Orta Kalimantan (Orta Boneo) Nerededir? Coğrafi Özellikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Orta Kalimantan (Orta Boneo) nerededir? Endonzey’da yer alan Orta Kalimantan (Orta Boneo) bölgesinin coğrafi ve özellikleri ve tarihçesi.

Orta Kalimantan (Orta Boneo)

Orta Kalimantan (Orta Boneo), Endonezya dilinde Kalimantan Tengah, Endonezya’da, Borneo Adasının ortagüney kesiminde il (propinsi). Yüzölçümü 152.600 kilometrekaredir. Bugünkü il topraklarının bulunduğu bölge uzun yıllar Hintli kabile reisleri tarafından yönetildikten sonra 14. yüzyılda Macapahit Imparatorluğu’na bağlandı.

16. yüzyılda Müslümanlığın yayılmasıyla adanın iç kesimleri Brunei Sultanlığı’nın, güney kesimleri ise bağımsız krallıkların egemenliğine girdi. Bu dönemde güneydeki kıyı bölgesinde kurulan Felemenk ve İngiliz ticaret merkezleri aracılığıyla Orta Borneo’dan yiyecek, elmas, altın ve kâfur ihraç edilmeye başladı. 17. yüzyılın başında Cava Adasında Mataram ve Surabaya gibi güçlü krallıklar ortaya çıktı. 17. yüzyılın ilk yarısında yerel devletlerle yaptıkları antlaşmalar aracılığıyla bölgeyi denetimi altına almaya başlayan Felemenkliler, yerel direnişlere karşın 1863’te bölgede güçlü bir sömürge yönetimi kurdular.

II. Dünya Savaşı sırasında Japon işgaline uğrayan bölge 1949-50’de Endonezya Cumhuriyeti’ne bağlandı. İlin kuzeybatı sınırında birbirine koşut uzanan Schwaner ve Muller dağları yer alır. Muller Dağlarının uzantısı da ilin kuzey sınırını oluşturur. Schwaner Dağlarının en yüksek noktası Raya Dağıdır (2.278 m). İlin orta ve güney kesimlerinde geniş bir alüvyon ovası uzanır. Güneydeki kıyı düzlüklerini kaplayan geniş bataklıklar, güneye doğru akan Kapuas, Sampit, Pembuang, Aiut ve Lamandau ırmaklarının oluşturduğu haliçlerle parçalanmıştır. İlin büyük bir bölümü sık ağaçlı tropik yağmur ormanlarıyla kaplıdır.

Nüfusun seyrek olduğu bölgede başlıca ekonomik etkinlik tarımdır. Tarım ürünlerinin başında pirinç, reçine, kauçuk, balmumu, mısır, manyok, tatlıpatates, yerfıstığı ve soya fasulyesi gelir. İlde bıçkıhaneler, pirinç ve un fabrikaları ile kereste atölyeleri gibi bazı küçük ölçekli sanayi tesisleri vardır. Tekne yapımı, el dokumacılığı, hasır ve sepet üretimi de önemlidir. Orta Borneo ulaşım güçlükleri nedeniyle Endonezya‘nın ekonomik bakımdan en az gelişmiş bölgelerinden biri olarak kalmıştır. Akışlarının düzensizliği ve mevsimlik taşkınlar nedeniyle ilin akarsulanndan ulaşımda yeterince yararlanılamamaktadır. İl merkezi Palangkaraya’dan Sampit’e uçak seferleri düzenlenir. Nüfusun büyük bölümünü Dayaklar oluşturur. İlde ayrıca Malaylar ve Çinliler de yaşar. Kıyı bölgelerinde yaşayan Müslüman ya da Hıristiyan azınlığın dışında Dayakların çoğu animisttir.

Advertisement

Leave A Reply