Okullarda Zorbalık Nasıl Önlenir?

0
Advertisement

Okullarda zorbalığı önleme, okullarda zorbalıkla başa çıkmada alınabilecek önlemler nelerdir? Okullarda Zorbalık Nasıl Önlenir?

Okullarda Zorbalık Nasıl Önlenir?

• Okullarda şiddeti şu 3 açının oluşturduğu bir düzlemde ele almakta yarar vardır: “Aile” -“Toplum” -“Okul”. Okuldaki çalışmalar yoluyla aileye ve topluma ulaşmak esas alınmalıdır.

• Okul temelli önleyici programlarda, öncelikle bir alan taraması yapılarak zorba, kurban, zorba/kurban ve bu davranışlara katılmayan grubun okul içerisindeki oranları belirlenebilir. Elde edilen genel sonuçlar eğitim ve idari personelin, okul rehber öğretmenlerinin ve ailelerin katıldığı zorbalık ve şiddet davranışları konulu özel toplantılar ve konferanslarda bu kişilerle paylaşılabilir; böylece daha güvenli ve sağlıklı okul ortamı yaratılması sağlanabilir.

• Okuldaki şiddet olaylarıyla ilgili düzenli bir kayıt sistemi kurularak düzenli bir izleme çalışması yapılırsa okulda meydana gelen şiddet olaylarının ve diğer suçların analiz edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması sağlanabilir.

• Okuldaki tüm öğrencilere etkili ve sağlıklı davranma becerileri öğreten, düzenli, sistematik programlar uygulanabilir.

• Risk gruplarına çatışma çözme, akran arabuluculuğu, sosyal problem çözme gibi beceriler kazandırma programları uygulanabilir.

Advertisement

• Hedef öğrencilere (sürekli kontrolsüz, kızgın, saldırgan davrananlara) saldırgan davranışların yerine konacak davranış repertuarı eğitimi, öfkeyle başa çıkma eğitimi programları uygulanabilir.

• Ayrıca rehberlik müfredatına zorbalık yapma ve zorbalığa maruz kalma ile ilgili tartışma ve sohbet saatleri eklenerek öğrencilerin bu konu hakkındaki farkındalıkları arttırılabilir.

• Zorbalıkla baş edebilmek için gerekli önlemleri içeren okul kurallarının geliştirilmesi ve bu sürece öğrencilerin katılması sağlanabilir.

• Programlarda zorba, kurban gibi hedef öğrencilere yönelik beceri geliştirici eğitim çalışmalarının yürütüldüğü gruplar oluşturulabilir. Bu tür grup çalışmaları, akran zorbalığına maruz kalan kurbanların ya da bu davranışları yapan zorbaların “sosyal ve bilişsel beceri eksikliği” yaşadıkları varsayımına dayanmakta ve grup çalışmaları yoluyla bu öğrencilere çeşitli becerilerin kazandırılmasını amaçlamaktadır. Bu beceriler, davranış kontrolü, kendi kendini denetleme stratejileri, kişiler arası sorun çözme becerileri, atılganlık eğitimi gibi sosyal becerilerdir.

• Zorbalar ve kurbanlara gerektiğinde psikolojik danışma hizmeti sunulmalıdır. Psikolojik danışman (okul rehber öğretmeni) şiddet, saldırganlık ve zorbalığa maruz kalan ve/veya şiddet uygulayan öğrencilere psiko-sosyal müdahale hizmeti vererek gerektiğinde ilgili kurum ve kuruluşlara yönlendirilmesini sağlar.

• Zorbalık sorunları, yaşanan sorunlara karşı alınan önlemler ve elde edilen sonuçlar düzenli aralıklarla değerlendirilerek toplanan bilgiler öğretmen, yönetici, veli ve öğrencilerle paylaşılabilir. Bu süreçte saptanan zorba ve kurbanlar müdahale programına alınmalıdır.

Advertisement


Leave A Reply