Oidipos Kimdir? Yunan Mitolojisinden Bir Karakter

0
Advertisement

Oidipos kidmir? Mitolojik bir karakter olan ve birçok sanat eserine ilham olan Oidipos hikayesi nasıldır? Oidipos hakkında bilgi.

Oidipos Kolonnos'ta İsimli Resim
Oidipos, Eski Yunan mitolojisinin ünlü kişilerinden biridir. O çağ yazarlarının trajedileri sayesinde yüzyıllar boyu bütün dünya sanatında yer almıştır.

Efsaneye göre Delfoi Tapınağı’nın kahini Thebai Kralı Laios’a erkek çocuk sahibi olmamasını söylemişti. Çünkü Laios o çocuğun eliyle ölecekti. Laios’un karısı güzel İokast bir oğlan dünyaya getirince Laios çocuğun tabanlarını deldirdi ve uzaklardaki Khitairon Dağı’na bıraktırdı. Çocuğu dağda çobanlar buldu. Ayakları şiştiği için şiş ayaklı anlamına Oidipos adını verdiler. Alıp büyüttüler sonra Korinthos’a götürdüler. Korinthos Kralı ona kendi oğlu gibi baktı.

Oidipos büyüdükçe kendi soyunun başka olacağını düşünmeye başladı. Delfoi Tapınağı’nın kahinine koştu. Kahin ona kim olduğunu söylemedi. Yalnız babasını öldürüp annesiyle evleneceğini bildirdi.

Oidipos bunu öğrenince çareyi oralardan kaçmakta buldu. Bir üç yol ağzında asıl babası Laios’la karşılaştı. “Sen geçeceksin, ben geçeceğim” diye kavgaya tutuştular. Oidipos bu kavgada Laios’u öldürdü.

Oidipos’la Sfenks

Advertisement

Oidipos Thebai önlerinde Sfenks’le karşılaştı. Bu canavar yolu tutmuş gelip geçenlere sorular soruyor ve bilemeyenleri uçuruma atıyordu.

Oidipos’a “Önce dört, sonra iki, daha sonra üç ayakla yüreyen nedir?” diye sordu.

Oidipos: “İnsandır” dedi. “Doğduğu zaman emekler, dört ayakla yürür. Büyüdüğünde iki ayakla yürür. İhtiyarlığında da değneğe dayana dayana gider!”

Büyüsü bozulunca canavar kendini uçuruma atıp öldü. Oidipos böylece Thebai’yi canavarın elinden kurtarmış oldu. Bu olay duyulunca Thebai’liler çok sevindiler. Krallarının öldüğü haberi de gelmişti. Oidipos’u kral yaptılar. Yeni kral eski kraliçeyle yani gerçekte annesi olan kadınla evlendi. Ondan iki oğlu ve iki de kızı oldu. Oğullarına Eteokles’le Polyneikes, kızlarına Antigone’yle Ismene adlarını verdi.

Bir gün Thebai’de veba salgını çıktı. Kahinler “Laios’u kim öldürdüyse cezalandırılmadıkça tanrıların kızgınlığı yatışmaz” dediler. Bu arada kahinlerden biri durumu açıklayınca Oidipos inanmak istemedi. Araştırdı ve doğru olduğunu anladı. Bunun üzerine acısından kendi eliyle gözlerini kör etti. Oğulları babalarını Thebai’den kovdular. Oidipos kızı Antigone’yi alıp yollara düştü. Dilene dilene bir zaman daha yaşadı. Attika’daki Kolonnos şehrinde öldü.

Oidipos’un konusu ünlü trajedi yazarı Sophokles’in “Kral Oidipos“, “Oidipos Kolonnos’ta“, “Antigone” adlı eserlerinde işlenmiştir. Ondan önce de Aiskhilos, “Thebai’ye Karşı Yediler” adlı oyununda bu konuyu ele almıştı.

Advertisement


Leave A Reply