Orucun Faydaları Nelerdir? Din Alimleri, Hekimler ve Filozofların Görüşleri

0
Advertisement

Orucun sağlık açısından faydaları nelerdir? Din alimi, hekim ve filozof gözüyle oruç, orucun ruhi etkisi hakkında bilgi.

Din âlimi, hekim ve filozof görüşleri ile oruç nedir?

Din gözü ile oruç: Oruç tutunuz sıhhat bulursunuz, oruç’un gufran ayı olması, insanı günâha sev-keden arsız isteklerden ve ruh oburcuburundan temizleyip, Allâh’a saf ve berrak bir vicdanla yönelmeye hazırlama-sıdır. Ramazan yılda bir ayın değil, her ayın itidal ve ferâgat içinde yaşanmasını hazırlar. Hakikî bir zahidin her ayı ramazandır. Bedenî perhiz şekli değişir; fakat ruhi perhiz değişmez, aynı kalır. Ramazan insanlığımızı tamamlıyan riyazat ve feragatlar ayıdır. Ancak bu şartla gufrana Allâh’ın affına, müsâmahasına, rahmetine ve merhametine lâyık oluruz.

Oruç

Hekim gözü ile oruç nedir?

Hekim gözü ile oruç: Perhiz ayıdır. Bir çok hastalıklara karşı tıbbın tavsiye ettiği imsâk rejiminde bir nevi oruçtur. İftarda, ifrata gitmemek ve hadîs-i şerîfin her zaman için tavsiye ettiği sofra îtidâlından ayrılmamak şartıyla oruç, damar sertleşmesine, Kolestreol artışına, tansiyon yükselmesine, şişmanlığa, enfarktüs ve angina pektoris tehlikelere, mide, barsak teşevvüşlerine, diyâbete, üğremiye, karaciğer, safrakesesi, böbrek hastalıklarına ve daha birçok hastalıklara karşı faydalı bir itidal ve müvâzene rejimidir.

Filozof gözü ile oruç nedir?

Filozof gözü ile de oruç: Ramazanın insan nefsini maddi ve manevi bütün arsız isteklerine ve taşkın ihtiraslarına karşı feragâta alıştırılması bakımından yüksek bir ahlâki değeri ve mânası vardır. Bu bakımdan oruç gündüz birkaç saatlik açlığa dayanıp akşama alabildiğine tıkınma ayı değildir, her bakımdan feragat icabeder. Mide ile birlikte ruhun bu itidal hali oruç ayından sonra da devam etmelidir.

Oruç Mesajları

Advertisement

Oruç’un ruhi tesiri nedir?

Oruç’un ruhi tesiri. Oruçla iştah ve hoş hisler artar, oruç tutmakta fazla çalışan uzuvlar dinlenir. Her makinenin muayyen bir vakti içinde istirahatı olduğu gibi, insanın midesi de tıpkı bir makine gibidir. Velev bir müddet için istirahat etmesi, sıhhat bakımından zarûridir. Tembel olanlar faaliyetlerini artırır. Mide, kalb, karaciğer, böbrek gibi gayr-i şuuri çalışan uzuvlar kendilerine çeki düzen verir. Orucun gerek maddi ve gerekse mânevi faydaları çok büyüktür, oruç durmadan ölüp yenilenen vücut hücrelerini vücudun bekâsı yararına fedakârlığa zorlayan bir rejimdir. Oruç nefsi frenler, irâdeyi kuvvetlendirir. Mânevi benlik maddi olanından daha ziyâde islâh edilmeye muhtaçtır.

On bir ayın sultanı ramazanda hayatı zehirleyen hislerden kurtulmak, vaktinde yatıp kalkmak, sabır, iyilik, neşe, intizam içinde yaşamak, ömre bir ömür eklemekten başka bir şey değildir.


Leave A Reply