Okumak ve Öğrenmek İle İlgili Kompozisyonlar, Okumak Konulu Yazılar

1
Advertisement

Okumak, öğrenmek, araştırmak ve yeni bilgiler edinmenin zevki ile ilgili yazılar / kompozisyon örnekleri, Okumak konulu yazılar.

Okumanın Önemi

ATATÜRK:Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.” sözü ile bize en değerli öğütlerinden birini vermiştir. Gerçekten bizi uyaran, aydınlatan, bize doğru yolu gösteren tek şey bilgidir. Bilgilerin kaynağı da her konu üzerinde ayrı ayrı yazılmış kitaplar, ya da çeşitli konulardaki bilgileri bir arada veren ansiklopedilerdir.

kitap okumak

Kaynak: pixabay.com

Ansiklopediler bugüne kadar, ders yılı içinde, boş zamanlarınızda merakla, ilgiyle okuduğunuz; öğrenmek istediğiniz bir şeyi ararken ona başvurduğunuz; öğrenme, bilgilerinizi genişletme yolunda size ne büyük bir yardımcı olduğunu görmüş olmalısınız. Bundan sonra da, daha ileri sınıflarda okurken de sık sık ansiklopedilerin (internet olsa dahi) sayfalarını karıştıracak, verdiği özlü bilgileri okuyacak, resimlerinde de ayrı bir bilgi kaynağı bulacaksınız.

Bilimin sonu olmadığı gibi okuyup öğrenmenin de sonu yoktur. Okulunuzda bir sınıfı bitirip yenisine başlarken, yeni yeni şeyler öğreneceğinizi düşünerek sevinç duyarsınız. Bu, daha ileride, hayata atıldığınız, meslek sahibi olduğunuz zaman da böyle olacaktır. Yeryüzünün bilinmedik köşelerini keşfe çıkan kaşifler yeni yeni yerlere ayak bastıkça nasıl sevinç duymuşlarsa, sizler de yeni bilgiler edindikçe öyle büyük kıvanç duyacaksınız.

Okuma, öğrenme, bilgi kaynağı kitaplar tükenmez birer hazinedir. Büyük Çinli düşünür Konfuçyus şöyle diyor: “Zengin olmak istemem; paramı çalabilirler. Bilgin olmak isterim; kafamın içindekileri kimse çalamaz.”

Çalışmak, bilgi edinmek, bir şeyler öğrenmekle sevinç duymak: Bunlar hayatın en büyük zevklerinden biridir. «En mutlu insan çalışmayı seven kimsedir.» diyebiliriz. Çünkü hayat çalışma, iş, emek, bilgi üzerine kurulmuştur. Onun için, çalışmayı sevmeyen yaşamaktan tat alamaz. Çalışmayı, okuyup yeni şeyler öğrenmeyi, bunlardan yararlanarak ortaya bir iş, bir eser çıkarmayı seven kimse için ise hayat sonsuz bir zevktir. Böyle bir insan her sabah yeni bir güne şevkle, heyecanla, sevinçle başlar. Çalışacak, görevini gereği gibi yerine getirecek, bir iş çıkaracak, bir eser yaratacaktır. Ayrıca, okuyup öğrenmekle yeni bilgiler edinecek, daha iyi işler başarma imkânını bulacaktır.

Advertisement

Şimdiye kadar okuduğunuz tüm kitapları bir düşünün: Neler, neler öğrendiniz, değil mi? Unuttuklarınız mı var? Bu bilgi hazinesi elinizin altında: İstediğiniz zaman yeniden açıp okuyabilirsiniz. Hele kafanızın içine yer etmiş bilgileri sizin elinizden kimse alamaz.

okumak

OKUMANIN ÖNEMİ

“Kitap açmanın faydası çoktur; açlık yemekle, bilgisizlik okumakla giderilir.”

Şiir okumak, hikaye okumak, gezi yazısı okumak, dergi okumak, gazete okumak.. Bir de öğrenci için ders kitaplarında günlük konuları okumak.

Okunan eser ya da yazının edebi türü, konusu okuyanın kültür, görüş ve düşünceleriyle ilgilidir. “İçer gibi okumak”, “dev gibi okumak”, “zevkle okumak” v.b. gibi deyim ve söz grupları okuyucunun okumuş olmak için değil kültürüne yeni bir katkıda bulunabilmek için okuduğunun birer delili olarak gösterilebilir.

Çok okuyanın ufukları yeni pencerelere açılır. Görüş ufku daha geniştir. Etrafına karşı davranışı daha olumludur. Karşılaştığı problemleri kolaylıkla çözer.

Advertisement

Okulda, hayatta başarının sırlarından birisi de çok okumaktır. Çok okuyan, konuşmasıyla, yazılarıyla çevresinde başarılı, bilgili, görgülü kimse olarak tanınır, sevilir, sayılır. Düzgün ve yerinde konuşabilmenin, karşısındakileri inandırabilmenin tek yolu gene okuma ile yakından ilgilidir.

Okumayı alışkanlık haline getirenler kendilerine kitapları en yakın dost olarak seçtiklerinden ne kadar övünseler azdır.


1 Yorum

Leave A Reply