya Savaşı sonrasında yıkıma uğrayan Batı Avrupa ekonomilerinin onarımı amacıyla Marshall Planı çerçevesinde ABD’nin yaptığı yardımların dağıtımına yardımcı olmak ve Avrupa ülkeleri arasında ticari ödemeleri serbestleştirerek geliştirmek için kurulan OECD, zamanla fonksiyonlarını kaybetmiştir, nitekim, 1960’lara doğru Batı Avrupa’nın yeniden imar ve ekonomik yönden güçlenmesi büyük ölçüde tamamlanmıştır.

Yeni gelişmeler çerçevesinde, 14 Aralık 1960’da imzalanan Paris sözleşmesi ile yeni işbirliği alanlarına yönelmesi amaçlanan OECD kurularak, 30 Eylül 1961’de resmen faaliyete başlamıştır. OECD’nin 20 kurucu üyesi bulunmaktadır. (Türkiye, ABD, Kanada, Fransa, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Federal Almanya, İtalya, Portekiz, İngiltere, Danimarka, İrlanda, Yunanistan, İsviçre, Avusturya, İsveç, İzlanda, Norveç, İspanya). Daha sonra Japonya, Finlandiya, Avustralya ve Yeni Zellanda kuruluşa katılmışlardır. 1994 yılından itibaren Teşkilata yeni üyeler iştirak etmişlerdir. 1994 yılında Meksika, 1995 yılında Çek Cumhuriyeti, 1996 yılında Macaristan, Polonya daha sonra Güney Kore ve son olarak 2000 yılı içerisinde Slovakya’nın örgüte üyeliği ile teşkilata üye sayısı 30’a yükselmiştir.

OECD’nin halihazırda 30 üyesi olmasına karşın OECD’nin işbirliği içerisinde bulunduğu üye olmayan ülke sayısı 70’i aşmaktadır.

OECD’ye üye olmak başta Avrupa Birliği’ne aday ülkeler olmak üzere bir çok ülke tarafından öncelikli hedef olarak açıklanmıştır. Bu doğrultuda halihazırda 15 ülke (Arjantin, Bulgaristan, Şili, Hırvatistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Estonya, İsrail, Letonya, Litvanya, Malta, Romanya, Rusya Federasyonu, San Marino, Slovenya ve Ukrayna) OECD’ye üye olmak amacıyla OECD Sekreteryasına resmen başvurmuştur.

Advertisement

OECD’nin en yüksek karar organı Konsey’dir. Başkanlığı örgütün Genel Sekreterince yürütülmektedir. Merkezi Fransa/Paris’tedir. OECD bünyesinde iki önemli kuruluş bulunmaktadır. Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) ve Nükleer Enerji Ajansı (NEA).


Leave A Reply