Önyargı, Önyargılı Olmak İle İlgili Kompozisyon, Yazı Örnekleri

0
Advertisement

Önyargı, önyargılı olmak konulu kompozisyon örnekleri. Önyargı hakkında, ile ilgili kompozisyon, düşünce yazısı. Önyargılı Olmak hakkında yazı örnekleri

Önyargılı Olmak İle İlgili Kompozisyon

Önyargı İle İlgili Kompozisyon

ÖNYARGILARI PARÇALAYALIM

Zekası herkes tarafından kabul görmüş ünlü bilim adamı Einstein, insanların önyargılarını yok etmenin atomu parçalamaktan daha zor olduğunu savunmuştu. Nitekim atomu parçalama başardığı halde önyargılar için bunu söylemek çok cüretkar olacaktır.

İnsanların çoğunun diğer kişiler ve kavramlar ile ilgili bilgi sahibi olmasalar dahi fikir sahibi olma özellikleri vardır. Yeni taşındığınız mahalledeki komşularınız, sizi ilk gördüklerinde genelde hakkınızda bir fikir edinirler. Aslında normal gibi duran bu durum, fikrin sabitlenip sonunda kişinin etiketi hale dönüşmesi ile haksızlık olur. Hele hele birileri yeni komşu hakkında atıp tutmaya görsün. Artık yeni taşınan ağzıyla kuş tutsa farklı görünemez çünkü diğerleri, hakkında yargı sahibi olmuşlardır. Hem de en önünden.

Bazı kimselerin “Tanımıyorum, o yüzden yorum yapamam” demelerine bayılıyorum. Halbuki bunu söylemek kadar doğal bir şey olamaz. Öylesine önyargılarla dolu bir toplumda yaşıyoruz ki, önyargıda bulunmayıp normal davranan tarafımdan takdir görüyor.

Gerçekte önyargılı insanların dar pencereden hayata baktıklarını ve başkalarının düşüncelerini kendilerininmiş gibi benimsediklerini düşünüyorum. Yazık ki kendileri fikir yürütecek kadar düşünmüyorlar. Bana göre sonuçta hem kendileri hem de yargıladığı kişi, hoş olmayan duruma düşüyor. Bunları engellemek için gelin; tanıdıktan, dinledikten, anladıktan, öğrendikten sonra yargılayalım. Hatta yargılamayalım. Hazır yargıları düşünmeden kabul etmeyelim. Atom gibi önyargılar da parçalansın.

Advertisement

Bu yazı Uğur Sağlam tarafından nkfu.com web sitesi için yazılmıştır. İzin almadan başka bir web sitesi yada yayın organında kullanılamaz.

PEŞİN HÜKÜM – Kompozisyon 2

İnsanın en büyük zaaflarından biri de, her şeyde peşin hüküm verme heveslisi olmasıdır. Bu peşin hükümler yüzünden ne türlü mutluluklar yaratılmadan bozulmakta ne büyük kayıplara uğranılmaktadır.

Uygarlık dünyasının insanı hisleriyle değil, mantığıyla hareket etmesini öğrenmelidir. Kendini bir takım kuruntuların, karamsarlıkların, çıkar duygularının pençesinden kurtarmalıdır. Bu yolda herkes kendini eğitirse peşin yargıların yarattığı zararların önüne geçilmiş olur.

Çevremizde bizi yakından tanımadıkları halde türlü fanteziler, sebepler, kaprisler yüzünden hakkımızda kötü düşünenler olabilir. Bunlar bizim kulağımıza geldiği zaman hemen üzüntüye kapılmak, ümitsizliğe düşmek doğru değildir. Önce objektif bir şekilde düşünmemiz gerekir. Biz gerçekten o insanların düşündüğü gibi miyiz? Değilsek, niçin üzülelim? Uzaktan kimsenin düşüncelerine engel olmak elimizde değildir. Eğer hakkımızda yanlış düşünen insanlar bizim için önemliyseler onlara gerçek kişiliğimizi tanıtmak için fırsat kollamalıyız. Gerçek nasıl olsa gün yüzüne çıkacak, hakkımızda kötü düşünenler bu hareketlerinden dolayı utanacaklardır.

BİZİ HİÇ TANIMADAN HAKKIMIZDA KÖTÜ DÜŞÜNENLER, BİZE HAKSIZLIK ETMİŞ SAYILMAZLAR. BİZE DEĞİL, KAFALARINDAKİ HAYALETE SALDIRIYORLAR ÇÜNKÜ.
La Bruyere

Advertisement


Leave A Reply