Ölçü ve Tartıların Değişmesinin Gerekçesi

0
Advertisement

Atatürk ölçü ve tartılarda neden bir değişikliğe, devrime gitmiştir? Ölçü ve tartı aletlerinin değişimi hakkında bilgi.

Ölçü ve Tartılarda Değişiklik

Türkiye Cumhuriyetinde ilk dönemler Osmanlı Döneminden kalan ölçü ve tartı birimleri ve bunlarla ilgili aletler kullanılıyordu. Uzunluk ölçü birimleri olarak arşın, endaze, adım, kulaç vb. kullanılıyordu. Ağırlık ölçü birimi olarak da okka, batman, çeki gibi birimler esas alınıyordu. Bu ölçü ve tartı birimlerinin belli bir standardı yoktu. Bu durum bölgesel ve uluslararası ticarette sorunlara sebep oluyordu.

Aksaklıkları gidermek amacıyla 26 Mart 1931 ‘de Ölçüler Kanunu çıkarıldı. Uzunluk ölçüsü olarak arşın ve endaze yerine metre, hacim ölçüsü olarak litre, ağırlık ölçüsü olarak da kilogram kabul edilmiştir. Bu uygulamalarla ticaret ve ekonomi alanlarında işlemler kolaylaştırılmış ve tüm ülkede bir ölçü düzeni kurulmuştur. Öte yandan saat, takvim ve hafta tatili düzenlemeleri de çeşitli sorunlara yol açıyordu. Bütün bu kargaşaya son vermek için birtakım düzenlemeler yapıldı.

* 26 Aralık 1925’te hicri takvim ve mali işlerde kullanılan Rumi takvim yerine miladi takvim kabul edildi.

* Güneşin doğuş ve batışına göre kullanılan alaturka saat yerine milletlerarası saat sistemi kabul edildi.

Advertisement

* Hafta sonu tatili cumartesi öğleden sonra ve pazar günü olarak düzenlendi.

Bu değişikliklerle hem bölgeden bölgeye değişiklik gösteren birimler aynı ölçü hâline getirildi hem de milletlerarası ekonomik ve ticari ilişkilerde çok önemli kolaylıklar sağlandı.


Leave A Reply