Oftalmopleji Nedir? Belirtileri Risk Faktörleri Teşhis ve Tedavisi Nedir?

0
Advertisement

Oftalmopleji nedir, nasıl bir rahatsızlıktır? Oftalmopleji belirtileri, nedenleri, tedavisi ve önlenmesi nasıldır hakkında bilgi.

Oftalmopleji

Oftalmopleji Nedir?

Oftalmopleji; gözyuvarı dışı kasları felci ya da ekstraoküler kas felci olarak da bilinir, göz ve gözbebeğinin hareketlerini sağlayan gözyuvarı dışı kaslarının felcidir. Genellikle üçüncü (göz motor siniri), dördüncü (troklear sinir) ya da altıncı (gözü dışa uzaklaştırıcı [abdusens]) kafa çiftinin tutulması sonucu gelişir. Göz motor siniri felcinde, gözbebeklerinden birinin hareketlerini sağlayan kaslar etkilendiğinden gözbebeği dışa doğru kayar ve içe, yani buruna doğru orta hat noktasını geçen hareketleri yapamaz. Gözü dışa uzaklaştırıcı (abdusens) sinirin felci bir başka kası etkilediğinden göz içe kayar ve orta hattı geçerek dış yana doğru hareket edemez. Bir başka gözyuvarı dışı kasını etkileyen troklear sinir felcinde, tutulan gözde dikey yönde sapma vardır. Her üç felç tipinde de çift görme ortak belirtidir.

Oftalmopleji genellikle mültipl skleroz, beyin tümörleri ve beyin damar hastalıkları gibi sinir sistemini etkileyen rahatsızlıklar sonucunda gelişir. Aynı zamanda miyastenia gravıs (kas zayıflığı) gibi kas hastalıklarına bağlı olduğu durumlarda vücudun öbür kaslarındaki belirtilerle birlikte görülür.

Oftalmoplejinin belirtileri nelerdir?

Oftalmoplajiden etkilenen insanlar çift veya bulanık görmeye sahip olabilirler. Ayrıca, gözleri senkronize etme konusunda yetersizlik yaşayabilirler. Bazıları her iki gözü de her yöne hareket ettirmekte zorlanabilir ve birçoğunun göz kapaklarında sarkma olur.

Oftalmopleji sistemik bir bozuklukla ilişkiliyse, diğer semptomlar yutma güçlüğü ve genel kas güçsüzlüğünü içerebilir.

Advertisement

Oftalmoplejiye ne sebep olur?

Bu durum doğuştan (doğumda mevcut) olabilir veya daha sonra gelişebilir. Genellikle beyinden gözlere gönderilen mesajların bozulması sonucu ortaya çıkar.

İnternal oftalmoplejiye sıklıkla multipl skleroz, travma veya enfarktüs neden olur.

Dış oftalmopleji genellikle kas hastalıkları veya Graves hastalığı veya Kearns-Sayre sendromu gibi mitokondriyal hastalıklardan kaynaklanır.

Diğer yaygın nedenler şunlardır:

migren
tiroid hastalığı
inme
beyin hasarı
beyin tümörü
enfeksiyon

Advertisement

Oftalmopleji risk faktörleri

Oftalmoplejinin diyabetli kişilerde ortaya çıkması biraz daha olasıdır. Diyabetli ve 45 yaşın üzerinde olan ve 10 yıldan fazla süredir tip 2 diyabeti olan erkekler risk altındadırlar.

Multipl skleroz veya Graves hastalığı gibi kas kontrolünü etkileyen bir hastalığa sahip olanlar diğerlerinden daha fazla risk altındadır. Genel olarak, dengeli bir yaşam tarzı koruyarak sağlıklı bir vasküler sistemi sürdürmek, felç riskini ve buna bağlı görme problemlerini azaltır.

Oftalmopleji nasıl teşhis edilir?

Oftalmopleji, göz hareketlerini kontrol etmek için fizik muayene ile teşhis edilebilir. Daha sonra, gözü daha yakından incelemek için bir MRI veya BT taraması kullanılabilir.

Tiroid hastalığı gibi başka bir durumdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek için kan testleri gerekli olabilir. Bu testler için bir göz uzmanına veya nöroloğa yönlendirilebilirsiniz.

Oftalmopleji nasıl tedavi edilir?

Oftalmopleji tedavisi, tip, semptomlar ve altta yatan nedene bağlı olacaktır. Bu durumla doğan çocuklar genellikle görme problemlerinin farkında olmayabilir. Yetişkinler özel gözlükler takılabilir veya çift görüşü rahatlatmak ve normal görüşü elde etmek için bir göz bandı kullanabilir.

Bazı durumlarda, migren tedavisi oftalmoplegili insanlar için olumlu sonuçlara yol açar.

Oftalmoplejinin önlenmesi

Oftalmopleji genellikle başka bir sendromun veya hastalığın belirtisidir. Ancak göz doktoruna yapılacak düzenli kontroller erken teşhis için yardımcı olabilir. Normal görüşünüz olsa bile, her iki yılda bir göz uzmanını ziyaret etmeniz önerilir. Gözün düzgün çalışması için sağlıklı bir sinir ve damar sistemine bağlı narin kasları vardır.


Leave A Reply