Oselo Kedisinin Özellikleri Beslenmesi Davranışı Hakkında İlginç Gerçekler

0
Advertisement

Oselo kedisi nasıl bir kedidir? Oselo kedisi nerede yaşar, nasıl beslenir, özellikleri nelerdir? Oselo kedisi hakkında bilgi.

oselo kedisi

Kaynak: commons.wikimedia.org

Oselo Kedisi

Oselo Kedisi; (Felis pardalis), Felidae (kedigiller) familyasından, Amerika’da yaşayan memeli türüdür. Coğrafi dağılımı Arjantin’in kuzey kesimlerinden ABD’nin Texas eyaletine kadar uzanır. Erişkinlerin uzunluğu 30-40 cm’lik kuyrukları dışında 90-130 cm, omuz yüksekliği yaklaşık 45 cm ve ağırlığı 10-16 kg’dir. Dişiler genellikle erkeklerden küçüktür. Üst bölümlerinin rengi soluk griden koyu kahverengiye kadar değişir. Başlarında küçük siyah benekler ve yanlara doğru ikişer siyah çizgi, boyunlarında dört ya da beş tane uzunlamasına siyah çizgi vardır. Gövdeleri zincir biçiminde dizili uzun ve siyah halkalarla bezelidir. Alt bölümleri kirli beyaz üstüne siyah benekli, kuyruklarının üstü koyu renk bantlar ya da lekelerle kaplıdır.

oselo

Kaynak: commons.wikimedia.org

Oselo ormanlarda ya da çalılık bölgelerde yaşar. İyi bir tırmanıcıdır. Genellikle geceleri avlanır. Besinlerini sürüngenler, kuşlar, küçük ya da orta boy memeliler oluşturur. Her mevsim üreyebildikleri sanılmaktadır. Dişiler bir batında genellikle 2-3 yavru doğurur. Yavrular daha koyu renk olmakla birlikte post desenleri bakımından erişkinlere benzer. Oselonun insanlar tarafından yetiştirilmesine oldukça sık rastlanır. Bazıları kolayca eğitilse bile zamanla insanlar için tehlikeli olabilir. Oseloların sayısı, dağılım gösterdikleri bölgelerin büyük bir bölümünde azalmıştır. Avlanması ve postlarının satılması bulundukları ülkelerin çoğunda yasaktır.

Yakın akrabası olan kaplan kedisinin genel görünüşü ve dağılımı oseloya çok benzer. Ama desenlerinin yanı sıra bazı yapısal özellikleriyle oselodan ayırt edilebilir.

oselo

Kaynak: commons.wikimedia.org

Oselo Kedisi Hakkında İlginç Gerçekler

  • ***Oselo, normal kediden iki kat daha büyüktür. 70 ila 90 santim uzunluğa ve 12 ila 18 kilo ağırlığa ulaşabilir. Erkekler dişilerden daha büyüktür. Kuyruğun uzunluğu vücut büyüklüğünün yarısı kadardır.
  • ***Oselolarda kürkün rengi genellikle siyah, rozet ve çizgilerle kaplanmış sarımsı kahverengi, sarı veya kahverengi-grimsidir.
  • ***Oseloların avını parçalamaya yarayan keskin dişleri mevcuttur ancak çiğnemek için dişleri yoktur, bu yüzden yiyecek parçalarını çiğnemeden yutar.
  • ***Oseloların, küçük et parçalarını bile kemiklerden başarıyla ayıran bir dili vardır.
  • ***Oselolar etçildir (et yiyiciler). Kemirgenler, maymunlar, kaplumbağalar, armadilolar, tavşanlar, kuşlar, kertenkeleler, balıklar ve yılanlarla beslenirler.
  • ***Oselolar, avın tespitinde kullanılan mükemmel bir görüşe (gece görüşüne adapte edilmiş) ve işitme duyusuna sahiptir.
  • ***Oselolar gece (gece boyunca aktif) hayvanlarıdır. Gün boyunca ağaçlarda, dallarda veya yoğun bitki örtüsünde dinlenirler.
  • ***Küçük boyutu nedeniyle, oselolar büyük kedilerin (jaguarlar ve pumalar gibi), yırtıcı kuşların (kartallar) ve büyük yılanların (anakonda) kolay bir avıdır.
  • ***Diğer kedi türlerinin aksine, oselolar sudan korkmazlar. Mükemmel yüzücülerdir.
  • ***Oselolar bölgesel ve yalnız yaratıklardır. Erkekler genellikle 30 metrekarelik bir bölgede yaşar. Dişiler iki kat daha küçük olan bölgeleri işgal eder.
  • ***Oselolar günde 12 saat aktiftirler. Bu süre zarfında, oselo yiyecek ararken 7 mil kadar yol gidebilir.
  • ***Erkekler ve dişiler sadece çiftleşme mevsiminde toplanır. Tropikal bölgelerde, oselolar tüm yıl boyunca çoğalabilir. Ilıman iklimde, oselolar yaz sonunda çiftleşir.
  • ***Hamilelik 85 gün sürer ve 2 ila 3 yavru kedi ile sona erer.
  • ***Yavrular kör olarak doğarlar. Vücutları kalın ve koyu renkli kürklerle kaplıdır. Bir ay sonra gözlerini açarlar ve kürk üzerinde ek renkler geliştirmeye başlar. Genç oselolar bir yaşında bağımsız hayata başlamaya hazırdır.
  • ***Oseloların ortalama ömrü vahşi doğada 10 ila 13 yıl ve esaret altında 20 yıla kadardır.

Advertisement

Leave A Reply