Opera Seria Nedir? Opera Serianın Özellikleri ve Tarihçesi

0
Advertisement

Opera seria nedir? Opera serianın özellikleri nelerdir? Opera seria tarihçesi, hakkında bilgi. Opera seria’nın müziği ve librettolarının ustaları kimlerdir?

opera seria

Opera Seria

Opera Seria; (İtalyancada “ciddi opera”), napoliten opera olarak da bilinir, 18. yüzyılda Avrupa’da egemen olan İtalyan opera tarzıdır. 17. yüzyılın sonlarına doğru başta Alessandro Scarlatti (1660-1725) olmak üzere Napolili bestecilerin yapıtlarında ortay çıkmıştır. Napoliten opera olarak adlandırılması da bundan kaynaklanır.

Opera seria’da müziğin ağırlık merkezini solo ses ile dönemin arya üslubu olan bel canto oluşturuyor, koro ve orkestra genel çerçeveyi çiziyordu. Müzik ve metin resitatif (konuşma ritminde söylenen basit eşlikli diyalog) ve aryalara bölünmüştü. Resitatif dramatik eylemi geliştiriyor, vokal sololar olan aryalar ise karakterlerin duygularını yansıtmasına ve vokal virtüözlük göstermesine olanak veriyordu. Aryaların tipik biçimi ABA yapısındaki da capo’ydu (başa dönüş); ilk bölüm (A), B bölümünden sonra yineleniyor, ama bu kez doğaçlama süslemelere yer veriliyordu.

Opera seria’nın gereksindiği libretto üslubunun önde gelen ustaları Apostolo Zeno (1668-1750) ve Pietro Metastasio (1698-1782) idi; bu librettolarda karakterler klasik mitoloji ya da tarihten alınıyor, araya oyalayıcı komik bölümler katılmıyordu. Opera seria örnekleri arasında George Frideric Handel‘in (1685-1759) Rinaldo’su, Niccolo Jommelli’nin (1714-74) Demofoonte’si, Nicola Porpora’nın (1686-1768) Didone abbandonata’sı (Terk Edilmiş Dido) ve Johann Adolph Hasse’nin (1699-1783) Artaserse’si sayılabilir.

Bonus: Opera Garnier, Paris

Opera Garnier

Kaynak : pixabay.com

Palais Garnier (veya Opera Garnier) Paris’te Eklektik mimarlığı temsil eden muhteşem bir anıt olarak dünya çapında bilinmektedir. 1875 yılında tamamlanan Palais Garnier, 16 Ekim 1923 tarihinde itibaren, Fransız Tarihi Anıtlar kategorisinde yer almaktadır.

Advertisement

14 Ocak 1858 tarihinde İtalyan anarşistler tarafından III. Napolyon’a suikast duzenlendi. Sans eseri, III. Napolyon ve esi yara almadan kurtuldular, ancak suikast girisimi 8 oluye ve 150 yaraliya mal olmustur. Bu olayin ertesi gunu, suikastin yapildigi yerde, yani eski Opera’nin bulundugu yere, III. Napolyon tarafindan yeni bir Opera yapilmasina karar verildi.

Mimari secme amaciyla, 29 Aralik 1860 tarihinde bir yarisma basladi. Juri baskanligina Napolyon Bonapart’in oglu Prens Walewski secildi. 171 mimarin katildigi yarismaya, 30 Mayis 1861 tarihinde 36 yasindaki Charles Garnier ismindeki genc mimar ipi gogusledi. Ilginc olan taraf ise, Charles Garnier’nin ilk insaati olmasidir.

Projeye ayrilan butce ise, 29 milyon altin frank olarak aciklanmasina ragmen, o zamanki ekonomi bakanligi, bu butceyi 20 milyon altin frank seviyesine düşürdü.


Leave A Reply