Beyaz Geceler Kitap Özeti Konusu Karakterler, Fyodor Dostoevsky

0
Advertisement

Fyodor Dostoevsky’nin Beyaz Geceler isimli romanının konusu nedir? Beyaz Geceler kitap özeti, karakterler, hakkında bilgi.

Beyaz Geceler

“Beyaz Geceler”, Fyodor Dostoevsky’nin yazarlık kariyerinin başlarında, ilk olarak 1848’de yayınlanan bir kısa öyküsüdür.

Kısa hikaye altı bölüme ayrılmıştır:

beyaz geceler

Kitabın Özeti;

İlk gece

Anlatıcı, St. Petersburg sokaklarında yürüyüş deneyimini anlatıyor. Şehri geceleri çok seviyor ve içinde rahat hissediyor. Artık gün içinde kendini rahat hissetmiyor çünkü görmeye alıştığı tüm insanlar orada değil. Duygularını onlarınkilerle paylaşıyordu: Mutlularsa, mutluydu; eğer umutsuzlarsa, umutsuzdu. Yeni yüzler ona kendini yalnız hissettiriyordur. O yürürken, evler onunla konuşur ve ona nasıl yenilendiklerini, yeni bir renge boyandıklarını veya yıkıldıklarını anlatır.

O, Saint Petersburg’da küçük bir apartman dairesinde, ona arkadaşlık eden hizmetçisi Matryona ile birlikte yaşıyordur. Anlatıcı bize, Nastenka (Anastasia adının kısaltılmış hali) adında genç bir kadınla ilişkisinin hikayesini anlatıyor. Onu ilk tırabzanların karşısında ağlarken görür. Endişelenir ve ona neyin yanlış olduğunu sormayı düşünür, ancak sonunda yürümeye devam eder. O kadınla ilgili özel bir şey hisseder ve çok meraklanır. Kadının çığlık attığını duyduğunda müdahale ederek, onu taciz eden bir adamdan kurtarır.

Advertisement

Genç kadın kolunu tutar. Anlatıcı kadına yalnız olduğunu, hiç kadın tanımadığını ve o yüzden ondan çekindiğini söyler. Nastenka, kadınların çekingenliği sevdiğini ve onun da hoşuna gittiğini söyler. Anlatıcı her günün her dakikasını, kendisine sadece iki kelime söyleyen, yaklaşırken onu geri püskürtmeyecek ya da alay etmeyecek bir kızı hayal ederek geçirdiğini anlatır. Rastgele bir kızla çekingen, saygılı, tutkulu bir şekilde konuşmayı düşündüğünü, yalnızlık içinde öldüğünü ve onunla başarı şansı olmadığını anlatır. Nastenka’nın kapısına vardıklarında, onu bir daha görüp göremeyeceğini sorar. Nastenka cevap vermeden önce yarın karşılaştıkları yerde olacağını ekler, böylece yalnız hayatındaki bu mutlu anı yeniden yaşayabilecektir. Kız ona hikayesini anlatır ve romantik bir ilişkiye dönüşmemesi koşuluyla onunla birlikte olacaktır. O da anlatıcı kadar yalnızdır.

beyaz geceler

İkinci Gece

İkinci görüşmelerinde Nastenka, anlatıcı hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalışır. Anlatıcı, hayatını tamamen yalnız geçirdiği için ona geçmişi olmadığını söyler. Nastenka devam etmesi için ona baskı yaptığında, kendisinin “hayalperest” bir tip olduğunu öne sürer. “‘Hayalperest'”, diye açıklar, “bir insan değil, orta düzey bir yaratıktır.” der ve uzun bir konuşmayla, arkadaşlık özlemini anlatır. Nastenka “… bir kitaptan okuyormuş gibi konuşuyorsun” diye yorum yapar. Anlatıcı kendisine “kahraman” diyerek öyküsünü üçüncü şahıs olarak anlatmaya başlar. Bu “kahraman”, tüm işlerin bittiği ve insanların dolaştığı saatlerde mutludur. Vasily Zhukovsky’ye atıfta bulunur ve “Fantezi Tanrıçası” ndan bahseder. Gündelik hayatın hüzününün insanları öldürdüğünü, hayallerinde ise hayatını dilediği gibi yaşabileceğini söyler. Hareketli konuşmasının sonunda Nastenka sempatik bir şekilde onunla arkadaş olacağına dair güvence verir.

Nastenka’nın Hikayesi

Nastenka anlatıcıya hikayesini anlatır. Onu katı büyükannesi büyütmüştür. Büyükannesinin emekli maaşı çok az olduğundan gelir elde etmek için evlerini kiraya verirler. İlk kiracı öldüğünde yerine daha genç bir adam gelir. Genç adam, Nastenka ile sessizce flört etmeye başlar ve okuma alışkanlığı geliştirebilmesi için ona sık sık bir kitap verir. Sir Walter Scott ve Aleksandr Pushkin’in romanlarından hoşlanıyordur. Bir keresinde genç adam, kendisini ve büyükannesini Seville Berberi performansına davet eder. Genç kiracının Petersburg’dan Moskova’ya gitmek üzere olduğu gece, Nastenka onu onunla evlenme teklifi eder. Genç adam hemen evlenmeyi reddeder, onları destekleyecek parası olmadığını söyler, ancak bir yıl sonra onun için geri döneceğine söz verir. Nastenka bunun sonunda hikayesini bitirir ve bir yılın geçtiğini ve ona tek bir mektup bile göndermediğini söyler.

Üçüncü Gece

Anlatıcı, arkadaşlıklarının platonik kalacağına dair güvencesine rağmen, Nastenka’ya aşık olduğunu yavaş yavaş fark eder. Yine de Nastenka’ya sevgilisine bir mektup yazıp göndermesi konusunda yardım eder ve duygularını gizler. Genç adamın mektuba cevap vermesini veya ortaya çıkmasını beklerler. Nastenka yokluğunda huzursuzlaşır ve anlatıcının arkadaşlığıyla rahatlar. Anlatıcının duygularının derinliğinden habersiz, ona aşık olmadığı için onu sevdiğini söyler. Karşılıksız aşkından dolayı anlatıcı umutsuzluğa kapılır.

beyaz geceler

Advertisement
Dördüncü Gece

Nastenka, sevgilisinin Petersburg’da olduğunu bildiği ama onunla iletişime geçmediği için umutsuzluğa kapılır. Anlatıcı, kadını rahatlatmaya devam ediyordur. Nastenka son derece minnettardır ve Anlatıcı kararlılığını bozar ve ona olan sevgisini itiraf eder. Nastenka’nın ilk başta kafasını karışır ve artık aynı şekilde arkadaş olmaya devam edemeyeceklerini anlayan anlatıcı onu bir daha asla görmemekte ısrar eder. Nastenka ise kalmasını ister ve ilişkilerinin bir gün romantik bir hal alabileceğini, ancak şimdi anlatıcının arkadaşlığını istediğini söyler. Anlatıcı bu olasılıkla umutlanır. Yürürken durup arkalarından seslenen genç bir adamın yanından geçerler. Adamın Nastenka’nın sevgilisi olduğu ortaya çıkar ve kadın adamın kollarına atlar. Anlatıcıyı öpmek için bir an geri döner, ancak sonra sevgilisiyle birlikte gecenin içine yolculuk eder. Anlatıcıyı yalnız ve kalbi kırık bir halde bırakır.

Sabah

Son bölüm, Nastenka’dan aldığı ve onu incittiği için özür dilediği ve arkadaşlığı için her zaman minnettar olacağını yazdığı bir mektubun kısa bir sonsözüdür. Nastenka bir hafta içinde evleneceğinden bahseder ve anlatıcının gelmesini umar. Anlatıcı, mektubu okurken gözyaşlarına boğulur. Hizmetçisi Matryona, örümcek ağlarını temizlemeyi bitirdiğini söyleyerek düşüncelerini böler. Anlatıcı, Matryona’yı asla yaşlı bir kadın olarak görmemiş olmasına rağmen, ona eskisinden çok daha yaşlı göründüğünü fark eder. Kendi geleceğinin arkadaşsız ve sevgisiz olup olmayacağını merak eder. Ancak umutsuzluğa kapılmayı reddeder.


Leave A Reply