Öfke Nöbeti Geçiren Çocuğa Nasıl Davranmalı?

0
Advertisement

Çocuklarda aşırı öfke durumunda ne yapılmalıdır, ne kadar önemlidir? Öfke nöbeti belirtileri, yapılması gerekenler hakkında bilgi.

ofke-nobeti

Öfke Nöbeti Geçiren Çocuklar

Aşırı öfkelerime, iki-dört yaş arasındaki çocuklarda normaldir. Çünkü bu dönemde çocuk, her istediğini açıklayabilecek şekilde henüz konuşamamakta ve kendi öz iradesiyle henüz yeni yeni tanışmaktadır. Ana-babayla olan çatışmalar, ikinci yılın sonlarına doğru iyice şiddetlenir. Bu öfke, kendisini çeşitli şekillerde gösterebilir ama çocuk daha çok kendini yere atar, sağı-solu tekmeler, haykırır, başını duvara vurur ve hatta soluğunu bile tutabilir. Bu sırada kendi güvenliği diye bir şey düşünmediğinden, önemli yaralanmalara sahne olabilir.

Ne kadar önemlidir?

Bu aşırı öfke krizlerinin bizzat kendileri tehlikeli değildir ama, münasebetsiz zamanlarda ortaya çıkabilirler. Çocuğunuz morarana kadar soluğunu tutsa bile kendine zarar veremez; çünkü oksijen ihtiyacının azami derecede olduğu anda çalışan ve irade gücüyle engel olunamayan bir refleks, solunumun tekrar başlamasını sağlar.

Advertisement

İlk olarak ne yapmalısınız?

1. Sakin olun. Çocuğunuzun öfkesi sizi etkilese bile, bunu ona hissettirmeyin.

2. Çocuğunuza mümkün olduğunca dikkat etmemeye çalışın; kalkın, yürüyün ama çocuğunuzu görüş alanından çıkarmayın. Bu öfke krizi, kendisini dinleyen biri bulunmadığı takdirde şiddetinden çok şey kaybeder. Bununla birlikte sert kenarlı, köşeli eşyalar çocuğunuza zarar verebileceğinden, bunları uzaklaştırmanızda fayda vardır.

3. Eğer bu önlem işe yaramazsa, çocuğu kucağınıza alın ve sakinleşene kadar ku10cağınızda tutun. Bu durumda kucağınızdan inmeye çalışabilir veya gerçekten ihtiyaç duyduğu sevgi ve sempatiyi fark edince rahatlar.

Doktora başvurmalı mısınız?

Bu aşırı öfke krizleri hakkında doktorunuza danışmanız, genellikle gerekli değildir. Ancak, öfke krizleri beş yaşından sonra da devam ederse veya bunlarla başedebilmede zorlanıyorsanız, doktora başvurarak tavsiyelerini alabilirsiniz.

Advertisement

Doktor ne yapacaktır?

• Öfke krizlerinin sıklığı ve tabiatı hakkında size sorular soracak, bunlara bazı davranış sorunlarının eşlik edip etmediğini öğrenmeye çalışacaktır. Sizi, bir çocuk psikiyatrisine de gönderebilir.

Siz nasıl yardımcı olursunuz?

• Öfke krizlerinin doğrudan size yönelik olduğunu unutmayın. Krizin amacı, sizin dikkatinizi çekmektir. Öfke krizleriyle, çok sayıda kimsenin bulunduğu ve çocuğun başarı kazanabileceğini düşündüğü bir ortamda başa çıkmanız zordur. Ancak, öfke krizlerinin bir işe yaramadığını gösterirseniz, bunlar kısa zamanda ortadan kalkacaktır.

• Ne gibi sorunlarla karşılaşabileceğinizi önceden tahmin edip hareket tarzınızı buna göre ayarlayın, planlar yapın. Çocuk büyüdükçe, durumu daha rahat kavrayacaktır.

• Öfke krizi sırasında çocuğunuza niçin öfkeli olduğunu, sakın sormayın. Bunu sizinle konuşacak durumda değildir.

• Çocuğunuz soluğunu tutuyorsa, bunu sona erdirmek için sakın tokat atmayın, yalnızca bekleyin. Solunumu kendiliğinden başlayacaktır.


Leave A Reply