Omurgalılar ve Omurgasızlar Arasındaki Farklar ve Ortak Özellikler Nelerdir?

0
Advertisement

Omurgalıları omurgasızlardan ayıran özellikler nelerdir? Omurgalılar ile omurgasızlar arasındaki farklar ve ortak özellikler.

Omurgalılar vs Omurgasızlar

Hayvan krallığı iki ana gruba ayrılmıştır: Omurgasızlar (Kordalı Olmayanlar) ve Omurgalılar (Kordalılar). Omurgasızlar, bir vertebral kolon veya omurgaya sahip olmayanlardır; Omurgalılar ise vertebral kolon veya omurganın bulunduğu hayvanlardır.

Omurgalılar ve Omurgasızlar

Omurgalılarla Omurgasızların Kıyaslanması

Tanım
  • Omurgasızlar: Omurgaya sahip olmayan hayvanlardır.
  • Omurgalılar: Kemikten yapılmış bir iç iskelete sahip hayvanlara omurgalılar denir.
Krallık
  • Omurgasızlar: Animalia
  • Omurgalılar: Animalia
Fiziksel Özellikler
  • Omurgasızlar: Çok Hücreli; omurga yok; hücre duvarı yok; heterotrofik.
  • Omurgalılar: İyi gelişmiş iç iskelet; çok gelişmiş beyin; gelişmiş sinir sistemine sahip; koruyucu hücresel cildin dış kaplaması.
Örnekler
  • Omurgasızlar: Böcekler, yassı kurtlar vb.
  • Omurgalılar: Papağanlar, İnsanlar, yılanlar vb.
Sınıflandırma
  • Omurgasızlar: 30 filum
  • Omurgalılar: Beş gruba sınıflandırılmıştır: balıklar, amfibiler, sürüngenler, kuşlar ve memeliler.
Şube
  • Omurgasızlar: Chordata
  • Omurgalılar: Chordata
Boyut
  • Omurgasızlar: Küçük ve yavaş hareket eder.
  • Omurgalılar: Boyut olarak büyük.
Türler
  • Omurgasızlar: Hayvan türlerinin % 98’i omurgasızdır.
  • Omurgalılar: Hayvan türlerinin % 2’si omurgalılardır.
Tür sayısı
  • Omurgasızlar: Yaklaşık 2 milyon tür, daha birçok milyonu henüz tanımlanmamış
  • Omurgalılar: 57.739

Fiziksel Farklar

İskelet

Omurgasızların omurgası yoktur, oysa omurgalılar iyi gelişmiş bir kıkırdak ve kemik iskeletine ve bir kafatası ile çevrili oldukça gelişmiş bir beyne sahiptir. Bir sinir kordonu omurlarla çevrelenmiştir – omurganın omurgasını oluşturan tek tek kemiklerdir. Omurgalılar, iyi gelişmiş duyu organlarına, solungaçları veya akciğerleri olan bir solunum sistemine ve onları omurgasızlardan daha da ayıran gelişmiş bir sinir sistemine sahip iki taraflı bir simetriye sahiptir.

Omurgalılar iki gruba ayrılır: çenesiz hayvanlar (Agnatha) ve çeneli hayvanlar (Gnathostomata). Omurgalıların çoğu hareket edebilir ve heterotrofik (yani kendi yiyeceklerini yapamazlar) olsa da, bazı omurgasızlar kendi yiyeceklerini yapabilirler.

Advertisement

Destekleyici bir sistemin olmaması nedeniyle, omurgasızların çoğu küçüktür. Omurgasızların iki temel vücut planı vardır: biri radyal simetri planıdır (tekerleklerin göbeğinden çıkan tekerlek tellerine benzer şekilde merkezi bir ağız çevresinde düzenlenmiş dairesel bir şekil) ve iki taraflı simetri planı (birbirini yansıtan ve tipik olarak belirli bir ön ve arka uca sahip olan sağ ve sol yarımlar). Radyal simetriye sahip olanlar , yetişkin yaşamlarını tek bir yerde bağlı halde geçiren hayvanlardır, diğerleri yiyecek aramak için hareket eden hayvanlardır.

Habitat Farklılıkları

Her iki hayvan türü de çeşitli habitatlarda yaşar, ancak omurgalılar esasen tüm habitatlara kolayca uyum sağlayabilirler. Omurgalıların son derece gelişmiş sinir sistemi ve iç iskeletleri, karaya, denize ve havaya uyum sağlamalarına izin verir.

Bununla birlikte, omurgasızlar, ormanlardan çöllere, mağaralara ve deniz dibi çamuruna kadar çok çeşitli habitatlarda da bulunur.

Omurgalılar ve Omurgasızların Popülasyonu

Bugüne kadar yaklaşık 2 milyon omurgasız türü tespit edildi. Bu 2 milyon tür, tüm hayvanlar aleminde tespit edilen toplam hayvanların yaklaşık % 98’ini oluşturmaktadır, yani bugün dünyadaki her 100 hayvan türünden 98’i omurgasızdır. Öte yandan, omurgalılar hayvan türlerinin yalnızca % 2’sini oluşturur. İnsanlar omurgalılardır.

Sınıflandırmadaki Farklılıklar

Omurgalılar balıklar, amfibiler, sürüngenler, kuşlar ve memeliler olarak sınıflandırılır. Buna karşılık, omurgasızlar arasında süngerler, coelenterates (Ctenophora; ve Cnidaria veya mercan hayvanları, deniz anemonları), ekinodermler (denizyıldızı, deniz kestaneleri, deniz salatalıkları), solucanlar, yumuşakçalar (kalamar, ahtapot, salyangoz, çift kabuklular) ve eklembacaklılar (böcekler) bulunur.

Omurgalılar ve Omurgasızlar

Advertisement

Boyut Farklılıkları

Omurgalılar ve omurgasızlar arasındaki göze çarpan farklardan biri büyüklükleridir. Solucanlar, kabuklu deniz hayvanları ve böcekler gibi omurgasızlar küçüktür ve yavaş hareket ederler çünkü büyük bir gövdeyi ve ona güç vermek için gereken kasları desteklemenin etkili yollarından yoksundurlar. Ancak kalamar gibi 15 metreye (50 fit) yakın boyutta olabilen birkaç istisna vardır. Omurgalılar çok yönlü bir destek sistemine sahiptir. Sonuç olarak, omurgalılar, omurgasızlara göre daha hızlı ve daha büyük vücut geliştirme kabiliyetine sahiptir.

Çevreye Uyum

Omurgasızların aksine, omurgalılar oldukça gelişmiş bir sinir sistemine sahiptir. Özelleştirilmiş sinir lifi sistemlerinin yardımıyla, çevrelerindeki değişikliklere çok hızlı tepki vererek onlara rekabet avantajı sağlarlar. Omurgalılara (omurgalı hayvanlar) kıyasla, çoğu omurgasızın basit sinir sistemleri vardır ve neredeyse tamamen içgüdüsel davranırlar. Bu hayvanlar çoğu zaman hatalarından ders alamasa da, bu sistem çoğu zaman iyi işliyor. Örneğin güveler, yanma riski olsa bile parlak ışıklar etrafında defalarca dalgalanır. Omurgasızlar dünyasındaki en zeki hayvanlar arasında olduğu düşünülen ahtapotlar ve yakın akrabaları, dikkate değer istisnalardır.

Omurgalılar ve Omurgasızlar Arasındaki Benzerlikler

Tüm akorları (tüm omurgalılar ve bazı omurgasızlar) birleştiren özellik, yaşamlarının bir aşamasında, hepsinin vücutlarının uzunluğu boyunca uzanan esnek bir destek çubuğuna, bir notokora sahip olmasıdır. Akorların çoğunda, notokord, erken gelişim sırasında bir dizi birbirine kenetlenen kemik – omur – ile değiştirilir. Bu kemiklerin varlığı, bir hayvanın omurgalı veya omurgasız olup olmadığını belirleyen şeydir.

Omurgasızların Evrimi

Omurgasızlar, çok hücreli organizmalar olarak, çoğu organizmayı bugün olduğu gibi yapan organizasyonel karmaşıklığa giden yolda birkaç adımı temsil eder. İlk yaşam, sudaki tek hücreler şeklinde gelişti. Omurgasızlar, suda gelişen çok hücreli organizmaların ilk birkaç örneğiydi. Omurgasızlar, basit dönüşümlerin meydana gelmeye başlamasıyla diğer organizmaların evriminin yolunu açtılar. Bu basit değişiklikler, omurgalılar şeklinde karmaşık varlıklara yol açtı.


Leave A Reply