Ormansızlaşmanın Ana Nedenleri ve Çevreye Etkileri Nelerdir? Açıklaması

0
Advertisement

Ormansızlaşmanın ana nedenleri ve yaşamış olduğumuz çevreye, habitata olan etkileri ile ormansızlaşmanın sebepleri maddeler halinde

Asit Yağmurlarının Etkileri

Kaynak: pixabay.com

Ağaçlar içinde yaşadığımız gezegenin en önemli yönlerinden biridir. Ağaçlar çevre, hayvanlar ve tabii ki insanlar için hayati önem taşır. Karbondioksit filtresi olarak hareket ettikleri için Dünya’nın iklimi için önemlidirler. Ormanlar milyonlarca türe habitat ve barınak olarak bilinir. Ancak gezegenimizdeki ağaçlar çok hızlı tükeniyor. Bazı tahminlere göre, ağaç örtüsünün yüzde 50’den fazlası insan aktivitesi nedeniyle kayboldu. Orman veya ağaçların bir topraktan bu şekilde sökülüp orman dışı kullanım için dönüştürülmesine ormansızlaşma denir.

İnsanlar çağlardan beri ormansızlaşma uygulamasına rağmen, 1800’lerin ortalarında ormanlar görülmemiş bir oranda yok edilmeye başlandı. Bugün en endişe verici faktörlerden biri, dünyanın yağmur ormanlarının büyük ölçüde yok edilmesi, biyolojik çeşitliliği olumsuz yönde etkilemek ve aynı zamanda devam eden Holosen kitlesinin yok olmasına önemli katkıda bulunan faktörlerden biri olmasıdır.

orman tahribi

Kaynak: pixabay.com

Ormansızlaşmanın Nedenleri Nelerdir?

Ormansızlaşma nedenleri birçok faktörü içerir. Ormanların tahrip edilmesi çeşitli nedenlerden kaynaklanmaktadır, bunun ana nedenlerinden biri kısa vadeli ekonomik faydalardır. Devlet kurumlarında yolsuzluk, orman zenginliklerinin toplanması, nüfus artışı ve kentleşme nedeniyle zenginlik ve güç yaygın nedenlerden bazılarıdır.

Kentsel İnşaat

Yapı malzemeleri, mobilya ve kağıt ürünlerinde kullanılan kereste ağaçlarının kesilmesinin orman yaşamı üzerinde büyük etkisi vardır. Genişleyen kentsel alanlara uyum sağlamak için ormanlar temizlenir. Bu, orman alanı kaybı ve büyük ormansızlaşma ile sonuçlanır.

Tarım

Ormanlar ayrıca büyüyen ürünler için arazileri temizlemek, çiftlikler, ve diğer gıda yetiştiren arazileri genişletmek için kesilir.

Advertisement
keci orman

Kaynak: pixabay.com

Otlak Arazisi

Büyük ve küçük baş hayvanlar için arazi oluşturmak amacıyla ormanlar kesilir. Büyük hayvan sürülerine yiyecek gerekir ve ormanlar, bu hayvanlar için otlak alanlarına yol açmak için temizlenir.

Yakıt için kullanılır

Ağaçlar, odun olarak kullanılmak üzere gelişmekte olan ülkelerde kesilir veya pişirme ve ısıtma amaçlı kullanılan odun kömürüne dönüştürülür.

Ticari Amaçlar

Diğer nedenlerden bazıları: petrol ve madencilik sömürüsü için ormanları temizlemek, otoyollar ve yollar yapmak, çiftçilik ve yanık yetiştirme teknikleri, orman yangınları ve asit yağmuru. Orman yangınları doğal olarak meydana gelebilir veya çoğu durumda insanın büyük ormanları temizlemeye yönelik kasıtlı girişimleridir. Çoğu zaman, bu ormanlar toparlanabilir, ancak genellikle temizlenen arazi inşaat ve tarım amaçlı kullanılır. Bu, orman kaybına ve yerel vahşi yaşam için habitat kaybına yol açar.

Yetkisiz Kaçak Kesimler

Birçok devlet kurumu ormanları korumak için yasadışı ağaç kesimi ile mücadele ediyor. Bununla birlikte, her türlü yasal veya yasadışı tomrukçuluk ormansızlaşmaya yol açar. Ağaçlar, ahşap pazarının taleplerini karşılamak için kütük şirketleri tarafından gelişigüzel kesilir. Bu, yerel vahşi yaşam ve ağaçlara kendilerini yenileme ve sürdürme şansı vermez. Böylece, sonsuza kadar vahşi yaşam kaybına yol açar.

Ormansızlaşmanın Etkileri Nelerdir?

Çevresel ve ekonomik dahil olmak üzere bir dizi olumsuz etki vardır. Bu etkilerin bazıları aşağıda tartışılmaktadır:

erozyon

Kaynak: pixabay.com

Toprak Erozyonu

Orman alanları temizlendiğinde, toprağın güneşe maruz kalmasıyla sonuçlanır, böylece azot gibi uçucu besinler kaybedildiği için çok kuru ve sonuçta infertil hale gelir. Buna ek olarak, yağmur olduğunda, yağmur suyu ile su yollarına akan diğer besin maddelerini yıkar. Bu nedenle, sadece ağaçların yeniden dikilmesi, ormansızlaşmanın neden olduğu sorunların çözümünde yardımcı olmayabilir, çünkü ağaçlar olgunlaştıkça, toprak tamamen temel besinlerden yoksun kalacaktır. Nihayetinde, bu topraklarda ekim yapmak da imkansız hale gelecek ve toprağın işe yaramaz hale gelmesine neden olacaktır. Büyük toprak arazileri, toprak erozyonu nedeniyle kalıcı olarak yoksullaşacaktır.

Advertisement

Su Döngüsünün Bozulması

Ağaçlar su döngüsünün korunmasına büyük katkıda bulunur. Kökleri yoluyla su çekerler ve daha sonra atmosfere salınırlar. Örneğin yağmur ormanlarının ekosisteminde dolaşan suyun büyük bir kısmı bitkilerin içinde kalıyor. Bu ağaçlar kesildiğinde o bölgede iklimin kurumasına neden olur. Yeraltı suyu masaları etkilenir ve yakında tükenir. Ağaçlar suyun akmasını önlemeye ve toprağın akan suyu emmesine yardımcı olur. Ağaç olmadığında, su akar ve yeraltı suyu masalarının daha fazla su emmesi için hiçbir şans kalmaz. Böylece, sonuçta su kaynaklarının azalmasına yol açar.

Biyolojik çeşitliliğin kaybı

Çeşitli coğrafi alanların eşsiz biyolojik çeşitliliği, daha önce görülmemiş bir ölçekte kayboluyor. Tropikal yağmur ormanları Dünya’nın yüzey alanının sadece yüzde 6’sını oluştursa da, dünyadaki tüm türlerin yaklaşık yüzde 80-90’ı burada bulunmaktadır. Ağaçların büyük kesimi nedeniyle, her gün yaklaşık 50 ila 100 hayvan türü kaybedilmektedir. Bunun sonucu, büyük ölçekli hayvan ve bitkilerin yok oluşudur. Hayvanlar üzerindeki etkileri çok üzücü. Sadece yaşam alanlarını ve koruyucu örtülerini kaybetmekle kalmaz, yok olmaya da itilirler. Birçok güzel yaratık, hem bitkiler hem de hayvanlar yeryüzünden kayboldu.

Sel ve Kuraklık

Ormanların hayati işlevlerinden biri, şiddetli yağışlar olduğunda büyük miktarda suyu hızla emmek ve depolamaktır. Ormanlar kesildiğinde, su akışının bu düzenlemesi bozulur, bu da değişen sel dönemlerine ve daha sonra etkilenen bölgede kuraklığa yol açar. Böylece, insan yerleşmelerinin bozulmasına ve binlerce insanın hayat kaybına yol açar.

iklim değişikliği

Kaynak: pexels.com

İklim değişikliği

Küresel ısınmanın büyük ölçüde karbondioksit gibi sera gazlarının atmosfere yayılmasından kaynaklandığı bilinmektedir. Bununla birlikte, tam olarak bilinmeyen şey, ormansızlaşmanın atmosfere karbondioksit emisyonları ile bir yön ilişkisine sahip olmasıdır. Ağaçlar, karbon dioksiti atmosferden emdikleri için karbon için büyük bir depo deposu görevi görürler, bu da daha sonra ağaçları oluşturan karbonhidratlar, yağlar ve proteinler üretmek için kullanılır. Ormansızlaşma meydana geldiğinde, ağaçların çoğu yanar veya çürümesine izin verilir, bu da içlerinde karbon dioksit olarak depolanan karbonun serbest bırakılmasına neden olur. Bu da atmosferde daha fazla karbon dioksit konsantrasyonuna yol açar.

Bunlar ormansızlaşmanın nedenlerinden ve etkilerinden sadece birkaçı. Yeryüzündeki her yaşam biçimi birbiriyle bağlantılı olduğundan sonuçlar çok rahatsız edici. Hayvanlar sadece evlerini kaybetmekle kalmaz, aynı zamanda yerel ekolojiye bağımlı insanlar da etkilenir. Su döngüsü rahatsız olur ve sel ve kuraklıklara neden olur. Hayatta kalmaları için ormanlara bağımlı olan insanlar geçimlerini kaybederler. Küresel ısınma, başımızın üzerinde beliren bir başka sorundur. Hepimiz çevreye karşı elimizden geleni yaparsak, bu yıkıcı uygulamanın nedenleri ve etkileri bir ölçüde durdurulabilir. Rastgele olmayan otomobil ve bisiklet kullanımından kaçınarak emisyonları azaltın. Fabrikalarımızı daha temiz hale getirmeli ve emisyon oranlarını kontrol altında tutmalıyız.. Komşu orman alanlarını etkilemeden verimi artırmaya yardımcı olan daha iyi tarım yolları geliştirin. Orman yönetimi ve ağaç kesmenin sıkı izlenmesi, çeşitli hükümet ve diğer kar amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından gerçekleştirilmelidir. Kayıp alanların yeniden ağaçlandırılması ve sürdürülebilir uygulamaların takip edilmesi yeşil örtümüzü dengelememize yardımcı olacaktır. Unutmayın, ağaçlar bize hayat verir, onlarsız hayatı sürdürmek imkansız olacaktır.


Leave A Reply