Omega 3,6,9 Yağ Asitleri Hangi Besinlerde Bulunur? Yararları Nelerdir?

0
Advertisement

Omega-3-6-9 Yağ Asitleri nedir, vücudumuzdaki görevleri ve yararları nelerdir? Omega-3-6-9 Yağ Asitleri hangi besinlerde bulunur?

omega

Omega 3-6-9 nedir?

Vücudumuza aldığımız ek besinlerden en önemlilerinden biri yağ asitleridir. Yağ asitleri; doymuş yağ asitleri ve doymamış yağ asitleri olmak üzere iki grupta incelenmektedir. Doymuş yağ asitlerini katı yağlar gibi besinlerde bulunur. Tereyağı ya da margarin gibi ürünler doymuş yağ asidi içeren besinlere örnektir. Bunun dışında doymamış yağlar içeren ürünler ise bitkisel yağlardır. Fındık yağı, zeytinyağı gibi ürünler doymamış yağlara örnek olarak gösterilebilir. Bu yağ çeşitlerini vücut kendisi üretemediği için sürekli dışardan almamız gereklidir. Çünkü insan vücudunda monounsature ve sature dediğimiz yağ asitleri sentezlenebilirken Omega 3, Omega 6 ve Omega 9 yağ asitleri vücutta üretilip sentezlenemez.

Pek çok besinde bulunan bu yağ asitleri, vücutta en önemli biçimde EPA (Eicosapantaenoik asit olarak da adlandırılır) ve DHA (Docosahexaenoik asit olarak da adlandırılır) enzimleriyle görev yapmaktadır. Bu yağ asitleri esansiyel yapıdadır ve bünyenin ihtiyaç duyduğu miktarda alınmadıkları takdirde ilk önce kardiyovasküler yapıda bozukluklar meydana gelmektedir. Daha sonrasında bir çok organda da tahribat meydana gelerek sağlık sorunları oluşmaktadır. Omega-3 yağ asidinin vücuda sağladığı başlıca yararlar dolaşım sistemi sağlığı ve sinir sistemi sağlığıyken Omega-6 yağ asidi ise böbrek sağlığı ve cilt sağlığı için fayda sağlamaktadır.

Omega-3, Omega-6 ve Omega-9 yağları, piyasada besin desteği olarak kapsül şeklinde satılmakta ve son yılllarda hepsi bir araya getirilerek “Omega-3-6-9” şeklinde satılmaktadır. Hepsinin ayrı ayrı etkisi tek bir kapsülde birleştirilmiştir. Tüm bu yağ asitlerinin kimyasal formülleri Omega-3 yağ asidi için Alfalinoletik asit(EPA) ve Dokosaheksanoik asit(DHA) olarak geçmekte, Omega-6 yağ asidi için Linolenik asit ya da Gamma-linolenik asit olarak geçmekte, son olarak Omega-9 yağ asidi için ise Olesik asit olarak geçmektedir.

Omega 3 Nedir? Omega 3 Yağ Asitlerinin Yararları ve Özellikleri Nelerdir?

Omega 3

Omega-3-6-9 yağ asitleri hangi besinlerde bulunur?

Omega 3 :

Omega-3, esas olarak bir doymamış yağ asididir. Beynin içerisinde bulunan yağların toplam miktarı yüzde altmıştır ve bu yağların üçte ikilik bir kısmını Omega-3 yağ asitleri oluşturmaktadır. Bu yüzden her bireyin mutlaka vücudundan eksik etmemesi gereken bir yağ asidi çeşididir. Özellikle hamile kadınların Omega-3 kullanması bebeklerinin gelişimleri ve kendi sağlıkları için çok önemlidir. Omega-3 içeren besinlerin en çok bilinenleri somon balığı, torik balığı, uskumru balığı, palamut balığı, kabak çekirdeği ve keten tohumudur. Bu ürünlerin dışında semiz otunda da bol miktarda bulunan Omega-3 içeriği, hamilelikte yenmesi gereken ürünlerin arasında yer almaktadır. Vücutta hamilelik süresince oluşan ödemi yok ettiği gibi bebeğin de sağlıklı beyin gelişimi ve beden gelişimi için oldukça etkili bir Omega-3 kaynağıdır.

Advertisement

Omega 6 :

Omega-6 da Omega-3 gibi bir doymamış yağ asididir. Omega-6 içeriği, Omega-3 gibi yüksek miktarlarda kabak çekirdeğinde bulunmaktadır. Kabak çekirdeğinin idrar yolları hastalıklarından koruyucu etkisi, kalp sağlığını koruyucu etkisi, prostat hastalıklarını iyileştirici etkisi ve mesaneyi koruyucu etkisi sayesinde vücudun günlük Omega-6 ihtiyacını karşılayarak besinin faydalarından yararlanmak da mümkündür. Kabak çekirdeği dışında soya yağında, zeytinyağında ve mısır yağında da bol miktarda bulunmaktadır. Bu ürünlerin dışında cevizde de yüksek miktarlarda Omega-6 yağ asidi bulunmaktadır. İçeriğindeki bu asit sayesinde beyin sağlığına çok büyük faydalar sağlamaktadır.

Omega 9 :

Doymamış bir yağ asidi olan Omega-9, genel olarak kuruyemişlerde bol miktarda bulunmaktadır. Fındık, fıstık (antep fıstığı), ceviz, badem ve yer fıstığı gibi ürünler Omega-9 açısından zengin ürünlerdir. En çok Omega-9 içeriği ise keten tohumunda bulunmaktadır.


Leave A Reply