Ornitorenk Nedir? Nerede Yaşar, Nasıl Beslenir, Ürer, Özellikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Dünyanın en ilginç hayvanlarından olan Ornitorenkler ile ilgili olarak genel özellikler nelerdir? Ornitorenkler hakkında ilginç gerçekler.

ornitorenk

Kaynak: commons.wikimedia.org

Ornitorenk Nasıl Bir Hayvandır?

Avustralya’da yaşayan, yarım metre uzunluğunda bir hayvandır. Uzaktan görünüşü dört ayaklı büyük bir ördeği andırır. Kısa, kalın bacaklarındaki parmakların araları bir deriyle örtülüdür, yüzgece benzer.

Ornitorenk tek delikli memelilerdendir. Yumurtlayarak çoğalırsa da, yavrularını memelerinden salgıladığı sütle besler. Hem kuş, hem de memeli özellikleri gösteren ornitorenklerin hayvanlar aleminde yeri kuşlarla memeliler arasındadır. Evrimde, kuşlardan memeli hayvanlara geçişin örneğidirler. Vücutları kırmızımsı kül rengi kıllarla örtülüdür. Renk karına doğru inildikçe turunçlaşır. Çekingen bir hayvan olan ornitorenk gündüzleri gizlenir, geceleri dolaşır, daha çok akarsuların kuytu kıyılarında yaşamaktan hoşlanır.

Ornitorenk, memelilerden olmasına rağmen, gaga biçimindeki ağzı, tüyleri ve yumurtlayarak üremesiyle, daha çok, kuşu andırır.

ornitorenk

Kaynak: commons.wikimedia.org

Kaynak – 2

Ornitorenk; (Ornithorhynchus anatinus), gagalımemeli olarak da bilinir, Monotremata (tekdelikliler) takımının Ornithorhynchidae familyasından memeli türüdür. Bu familyanın tek türü olan ornitorenk yumurtlayarak üremesiyle dikkat çeker.

Gaga biçiminde gelişmiş geniş ve yassı burnu aynı zamanda esnek ve yumuşaktır. Coğrafi dağılımı Avustralya’nın doğusu ile Tasmanya’yı kapsar. Vücudu geniş, bacakları kısa, ayakları perdeli, toplam uzunluğu yaklaşık 60 cm’dir. Yassı kuyruğu kunduzunkine benzer. Sık tüylü postu sarımsıdan koyu kahverengiye kadar değişir. Erkeklerin arka ayaklarında zehirli birer mahmuz vardır. Bu zehir insanlar için de oldukça tehlikelidir.

Advertisement

Ornitorenk duyarlı burnunu kullanarak yiyeceğini özellikle dip çamurlarında arar. Günde yaklaşık kendi ağırlığı kadar besin tüketebilir. Kabuklular, yumuşakçalar ve solucanlar başlıca besinleri arasındadır. Erkekler ve dişiler barınmak için su kıyısında oyuklar açarlar. Dişi, kazdığı uzun ve dolambaçlı bir tünele yuva yaparak yapışkan ve yumuşak kabuklu 1-3 tane yumurta bırakır. Kuluçka dönemi yaklaşık 10-12 gün sürer. Süt kanallarının açıldığı bir meme başı yoktur. Yavrular bu nedenle posta bulaşan sütü yalayarak beslenir ve yumurtadan çıkışın dördüncü ayında sütten kesilir.

ornitorenk

Kaynak: commons.wikimedia.org

Ornitorenk Hakkında İlginç Bilgiler

  • Ornitorenk 1,3 ila 1,6 fit uzunluğa ve 2,2 ila 3,3 pound ağırlığa ulaşabilir. Erkekler dişilerden biraz daha büyüktür.
  • Ornitorenk tuhaf görünüyor çünkü lastik gibi gagası, perdeli ayakları, uzun, düz kuyruğu ve kürkü vardır.
  • Erkeklerin arka ayaklarının topuğunun üzerinde iğneleri vardır. Bir avcının vücuduna toksin vermek için kullanılır. Toksin, orta büyüklükteki bir köpeği öldürebilir ve bir insanı etkisiz hale getirebilir.
  • Ornitorenk çift kat kürkle kaplıdır. Sıcaklık sağlar ve suyun cilde ulaşmasını engeller.
  • Perdeli ayaklar, sudaki yaşama özel adaptasyondur. Ornitorenk kürek çekmek için ön ayaklarını ve yön için arka ayaklarını ve kuyruğunu kullanır.
  • Kuyruk, besinlerin az olduğu zamanlarda enerji kaynağı olarak kullanılacak yağların depolanmasında da kullanılır. Kuyruk tüm vücut yağlarının% 50’sini içerebilir.
  • Ornitorenk dalış sırasında gözlerini, kulaklarını ve burnunu kapatır. Suyun altında iki dakika geçirebilir.
  • Su altında sağır ve kör olmasına rağmen, ornitorenk avını gagasında bulunan özel tip reseptörleri kullanarak tespit edebilir. Bu reseptörler, su altında hareket eden canlıların etrafındaki elektrik alanındaki küçük değişiklikleri tanıyabilir.
  • Ornitorenk çoğunlukla gece avlanır ve etçillere (et yiyen) aittir. Karidesler ve diğer küçük kabuklular, solucanlar, midyelerle beslenir …
  • Ornitorenklerin dişleri olmadığı için gagasındaki çakıl ve pedleri kullanarak yiyecekleri öğütür.
  • Ornitorenk yerdeyken parmak eklemlerini kullanarak yürür.
  • İlkbaharda ornitorenk çiftleşir. Dişi, bir yuvaya 1 ila 3 kösele yumurta bırakır. Yumurtaları vücudu ve kuyruğu ile sıcak tutar. Genç ornitorenkler 10 gün sonra yumurtadan çıkar.
  • Bebekler çok küçüktür (fasulye gibi) ve ilk birkaç ay tamamen annelerine bağımlıdır. Diğer memelilerin aksine dişilerin meme uçları yoktur. Bebeğini karnının ortasında bulunan süt bantlarıyla besliyor.
  • Ornitorenklerin ortalama ömrü vahşi doğada 6 yıl ve esaret altında 10 ila 15 arasındadır.


Leave A Reply