Langerhans Hücresi Nedir? Nerede Bulunur? İşlevi ve Özellikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Langerhans hücresi nedir? Görevi nedir ve ne işe yarar? Nerede bulunur? İşlevleri ve bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri nelerdir?

Langerhans hücreleri, öncelikle epidermiste bulunan ve adaptif bağışıklık tepkisinin uyarılmasında ve baskılanmasında önemli rollere sahip olan bir tür bağışıklık hücresidir. Dendritik hücre ailesinin üyeleridir ve antijen sunan hücreler olarak işlev görürler. Bir Langerhans hücresi bir patojenle karşılaştığında, bulaşıcı maddeyi yutar ve onu protein parçalarına ayırır. Bu parçalardan bazıları hücre yüzeyinde gösterilir ve bir bağışıklık tepkisini uyarmak için lenf düğümlerindeki saf T hücrelerine sunulur.

Daha önce histiyositoz X, Hand-Schüller-Christian hastalığı ve Abt-Letterer-Siwe hastalığı olarak bilinen Langerhans hücre histiyositozunun çok yüksek büyütme mikrografı. H&E boyası.

Daha önce histiyositoz X, Hand-Schüller-Christian hastalığı ve Abt-Letterer-Siwe hastalığı olarak bilinen Langerhans hücre histiyositozunun çok yüksek büyütme mikrografı. H&E boyası. (Kaynak : wikipedia.org)

Langerhans Hücresi nedir?

Langerhans hücreleri, ciltte bulunan bir tür bağışıklık hücresidir. Tüm bağışıklık hücreleri gibi, Langerhans hücreleri de kemik iliğinde oluşur. Kemik iliğinden salındıktan sonra, deriye geçmeden önce kanda dolaşırlar ve burada epidermisi patojenlerin neden olduğu enfeksiyona karşı korurlar.

Langerhans hücreleri, dendritik hücre ailesinin üyeleridir ve ciltte antijen sunan hücreler (APC’ler) olarak işlev görürler. Epidermiste dolaşırken buldukları patojenleri yakalarlar ve diğer bağışıklık hücrelerini harekete geçirmek için yüzeylerinde antijenlerini sergilerler.

Langerhans Hücreleri Nerede Bulunur?

Langerhans hücreleri, epidermisin tüm katmanlarında ve solunum, sindirim ve ürogenital sistemlerde bulunur. Bir patojenle karşılaştıklarında, Langerhans hücreleri antijenlerini saf T hücrelerine sunmak ve adaptif bağışıklık tepkisini etkinleştirmek için lenf düğümlerine göç eder.

Langerhans Hücrelerinin İşlevi

Langerhans hücreleri, dendritik hücre ailesinin üyeleridir. Başlıca rolleri, adaptif bağışıklık sisteminin diğer bileşenlerini ciltte patojenlerin ve diğer bulaşıcı ajanların varlığına karşı uyarmaktır.

Advertisement

Antijen Sunum Hücreleri (APC’ler) Olarak Langerhans Hücreleri

Langerhans hücreleri fagositik hücrelerdir, yani diğer hücreleri veya parçacıkları yutarlar. Aynı zamanda antijen sunan hücrelerdir (APC’ler) ve adaptif bir bağışıklık tepkisini uyarmak için hücre yüzeylerinde yutulmuş patojenlerin parçalarını sergileyebilirler.

Bir Langerhans hücresi ciltte zararlı bir patojenle karşılaştığında, onu yutar ve protein parçalarına ayırır. Bu parçalardan bazıları, Majör Histocompatibility Complex’in (MHC) bir parçası olarak Langerhans hücrelerinin yüzeyinde görüntülenir.

Daha sonra, Langerhans hücreleri, antijenlerini saf T hücrelerine sunmak için lenf düğümlerine göç eder. Bu, T hücrelerini bir bağışıklık tepkisi başlatmak için aktive eder ve onları istilacı patojeni bulup yok etmeleri için uyarır.

Epidermiste çok sayıda dendritik (Langerhans) hücre gösteren deri bölümü. M. ulcerans enfeksiyonu, S100 immünoperoksidaz boyası.

Epidermiste çok sayıda dendritik (Langerhans) hücre gösteren deri bölümü. M. ulcerans enfeksiyonu, S100 immünoperoksidaz boyası. (Kaynak : wikipedia.org)

Langerhans Hücreleri Tarafından Bağışıklık Baskılama

Langerhans hücreleri, patojenlere karşı adaptif bağışıklık tepkisinin uyarılmasında rol oynar, ancak aynı zamanda bağışıklık fonksiyonunu baskıladıkları da bilinmektedir. Deri, vücuda “yabancı” olmasına rağmen hastalığa neden olduğu bilinmeyen “dost” bakteriler tarafından doğal olarak doldurulur. Patojenik olmayan bakterilerin varlığında, Langerhans hücreleri bağışıklık toleransını koordine eder, yani bağışıklık sisteminin yanıt vermesini engeller. Bu, bağışıklık sisteminin gereksiz ve potansiyel olarak zararlı aktivasyonunu önler.

Langerhans Hücreleri Otoimmüniteyi Önler

Langerhans hücreleri, bağışıklık toleransını teşvik ederek otoimmüniteyi (sağlıklı hücrelere karşı bir bağışıklık tepkisi) önlemeye yardımcı olur.

‘Tehlikeli olmayan’ koşullar altında (yani, patojenik ajan bulunmadığında), Langerhans hücreleri ciltteki T düzenleyici (Treg) hücrelerin aktivasyonunu ve proliferasyonunu destekler. Treg hücreleri, bağışıklık toleransını teşvik eden ve bunu yaparken gereksiz ve potansiyel olarak zararlı bağışıklık aktivasyonunu önleyen sitokinler salgılar.

Advertisement

Bununla birlikte, bir patojen varlığında, Langerhans hücreleri efektör T hücrelerinin aktivasyonunu destekler ve Treg hücrelerinin aktivasyonunu sınırlar. Efektör hücreleri (yani yardımcı ve sitotoksik T hücreleri), yabancı istilacıya karşı bir bağışıklık tepkisi başlatmak ve ciltteki enfeksiyonları temizlemek için uyarırlar.

Langerhans Hücreli Histiyositoz (LCH) nedir?

Langerhans Hücreli Histiyositoz (LHC), anormal Langerhans hücrelerinin hızla büyüdüğü ve çoğaldığı nadir bir kanser türüdür. Bu, deri, ağız, lenf düğümleri, timus, gözler, endokrin sistemi, merkezi sinir sistemi (CNS), karaciğer, dalak, akciğerler veya kemik iliği dahil olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde Langerhans hücrelerinin birikmesine yol açar. Langerhans hücrelerinin anormal çoğalması, etkilenen vücut kısımlarında doku hasarına ve lezyonların oluşmasına neden olabilir ve semptomlar, vücudun hangi bölgesinin etkilendiğine bağlı olarak değişir.

Vakaların yaklaşık% 80’inde, LCH kemikleri (tipik olarak kafatasını veya kolların veya bacakların kemiklerini) etkiler. Bu ağrıya ve şişmeye neden olur ve kemik kırılmasına neden olabilir. LHC’nin ayrıca cildi sık sık etkilediği ve hafif veya şiddetli olabilen kızarıklıklara, şişliklere ve kabarcıklara neden olabileceği bilinmektedir. Hipofiz bezi etkilenirse, LHC hormon üretimini bozarak kısırlığa veya ergenlerde ve çocuklarda ergenliğin gecikmesine veya olmamasına neden olabilir. LHC ayrıca tiroidi etkileyerek hastanın normal cilt ve saç dokusunun, vücut ısısının ve davranışının bozulmasına neden olabilir.


Leave A Reply