Nasihat Nedir? Sözlük Anlamı, Nasihat ile İlgili Atasözleri ve Açıklamaları

0
Advertisement

Nasihat ne anlama gelir? Nasihat kelimesinin sözlük anlamları, içinde nasihat geçen atasözleri ve bu atasözlerinin anlamları, açıklamaları.

nasihat

Arka resim Kaynak: pixabay.com

Nasihat Nedir? Sözlük Anlamı

  • “Nasihat”
    Öğüt
    “Nasihatleri sonuna kadar dinler ve bitince hiç sesini çıkarmaz.” – M. Ş. Esendal
  • “nasihat etmek”
    1. öğüt vermek
    “Dinle sana bir nasihat edeyim / Hatırdan gönülden geçici olma” – Karacaoğlan
    “Ayrılırlarken anası Ayşe’ye son bir nasihat verdi.” – N. Cumalı
  • “nasihatte bulunmak ”
    nasihat etmek
  • “baba nasihati ”
    Büyüklerin deneyimine dayanarak gençlere verdikleri öğüt
  • “nasihat yollu ”
    Öğüde benzer bir biçimde
  • “nasihatname ”
    Dinî konularda öğüt veren eser

Nasihat İle İlgili Atasözleri

  • bin nasihatten bir musibet yeğdir
    yaşanan olaylar, öğütlerden çok daha etkilidir.
  • bir felaket bin nasihatten yeğdir
    yaşanan olaylar, öğütlerden çok daha etkilidir.
  • iyi nasihat verilir, iyi ad verilemez
    bir kimse başkalarına iyi öğüt verebilir ama ün veremez, kişi ünü ancak kendisi kazanabilir.
  • nasihat istersen tembele iş buyur
    tembel, kendisine buyurulan işi yapmamak için ya onun yapılmasına ihtiyaç bulunmadığını söyler ya da buyurulan biçimde değil, kendisinin işine gelen biçimde yapmayı önerir.

Bir Musubet Bin Nasihattan Yeğdir:

ANAFİKİR: Öğütten ders almayanların başına gelen acı bir olay öğütten daha etkili olur.

Öğüt kişilerin davranışlarını düzeltmeleri için söylenen sözlerdir. Genellikle kişilerin iyiliğini isteyenlerce söylenir. Ancak kimileri kendilerine söylenen öğütlere hiç aldırış etmezler. Kendi bildikleri yanlış davranışlarını sürdürürler. Böyle kişiler, acı bir olayla karşılaşırlarsa, bu olayın kendilerinde bıraktığı büyük etki nedeniyle, öğütlerle düzeltmedikleri yanlış davranışlarını öğrenirler. Fakat bu da kendilerine çok pahalıya mal olur.

Nasihat Tutmayanı, Musibet Tutar

Hepimiz hayatımızı farklı şekillerde yaşarız. Çocukluktan ergenliğe ergenlikten yetişkinliğe geçerken de hep hayatımızı farklı insanlardan aldığımız nasihatlar ve yaşadıklarımız şekillendirir.

Bu nasihatler bazen anne ve babamız gibi aile içerisinden birinci derece akrabalardan gelirken bazen de öğretmenimizden yakın arkadaşlardan bazen de okuduğumuz bir kitap aracılığı ile bir çok yazar, filozof ve felsefeciden gelir. Nereden gelirse gelsin nasihatler çok abartılı olmadığı müddetçe dikkate alınmalıdır. Çünkü her nasihat aslında yaşanmış olan bir tecrübenin bizlere olan aktarımıdır. tecrübe ise insanın hayatı boyunca yaptığı yanlışlarının bir bileşkesidir.

Yani ne kadar çok yanlış o kadar çok tecrübe demektir. Tecrübe kazanmak için ise insana zaman gerekmektedir. Ancak nasihatler bize o tecrübelerden yararlanma fırsatı verir. Yok biz nasihatleri dikkate almadan yaşar, iş yaparsak elbet bir gün bir musibetin gelip bizi bulacağını unutmamak gerekecektir.
Musibet dediğinizde türlü türlüdür. Çok kötü olanı da mevcut olup çok zararsız olanları da mevcuttur.

Advertisement

Anlayacağınız nasihat tutmayanı musibet tutar derken atalarımız nasihatleri dinlemeyen yani başkalarının tecrübelerinden yararlanmayan kişilerin büyük zarar ve ziyanlara uğrayabilecekleri konusunda uyarmaktadırlar.

Yanlış bir yol tutmuş kimi insanlar vardır ki, onlara ne kadar çok öğüt verirsen ver, tuttukları yanlış yoldan onları çevirmekte bu öğütler bir fayda temin etmez. Ama takip ettiği yanlış yolda başına gelen bir felaket, onu doğru yola getirmekte daha etkili olur. Çünkü kötü tecrübelerin öğretme gücü oldukça büyüktür.


Leave A Reply