Osteomiyelit Nedir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Osteomiyelit nedir, Osteomiyelit (kemik iltihabı) nasıl olur, nedenleri ve belirtileri nelerdir? Osteomiyelit hakkında bilgi.

Osteomiyelit

Osteomiyelit

Osteomiyelit; kemik iltihabı olarak da bilinir, kemik dokusu ve kemik iliğinin sıklıkla mikrop bulaşması sonucunda iltihaplanmasıdır.

En sık rastlanan osteomiyelit etkeni Staphylococcus aureus’tur. Mikroorganizma kan dolaşımı yoluyla ya da yakındaki bir yaradan vücuda girerek kemiğe ulaşır; gözenekli kemik dokusu ve kemik iliği iltihaplanarak yıkıma uğrar; zamanla kemikteki kan dolaşımı kesilir, doku ölümü görülür. İltihaplı alanın çevresindeki sağlıklı kemik ölü dokuyu çevreleyerek bir sınır oluşturur; ölü doku artıkları zamanla çevredeki dokuya karışır, lezyon onarılır. Kronik osteomiyelitte iltihap sürekli etkindir. İltihaplı bölgede biriken irin kemikle deri arasında açılan küçük kanalcıklardan (fistül) dışarı akar. Başlıca belirtiler ateş, titreme ve kemik ağrısıdır; daha sonra iltihaplı bölge ve çevresinde şişme ve kızarma görülebilir. Antibiyotiklerin yaygın olarak kullanılması na değin mutlak ölüme neden olan osteomiyelit günümüzde uygun ilaç tedavisiyle denetim altına alınabilmektedir. Tifo, frengi, verem ya da orak hücreli kansızlık gibi birçok hastalıkta da komplikasyon olarak ortaya çıkabilir. Orta yaşlarda görülen omur osteomiyelitinin idrar kesesi iltihaplarıyla ilişkili olabileceği düşünülmektedir.


Leave A Reply