Optisyen Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır? Görev ve Sorumlulukları

0
Advertisement

Optisyen nedir ve nasıl olunur? Optisyenler ne iş yapar, çalışma ortamları ve iş olanakları nelerdir? Nerelerde çalışabilirler?

Optisyen

Optisyen Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır?

Optisyenler, göz doktorlarından gelen reçetelerin ardından, gözlük ve kontakt lenslerin takılmasına yardımcı olur. Ayrıca, müşterilerin hangi gözlük çerçevelerini veya kontak lenslerini satın almaya karar vermelerine yardımcı olur.

Ne İş Yapar?

Optisyenler genellikle aşağıdakileri yapar:

  • ***Müşterilerin gözlük veya kontak lensleri için reçetelerini alır
  • ***Müşterilerin, görme gereksinimlerine ve stil tercihlerine bağlı olarak, mesleki kullanım veya spor amaçlı gözlük, renk tonları veya yansıma önleyici kaplamalar gibi gözlük çerçeveleri ve lens tedavilerini seçmelerine yardımcı olur
  • ***Tam oturması için gözlükleri ayarlar
  • ***Kırık gözlük çerçevelerini onarır veya değiştirir
  • ***Müşterileri gözlük konusunda eğitir; örneğin, kontakt lenslerine nasıl bakacaklarını gösterir
  • ***Satış kayıtlarını tutar, müşterilerin reçetelerini takip etmek ve envanter sipariş etmek ve muhafaza etmek gibi iş görevlerini yerine getirir.

Eğitimi:

Optisyenlik mesleğinin eğitimi, üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının “Optisyenlik” bölümünde verilmektedir. Eğitim süresi 2 yıldır.

Nerelerde Çalışır?

Bazı Optisyenler gözlük, kontakt lens, görsel malzeme ve diğer optik ürünler satan mağazalarda çalışmaktadır. Bu mağazalar bağımsız işletmeler veya büyük mağazaların parçaları olabilir.

Advertisement

Diğer gözlükçüler, optometristlerin ve göz doktorlarının hastalara gözle ilgili tıbbi bakım sağladıkları grup optometrisinin veya tıbbi uygulamanın bir parçası olarak çalışırlar.

Optisyenlerde Bulunması Gereken Özellikler;

Optisyenler aşağıdaki özel niteliklere de sahip olmalıdır:

  • İş becerileri. Optisyenler, genellikle bir optik mağazası çalıştırmanın ticari yönlerinden sorumludur. Karar vermede rahat olmalı ve satış ve envanter yönetimi hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
  • İletişim yetenekleri. Optisyenler, müşterilerin istediklerini yakından dinleyebilmelidir. Bakım için seçenekleri ve talimatları müşterilerin anlayabileceği şekilde açık bir şekilde anlatabilmelidirler.
  • Müşteri servis becerileri. Optisyenler mağazalarda çalıştıkları için soruları cevaplamaları ve sattıkları ürünler hakkında bilgi sahibi olmaları gerekir. Müşterilerle, uygun gözlük veya kontakt lens sunarak etkileşimde bulunurlar. Başarılı olmak için güler yüzlü, nazik, sabırlı ve müşterilere yardımcı olmalıdır.
  • Karar verme becerileri. Optisyenler, gözlük ve kontakt lenslerde hangi ayarların yapılması gerektiğini belirlemelidir. Tercihleri ​​ve yaşam tarzları temelinde, her müşteri için hangi malzemelerin ve stillerin en uygun olduğuna karar vermeleri gerekir.
  • Maharet. Optisyenler, son ayarlamaları yapmak ve gözlüklerde tamirat yapmak için sık sık özel araçlar kullanırlar. Hızlı ve doğru bir şekilde çalışması için el-göz koordinasyonunun iyi olması gerekir.


Leave A Reply