Ordu İlinin Ekonomik Faaliyetleri

0
Advertisement

Ordu ilinde yetişen bitkiler, geçim kaynakları, ekonomik faaliyetleri nelerdir? Ordu ekonomisi hakkında bilgi.

Fındık

Kaynak: pixabay.com

Ordu İlinin Ekonomik Faaliyetleri

Ordu halkı geçimini başta fındık olmak üzere genellikle tarımla ve tarıma dayalı ticaret ve sanayiden sağlar. 1989 verilerine göre Türkiye fındık üretiminde Ordu ilinin payı yüzde 26’yı bulmaktaydı. Başlıca bitkisel ürünler 1989 rekolteleriyle birlikte fındık, mısır ve patatestir. Elma, lahana, buğday ve armut üretimi de azımsanmayacak düzeydedir. İlde ayrıca az miktarda çeşitli sebzelerle, kiraz, ceviz, dut, üzüm, incir, soya ve çay da yetiştirilir.

Çok sayıda sığır beslenen ilde koyun besiciliği genellikle yaylacılık yöntemine dayanır. Yaylalarda yaygın olarak arıcılık da yapılır. Ordu, Türkiye bal ve balmumu üretiminde ilk sıradadır. Ordu ilinde küçük çapta ipekböcekçiliği de yapılır. Balıkçılık kıyı halkı için önemli bir gelir kaynağıdır. Avlanan balıklar çeşitli tesislerde işlenir, yurtdışına satılır ve yurtiçinde pazarlanır.

Ordu ilinin pek gelişmemiş olan sanayisi genellikle tarıma dayalıdır. Başlıca sanayi kuruluşları fındık kırma, fındıklı ürünler, un, deniz ürünleri, orman ürünleri, soya yağı, çimento, tuğla ve kiremit, tel ve çivi fabrikalarıdır. Kıyı kesiminde tekne yapım tesisleri vardır. İlde oldukça yaygın bir küçük sanayi etkinliği göze çarpar.

Yeraltı kaynakları açısından oldukça zengin sayılan ilin Fatsa yöresinde bentonit, Gölköy yöresinde kurşun-çinko-bakır ve demir, Mesudiye yöresinde traverten, Perşembe yöresinde demir, Ulubey yöresinde manganez ve kaolin, Ünye yöresinde de demir içeren cevher yatakları vardır.

İlin başlıca mesire alanlan Çınar Suyu ve Küçükkertil orman içi dinlenme yerleri ile Çambaşı Yaylası ve Ünye Çamlığı’dır. Karadeniz kıyısında bazı doğal plajlar bulunur.

Advertisement

Leave A Reply