Dev Japon Örümcek Yengeci Özellikleri Yapısı Beslenmesi Hakkında Gerçekler

0
Advertisement

Japon örümcek yengeci nedir, nasıl bir hayvandır? Japon örümcek yengeci nasıl beslenir, özellikleri, türleri, yaşam koşulları hakkında bilgi.

Japon Örümcek Yengeci

Japon örümcek yengeci (Macrocheira kaempferi), Japonya çevresindeki sularda yaşayan bir deniz yengeci türüdür. Herhangi bir eklembacaklı arasında en geniş bacak aralığına sahiptir. Bu devler, büyük boyutlarına ulaşabilmek için üç ana larva aşamasından geçerek bir prezoeal aşamadan geçerler. Macrocheira cinsi birden fazla tür içerir. Bu cinse ait iki fosil türü bulunmuştur: Macrocheira ginzanensis ve Macrocheira yabei, her ikisi de Japonya Miyoseninden. Farklı taksonomik tarih, bu canlıların ne olduklarının ve bugün oldukları gibi nasıl evrimleştiklerinin önemli bir parçasıdır. Bu canlıları ve nüfuslarını aşırı avlanmanın tehlikelerinden korumak için koruma çalışmaları yapılmaktadır.

japon örümcek yengeci

Kaynak: commons.wikimedia.org

Habitat

Japon örümcek yengeçleri çoğunlukla Tokyo Körfezi’nden Kagoshima Eyaletine kadar Japon Honshū adasının güney kıyılarında bulunur. Dışarıdaki popülasyonlar Tayvan’ın Iwate Eyaleti ve Su-ao dışında bulundu.  Yetişkinler 50 ila 600 m (160 ila 1.970 ft) arasındaki derinliklerde bulunur.  Okyanusun daha derin kısımlarında menfezlerde ve deliklerde yaşamayı severler. Yetişkinlerin sıcaklık tercihi bilinmemekle birlikte, suyun genellikle yaklaşık 10 ° C (50 ° F) olduğu Suruga Körfezi’nde 300 m (980 ft) derinlikte türler normaldir. Halka açık akvaryumlardan elde edilen sonuçlara göre, Japon örümcek yengeçleri en az 6 ila 16 ° C (43 ila 61 ° F) arasında tolerans gösterir ancak tipik olarak 10–13 ° C’de (50–55 ° F) muhafaza edilir.

Yaşam Döngüsü

Dişi yengeçler, küçük planktonik larvalar oluşana kadar karın uzantılarına bağlı olan döllenmiş yumurtaları taşır. Sezon başına 1,5 milyon yumurta bırakabilirler ve bu yumurtalar ortalama 10 günde çatlar. Bu larvalar yumurtadan çıktıktan sonra yetişkinliğe geçmeden önce dört gelişme aşamasından geçer. İlk veya prezoal aşama yalnızca birkaç dakika sürer ve çoğu küflenme ilk zoeal aşamasına girmek için 15 dakika içinde gerçekleşir. Bu aşamada küçük, şeffaf vücutlarıyla ebeveynlerinden çok farklı görünüyorlar. Macrocheira Kaempferi, yetişkinliğe ulaşmadan önce iki zoeal aşamasından ve bir megalopa aşamasından geçer.

Bu aşamaların her biri, hem hayatta kalma hem de aşama uzunluğu açısından sıcaklıktan büyük ölçüde etkilenir. Tüm larva aşamaları için optimum yetiştirme sıcaklığının 15 ° C-18 ° C arasında olduğu ve hayatta kalma sıcaklıklarının 11 ° C-20 ° C arasında değiştiği düşünülmektedir. Bu sıcaklıklarda zoeal aşamalar 7 ila 18 gün arasında sürebilir ve megalopa aşaması 25 ila 45 gün arasında sürer.  Daha soğuk su, her aşamada daha uzun sürelerle ilişkilendirilir. Larva aşamalarında Macrocheira kaempferi, planktonik formlar okyanus akıntılarıyla sürüklenirken yüzeye yakın bulunur. Bu yüzey suyu, kuluçka mevsiminde (Ocak-Mart) 12 ° C ile 15 ° C arasında değişmektedir.  Bu, yetişkinlerin bulunduğu 200 m’nin altındaki derinliklerdeki sulardan çok daha sıcaktır ve sular sürekli olarak 10 ° C civarındadır. Optimal sıcaklıklar, ikinci zoeal ve Megalopa evrelerinde büyük ölçüde% 30 sağkalıma indirgenen ilk zoeal evresinde% 70 sağkalım görmektedir.

japon örümcek yengeci

Kaynak: commons.wikimedia.org

Japon örümcek yengeci, hem bitki maddesini hem de hayvanları tüketen omnivordur. Aynı zamanda bazen ölü hayvanları tüketen bir çöpçü görevi görür. Bazılarının okyanus tabanını bitkiler ve algler için kazıdığı, diğerleri ise yumuşakçaların kabuklarını açtığı biliniyor.

Advertisement

Örümcek Yengeci

Örümcek Yengeci; Crustacea (kabuklular) sınıfının Majiaae (ya da Maiidae) familyasını oluşturan omurgasızların ortak adıdır. Kabukları kalın ve oldukça yuvarlak, bacakları çok uzundur. Büyük bölümü leşle beslenir.

Örümcek yengeçler denizlerde geniş bir dağılım gösterir. Bazılarının uzunluğu 1 cm’yi aşmaz. Ama Japonya çevresindeki sularda yaşayan dev yengeç (Macrocheira kaempferi) yalnız kabukluların değil eklembacaklıların da bilinen en iri üyesidir. Bu türün kıskaçları arasındaki açıklık 4 m’yi geçebilir.

Örümcek yengeçlerin başı gagaya benzer. Genellikle kıllar, dikenler ve kabartılarla kaplı olan vücut yüzeylerini sıklıkla algler, süngerler ve öbür deniz canlıları sarar.

Örümcek yengece etkin bir maskelenme (kamuflaj) olanağı veren bu canlıların büyük bölümü yengecin ağzından çıkan bir salgının etkisiyle yapışmıştır.

Hint Okyanusunda yaşayan Parthenope investigatoris türünü üstünde yaşadığı mercanlardan ayırt etmek oldukça zordur. Atlas Okyanusunun doğusunda ve Akdeniz’de yaşayan Pisa cinsinin üyeleri 1,5-6 cm uzunluğundadır. Avrupa’nın güneybatı kıyılarında ve Akdeniz’de yaşayan Mata squinado 18 cm uzunluğa erişebilir. Örümcek yengeçlere bazen denizörümceği de denmektedir.

Advertisement


Leave A Reply