Okul Korkusu (Didaskaleinophobia) Nedir? Nasıl Yenilir? Belirtileri

0
Advertisement

Çocuklarda okul korkusu nedir, ne zaman ortaya çıkar? Okul korkusunun sebepleri nelerdir, nasıl yenilebilir? Hakkında bilgi

Okul Korkusu (Didaskaleinophobia) Nedir? Nasıl Yenilir?

Didaskaleinophobia, okul korkusu veya okula gitme korkusudur. Okula giden çocukların yaklaşık % 2 ila 5’inin bu fobiyle karşılaşılmaktadır. Ayrıca okul reddi ya da okuldan kaçınma olarak da adlandırılan okul fobisi, okula gitme ile ilgili ciddi bir endişe şeklidir. Bu endişeler ve derinlemesine oturmuş korkulardır, kroniktir ve aşırı panik, stres ve endişe uyandırabilir.

okul fobisi
Okul fobisi anlık geçici bir durum değildir; Birkaç hafta hatta daha uzun süre devam edebilen gerçek bir problemdir. Gençlerin normal yaşama katılma yeteneklerini engeller. Okula gitmekte, anlamlı ilişkiler kurmakta ve bir amaç duygusuyla yaşamakta zorluk çekebilirler.

Okul fobisi yaşayan birçok lise öğrencisi, bu korkunun genellikle yedi yaşlarında oluşmasından dolayı yıllarca bu duyguyla baş etmek zorunda kalabiliyor. Ancak, okul fobisi, lise girme döneminde veya okul değiştirmek gibi büyük bir geçiş döneminde yaşanıp, daha sonra ortadan kalkabilir.

Genellikle okul fobisi, ayrılık anksiyetesi, sosyal anksiyete bozukluğu veya depresyon gibi daha büyük bir akıl sağlığı sorunuyla birlikte ortaya çıkar.

Örneğin, okul fobisi olan öğrencilerin yaklaşık yüzde 22’sine aynı zamanda ayrılık anksiyetesi bozukluğu tanısı konurken, neredeyse yüzde 11’inde de yaygın bir anksiyete bozukluğu vardır.

Advertisement

Okul fobisine maruz kalan tüm öğrencilerin yaklaşık üçte birinde başka bozukluk yoktur. Başka herhangi bir yaşam durumu hakkında aşırı endişeli hissetmeseniz bile, kolayca okul fobisine sahip olabilirsiniz.

Eğer bir ergen okula gitme konusunda ciddi bir endişe duyuyorsa, bunun okulu asma değil, okul fobisinin bir işareti olarak tanımlanması önemlidir. Okul fobisi olan bir öğrenci genellikle kusma, baş ağrısı veya ishal gibi fizyolojik semptomlar gösterecektir. Ayrıca genel olarak akıllı ve akademik olarak sorumluluk sahibidirler.

Diğer yandan, sadece okulu asan öğrenciler okuldan korkmazlar; bunun yerine, okula karşı çok az ilgi gösterirler ve genellikle okul saatlerinde eğlenceli bir şeyler yapmak için gizlice kaçarlar.

okul fobisi

Okul Fobisinin Sebepleri

Okul fobisinin sebepleri değişkendir. Küçük çocuklar, ailesiyle yada bakıcılarıyla geçirdikleri zamanki güveni arayabilir ve ayrılık kaygısı çekebilir. Ergenler de ayrıca ayrılma kaygısı çekebilirler.

Gençlerin okul fobisi geliştirmesinin bazı sebepleri şöyledir, örneğin:

Advertisement
  • ***Okulda yaşanan zorbalık olayları, zorbalık veya utanç gibi
  • ***Ailede ölüm
  • ***Ebeveynler arasında boşanma veya sorunlu evlilik
  • ***Uzun bir mola verdikten sonra tekrar okula giriş
  • ***Okul değiştirmek
  • ***Okulda sosyalleşme sorunları
  • ***Kusurluluk korkusu (performans kaygısı)

Okul fobisi genellikle öğrencilerin kaygı ve korkularının çok şiddetli olduğu ve okula devam etmeyi reddettikleri bir hale dönüşür. Okula gitme düşüncesi öğrencilerin sersemlemesine, sırt ağrıları hissetmesine veya kontrolsüz bir şekilde ağlamasına neden olabilir.

Kaygılar o kadar şiddetli hale gelebilir ki, panik atak geçirebilirler veya kendilerine zarar verebilirler.

Okul reddetme nedeniyle sık sık devamsızlık olması akademik durumlarına zarar verebilir ve bu da sorunu daha da karmaşık hale getirebilir.

Okul Fobisini yenmek için 6 ipucu

Okul fobisini bir geçiş aşaması değil, zihinsel bir sağlık sorunu olarak ele almak bu sorunun üstesinden gelmek için önemlidir. Ergenleri okula gitmeye zorlamak, bu fobisini yenmesi için baskı yapmak işleri daha da kötü bir hale getirebilir.

Ebeveynler davranışları konusunda uzmana başvurarak, birlikte bir strateji geliştirmelidirler.

İşte başlamak için bazı ipuçları:

***Tehdit edici olmayan bir konuşma yapın.

Dürüst bir konuşma, okulda olanları veya ciddi endişelere neden olan diğer stres yaratan durumları ortaya çıkarabilir. Yargılamaktan kaçının, bunun yerine kendi deneyimlerinizi ve empatinizi paylaşın ve konuyla başa çıkmanın yollarını tartışın.

***Gevşeme egzersizlerini uygulama

Meditasyon, derin nefes alma ve görselleştirme kaygıyı azaltmak için mükemmel araçlardır. Çocuğunuzun okuldan önce ve hatta okul boyunca her gün dinleyebileceği müzik, kitap veya rehberli meditasyonlar bulmasına yardım edin.

***Bir rutin oluşturun

Tıpkı küçükken olduğu gibi, gençler de rutini takdir eder. Gece yatma vakti belirleyerek çocuğunuzu yeterince dinlenmeye teşvik edin ve okul günü için hazırlıklarına yardımcı olacak bir sabah rutini oluşturun.

***Çocuğunuzu faaliyetlere dahil edin

Okul fobisi ile mücadele eden birçok genç, sosyalleşmekten çekinir. Haftalık etkinlik gruplarına, kulüp spor takımlarına ve diğer sosyal aktivitelere katılmalarını teşvik edin, böylece bu pozitiflik ve destek kaynaklarından yararlanmaya devam ederler.

****Öğretmenler ve yöneticilerle iletişim kurun

Öğretmenlerin ve yöneticilerin durum hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlayın. Öğretmen ve yöneticilerin aktif destekçi olmak için yollar aramalarını sağlayın, takip edin.

Advertisement

***Bir psikiyatristten yardım alın

Psikiyatristler, çocuğunuzun durumunun tam resmini çıkarabilmenize yardımcı olabilir ve en iyi tedavi yöntemini önerebilir. Bir psikiyatrist tarafından yapılan tam bir değerlendirme aynı zamanda gençlerin sosyal kaygı bozukluğu gibi daha büyük bir akıl sağlığı sorunundan muzdarip olup olmadığını da gösterecektir. İlaç, Bilişsel davranış terapisi, Bireysel terapi, Aile Terapisi gibi çözümler uygulayabilirler.

Okul fobisinin üstesinden gelmek umutsuz bir çaba değildir, ancak takım çalışması gerektirir. Ebeveynler, öğretmenler ve ruh sağlığı uzmanları birlikte metodik olarak çalışırsa, gençlerin bunu yenmemesi için hiçbir sebep yoktur.


Leave A Reply