Oktay Sinanoğlu, Türk Dilinin Büyük Savaşçısı, Büyük Bir Bilim İnsanı

0
Advertisement

Yaklaşık 40 yıl Yale Üniversitesi profesör olarak çalışmış ünlü Türk bilim insanı Oktay Sinanoğlu, bilim dünyasına yaptığı büyük katkılarla ülkesine de büyük hizmetleri olmuştur.

Türkiye onlarca yıldır beyin göçüne maruz kaldı. Göç Türkiye için yeni bir şey olmamasına rağmen, Osmanlı devletinin çöküşü sırasında ve sonrasında tüm komşu ülkelerden göçmenleri karşıladı.1960’lı yıllardan başlayarak milyonlarca işçiyi Avrupa ülkelerine gönderdi. ancak eğitimli nüfusun ters göçü her zaman bir kayıp oldu. Türkiye, kasıtlı olarak yurtdışında öğrencilerini alanlarında ileri düzey çalışmalara katılmaya ve hedef ülkede kazandıkları kazanımlarla Türkiye’nin bilimsel ve mesleki kültürünü tanıtmaya geri göndermiştir.

Oktay Sinanoğlu: Türk Dilinin Büyük Savaşçısı, Büyük Bir Bilim İnsanı

Yine de, büyük bir çoğunluğun geri dönmesine rağmen, bazıları yurt dışında kalmayı seçti. Varış yerlerinde mevcut olan daha fazla istihdam fırsatını seçenler arasında 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü alan Aziz Sancar ve Oktay Sinanoğlu gibi bazı bireyler muazzam bilimsel atılımlar gerçekleştirdiler. Sancar ve Sinanoğlu’nun anavatanları hakkındaki vatansever duygularını ifade etmeleri, beyin göçünün sadece siyasi bir sorun değil, aynı zamanda bir kaynak meselesi olduğunu göstermektedir.

Oktay Sinanoğlu

ERKEN DÖNEM

Oktay Sinanoğlu 25 Şubat 1935’te İtalya’nın Bari şehrinde Nüzhet Haşim ve Rüveyde (Karacabey) Sinanoğlu’nda doğdu. Nüzhet Haşim bir Türk diplomat ve yazardı. Yunan ve Roma mitolojisinde ve Petrarca’da bir cilt de dahil olmak üzere Avrupa’nın klasik kültürü hakkında kitaplar yazdı. Petrarca’daki çalışmalarının önsözünde Nüzhet Haşim, Türkiye için en iyi yolun Batı kültürünü benimsemek olduğunu düşündüğünü belirtti. Sinanoğlu ailesi II. Dünya Savaşı patlak vermeden Türkiye’ye döndü.

Advertisement

Oktay Sinanoğlu, 1951’de başkent Ankara’da özel bir lise olan TED Koleji’den mezun oldu. İki yıl sonra ABD’ye gitti ve Kaliforniya Üniversitesi Berkeley’de yüksek lisans derecesine sahip bir lisans derecesi ile mezun oldu. Ertesi yıl MIT’de Yüksek Lisansını tamamladı ve Sloan Araştırma Bursu’na layık görüldü.

BİLİMSEL BAŞARILAR

Sinanoğlu, Yale Üniversitesi’nde 1960 yılında öğretime başladı. Üç yıl sonra 28 yaşında kimya profesörü olarak atandı ve bu da onu okul tarihinin üçüncü-genç tam profesörü yaptı.

1963 yılında Sinanoğlu, Yale’de yüksek lisans öğrencisi olan Paula Armbruster ile evlendi. Evlilik törenleri üniversitenin şapelinde yapıldı.

Oktay Sinanoğlu

Sinanoğlu, 1964 yılında Yale’de teorik kimya bölümünü kurdu. Yale’de görev süresi boyunca “Atom ve Moleküllerin Birçok Elektron Teorisi” (1961), “Solvophobic Theory” (1964), “Birleştirilmiş Kimyasal Ağ Teorisi” gibi etkileyici eserler geliştirdi. Reaksiyonlar “(1974),” Mikrotermodinamik yüzey gerilimi “(1981) ve” Değerlik Etkileşimi Formül Teorisi “(1983).

Sinanoğlu, kendi matematiksel kuramlarına bağlı olarak 1988’de yayınlanan “Sinanoğlu Made Simple” adını taşıyan devrimci bir yöntem geliştirdi. Bu araştırma sisteminin yardımıyla ve basit resimler kullanarak, kimyagerler karmaşık kimyasal reaksiyonların nasıl ilerleyeceğini tahmin edebilir ve kuantum kimyasında karmaşık problemleri çözebilir hale geldiler.

Advertisement

Oktay Sinanoğlu aynı üniversitede yaklaşık 40 yıl çalıştıktan sonra 1997 yılında emekli oldu. Sinanoğlu, Yale’de geçirdiği süre boyunca birçok Türk üniversitesine ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’na (TÜBİTAK) ve Japonya Bilim Tanıtma Derneği’ne (JSPS) sıkça danışmanlık yaptı. 1962’de Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyeti onu ilk kez “danışmanlık profesörü” unvanıyla onurlandırdı ve bu ünvan sadece kendisine özel olarak kaldı.

Yale’den emekli olduktan sonra Oktay Sinanoğlu Türkiye’ye döndü. 2002 yılına kadar İstanbul’da Yıldız Teknik Üniversitesi’nde kimya profesörü olarak görev yaptı.

TÜRKİYE’NİN SAVUNUCUSU

Oktay Sinanoğlu, yurtiçine ve anadiline olan yurtseverliğini ve sevgisini, yazdığı kitaplarda ve dönüşünden sonra yaptığı konferans ve TV konuşmalarında açıkça gösterdi. Ancak bu, ülkesine ilk kez hizmet etmedi. 1973 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin özel temsilcisi olarak Japonya’ya gönderildi. Sonuç olarak, devlet ona 1975’te “Cumhuriyet Profesörü” unvanını verdi.

Bilim eğitimi almış ve onlarca yıl İngilizce yazmış olmasına rağmen Sinanoğlu, Türkiye’de eğitimin tamamen Türkçe olması gerektiğini savundu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi gibi önde gelen üniversitelerde yabancı dil eğitimine karşıydı. Türkçe kullanılan yabancı kelimeler için de Türkçe eşdeğerleri sundu.

Oktay Sinanoğlu

Oktay Sinanoğlu, yurtiçi ve yurtdışındaki bilimsel çalışmalarıyla ödüllendirildi. 1973 TÜBİTAK Bilim Ödülü’nü, 1973 Alexandre von Humboldt Kimya Araştırma Ödülü’nü ve 1975 Uluslararası Japonya Üstün Bilim İnsanı Ödülü’nü aldı. Sinanoğlu ayrıca Nobel Kimya Ödülü’ne iki kez aday gösterildi.

En iyi “Hedef Türkiye” ve “Bye Bye Türkçe” gibi popüler kitaplarda ifade edilen bilimsel çalışmaları ile birlikte siyasi ve dil bilimsel yaklaşımıyla birlikte birçok kitap yazdı.

Oktay Sinanoğlu, 19 Nisan 2015 tarihinde Florida’da öldü. Cenazesi Şakirin Camii’nde kılınan namazın ardından 26 Nisan 2015’te İstanbul Üsküdar’daki Karacaahmet Mezarlığı’na gömüldü.


Leave A Reply