Orphe ve Eurydice Operası Konusu Karakterler, Christoph Willibald Gluck

0
Advertisement

Orphe ve Eurydice Operası kim tarafından hangi tarihte yazılmış, bestelenmiştir? Orphe ve Eurydice Operasının konusu, özeti, hakkında bilgi.

ORPHE VE EURYDICE (ORFEO ED EURİDİCE)

Üç perdelik operadır.

Metin: Raniero de Calzabighi.
Bestecisi: Christoph Willibald Gluck
İlk oynanış: 1762 Viyana.

Başlıca kişiler:

Orfeo (Alto veya Kontralto), Amor (Soprano), Euridice (Soprano).

Konunun kaynağı: Grek Mitolojisi.

Advertisement

Konusu:

Orfeo’nun sevgili eşi Euridice’yi bir yılan sokup öldürünce zavallı genç mezarı başından ayrılmaz olmuş, büyük acısının etkisiyle durmaksızın ağıt söylemeye koyulmuştur. Tanrılar durumuna acıyıp Aşk Tanrısı Amor’un aracılığıyla ona yer altındaki ölüler ülkesinden karısını alabileceğini bildirirler. Tek şart, yeryüzüne dönünceye dek Euridice’nin yüzüne bakmayacaktır. Orfeo ruhlar ülkesine iner, eşini sorar ruhlara, biraz sonra onun yüzü tülle örtülü olarak yaklaştığını görür, gözlerini kapar, ikisi de yeryüzüne yönelirler. Orfeo gözleri kapalı olarak eşini götürmekte ve tanrılara şükretmektedir. Euridice bu duruma bir anlam verememiştir. Orfeo’ya kendisine neden bakmadığını sorar, Orfeo nedenini açıklamak istemez, kadın üsteleyince gözlerini Euridice’ye çevirir, kadın cansız düşer yere… Orfeo gene ağıtlarını söylerken yardıma Amor yetişir, tanrılar tarafından bağışlandığını bildirir. Opera Amor tapınağındaki kıvançlı ve mutlu törenle sona erer.

‘Orfeo ed Euridice’ Gluck’un müzikli oyun sanatında yapılmasının gerekli olduğuna inandığı devrimleri gerçekleştirdiği eserdir Operanın yapısında sözle müziğin özlü bir çabayla bağdaştırıldığı, konu ve dramatik yapının ön planda gözetildiği kolayca anlaşılır. O çağ için alışılmamış bu atılgan doku etkisini yüzyıllara iletecek, ‘müzikli dram’ türünün ana kurallarına temel olacaktır.

En tanınmış bölümler:

«Deh placatevi con me» (Orfeo), «Ruhlar korosu«Ruhlar dansı», «Che puro ciel» (Orfeo)

Christoph Willibald Gluck Kimdir?

2 Temmuz 1714, Ernsbach — 15 Kasım 1787, Viyana

Alman bestecisi. İlk müzik bilgilerini Prag’da Czornohorsky’ den almış, sonra Milano’da dört yıl süreyle Sammartini’nin öğrencisi olarak eğitim görmüştür. İtalya’da birçok opera yazmış, başarı kazanmıştır. Sonra Viyana’ya gitmiş, orada kısa bir süre içinde saygın bir besteci olarak durumunu sağlamlaştırmış, İmparatoriçe Maria Theresia’nın müzik yöneticiliğine atanmış, on yıl süreyle bu ödevde kalmıştır. 1760 yılında şair Calzabighi ile işbirliği yaparak yalnız ses gösterisine dayanan İtalyan Operasına karşıt yeni bir opera anlayışı üzerinde çalışmalara başlamıştır. Çalışmaları tepkiyle karşılanmış, bunun üzerine Avusturya’dan ayrılmış, Paris’e gitmiş, savaşını orada da sürdürmüş, başarıya ulaşmıştır. Ömrünün son yılları Viyana’da tanınmışlık, saygınlık ve zenginlik içinde geçmiştir. Gluck, opera sanatının başlıca devrimcilerindendir. Müzikle sözün kaynaşması, şiirin yanında müziğin sağdıç durumuna inmesini salık veren opera anlayışı, Wagner operalarının temeli olmuştur. Gluck’ un müzik tarihindeki önemi özellikle, müzik-söz birleşmesi konusunda bestecileri düşünmeye götürmek ve yen’ bir anlayışın yolunu açmaktır. Operalarının büyük bir çoğunluğu inancının kaskatı kanıtı olmaktan öteye gitmeyen, durgun, yaşamsız eserlerdir.

En tanınmış operaları: «Alceste», «İphigenie en Aulide», «Orfeo ed Euridice».

Advertisement


Leave A Reply