Ördek İle İlgili Atasözleri Anlamları Açıklamaları, Ördek Geçen Sözler

0
Advertisement

İçinde ördek kelimesi geçen atasözleri nelerdir, bu atasözlerinin anlamları ve açıklamaları. Ördek hakkında atasözleri ve anlamları.

Ördek İle İlgili Atasözleri ve Anlamları

Ördek İle İlgili Atasözleri ve Anlamları

ATASÖZLERİ

  • ***dalmasını bilmeyen ördek, kıçından dalar
    ne yaptığını bilmeyen kişi işi tersinden yürütmeye kalkar.
  • ***dünyayı sel bassa ördeğe vız gelir
    birçok kimse için felakete yol açan bir olay, bazı insanları ilgilendirmez.
  • ***şaşkın ördek kıçına yüzer.
    ne yaptığını bilmeyen kişi işi tersinden yürütmeye kalkar.

Ördek Hakkında Bilgi

Ördek; Perdeayaklı kuşlardan bir kümes hayvanıdır. Kazdan küçüktür. Ördeğin etinden, yumurtasından faydalanılır. Daha çok sulak yerlerde beslenir. Evcili olduğu gibi sürüler halinde başıboş bir şekilde yaşayan yabanileri de vardır.

Ördekler

Kaynak: pixabay.com

Ördek sulak yerlerde yaşamaktan hoşlanır, günün büyük bir kısmını derelerde, su birikintilerinde yüzerek geçirir. Böylece, rastladığı kurtçukları, sümüklüböcekleri, küçük böcekleri yiyerek beslenir. Erkek ördeklerin tüyleri parlak ve renklidir, boyunları yeşil olur. Beyaz, yeşil, kurşuni, mavi, siyah tüyler karışarak hayvana güzel bir görünüş verir. Dişilerin tüyleri daha donuk, daha az renklidir Erkeğin tüyleri yazın dökülerek dişiler gibi esmer renkli tüylere bürünür. Tüyler tıpkı kiremit gibi birbiri üstüne dizildiğinden hem içine kolay kolay su geçmez, hem de geçse bile kaygan olması bakımından sudan çıktıktan sonra da çabuk kurur. Ördek kuyruküstü yağ bezlerinden gagasını sürerek aldığı yağları tüylerine sürerek bu kayganlığı sağlar.

Ördeğin yassı gagasının kenarları diş diştir. Hayvan başını suya daldırıp gagasına aldığı çamurlu suyu bu aralıklardan dışarıya çıkarır, ağzında kalan solucanları, böcekleri yutar. Evcil ördeklerde kanatlar iyi gelişmemiştir. Parmaklarının arası kalın bir zarla kaplı olduğundan kürek biçimindeki ayaklarıyla suda büyük bir kolaylıkla yol alır. Buna karşılık karada iki yana sallanarak zahmetle yürür. Çok hareketli olan kuyruğu yüzerken dümen işi görür. Evcil ördek hiç uçmaz.

Ördekler küçük aileler halinde yaşarlar. Genel olarak, her erkeğin 6 dişisi vardır. İyi cinslerde dişi ördek beş aylıkken yumurtlamaya başlar; bu da, çoklukla, ya gece, ya da sabaha karşı olur. 365 günde 363 yumurta veren iyi cins ördeklere rastlanmıştır. Ortalama olarak, dişi ördek yılda 200 yumurta yumurtlar. Dişisi yumurtaların üzerine yatmadığından ördek yumurtalarından çoklukla, tavuk ve hindi altında civciv çıkarılır. 25-27 günde yumurtalardan sevimli yavrular çıkar. Ördek yavruları yumurtadan çıkar çıkmaz kolaylıkla yüzebilirler. Biraz büyüyünce bunlara «palaz» denir.

Advertisement

Ördek ne bulursa yer; bu bakımdan, beslenmesi kolaydır. Yalnız, yumurtası da, eti de ağır kokar; onun için pek makbul değildir. Ördek kesildikten sonra yolunması çok zordur. Tüylerinden kuştüyü yastıklar, karaciğerinden de ezme yapılır.

Yaban Ördeği

Biçim bakımından evcil ördeği andırır; yalnız, kanatları çok daha kuvvetlidir. Böylece, yaban ördeği kolaylıkla çok uzaklara bile uçabilir. Sonbaharda sürüler halinde sıcak ülkelere doğru göç ederler, Yaban ördeği iyi bir av hayvanıdır. Avcılar sazlık, bataklık yerlerde gizlenerek yaban ördeklerini vururlar. Eti av etleri arasında makbul sayılanlardandır. Yaban ördekleri havada aralarında bir V meydana getirecek biçimde uçarlar. En öndeki yorulunca geri kalır, onun yerini bir başkası alır.


Leave A Reply