Orta Afrika Cumhuriyeti Nerededir? Özellikleri, Konumu, İklimi, Ekonomisi

0
Advertisement

Ülkeler Rehberi Orta Afrika Cumhuriyeti – Orta Afrika Cumhuriyeti ile ilgili bilgi, başkenti, ekonomisi, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu hakkında bilgi

Orta Afrika Cumhuriyeti Bayrağı

Kaynak: pixabay.com

Orta Afrika Cumhuriyeti;

  • Yüzölçümü: 622.984 km2.
  • Başkenti: Bangui.
  • Dil: Fransızca, Sangho, Sudan ve Bantu lehçeleri.
  • Din: Hristiyan (% 20 Katolik, % 15 Protestan), Doğal dinler (% 57), Müslüman (% 8).
  • Para birimi: 1 Orta Afrika frangı = 100 santim.
  • Başlıca kentleri: Bambari, Bouar, Berberati, Bossangoa.

Orta Afrika’da devlettir. Denize çıkışı bulunmayan Orta Afrika Cumhuriyeti; güneyden Kongo Demokratik Cumhuriyeti (eski Zaire), Kongo, kuzeyden Çad, doğudan Sudan, batıdan Kamerun ile çevrelenir.

Yüzey Şekilleri;

Ülkenin büyük bir bölümü, batı ve kuzeydoğuya doğru giderek yükselen yaylalardan, dağlardan (Karre Dağları, Bakale Dağları, Mongo Sıradağları) oluşur. Ülke, kuzeyde Çad Gölü’ne akan Şari Irmak sistemiyle, güneyde Ubangi-Zaire sistemine boşalan öteki ırmaklar arasında yer alan bir havza durumundadır. Başlıca ırmak, Bangui’nin aşağı çığırındaki bölümü ulaşıma elverişli olan Ubangi Irmağı’dır. Bu ırmak, aynı zamanda ticaret ve iletişim ağının da merkezidir. Ubangi’ye dökülen Sangho Irmağı da ulaşıma elverişlidir.

İklim;

Ülkenin güneyinde ekvator, kuzeyinde sahraaltı iklimi egemendir. Ancak, bölgeler arasında yıllık sıcaklık farkı birkaç dereceyi geçmez. Yıllık ortalama sıcaklık 26.6°C, yağış tutarı 1.470 mm’dir. Ancak, yağışlar, güneyde (1.525 mm), kuzeydekinin üç katıdır. Mayıs, haziran, ekim, kısım yağışların en yoğun olduğu aylardır.

Orta Afrika Cumhuriyeti

Kaynak: wikipedia.org

Bitki Örtüsü ve Hayvanlar;

Güneyde zengin tropikal yağmur ormanları, ırmak vadileri boyunca kuzeye doğru uzanır. Ülkenin büyük bölümü, kuzey ve kuzeydoğuda ıssızlaşan ağaçlıklı savanlarla kaplıdır. Doğal hayvanlar çok ve çeşitlidir. Ormanda, şempanzeler, goriller, dev sincaplar; ırmaklarda, suaygırı ve timsahlar yaşar. Savanlık gergedanlara rastlanır. Ülkede turistik açıdan önemli 3 ulusal par ve doğal koruma altına alınmış belli yöreler vardır.

Ekonomisi;

Tarım. Tarımın yapıldığı dar alanlarda manyok, yerfıstığı, mısır, akdarı, pirinç, pamuktohumu, muz, plantain, kahve yetiştirilir.

Advertisement

Hayvancılık. Çeçesineği ve kuraklık, hayvancılığı olumsuz yönde etkiler. Sığır, keçi, koyun, domuz, başlıca hayvan varlığıdır.

Endüstri. Endüstri sektöründe etkinlik gösteren kuruluşlar küçük ölçeklidir. Üretim, genelde hammaddelerin işlenmesine, hafif endüstri üretimine dayanır: Pamuklu dokuma, ayakkabı, transistörlü radyo, bira, meşrubat, tuğla-kiremit, bisiklet. Enerji üretiminin % 97’si Bangui yakınlarındaki Boali Hidroelektrik Santralı’ndan elde edilir.

Doğal Kaynaklar. En önemli doğal kaynak elmastır. Altın (225 kg) ve uranyum yatakları, zengin olmasına karşın, yeterince verimle işletilememektedir. Yoğun tropikal yağmur ormanlarından elde edilen ticari değeri yüksek orman ürünleri (özellikle, mahun, obeşe, limba), bir başka önemli doğal kaynaktır.


Leave A Reply