Otlak Nedir? Otlak Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Otlak nedir? Otlak çeşitleri ve özellikleri nelerdir? Otlakların yararları, otlak tipleri, hayvanlar ve bitkiler hakkında bilgi.

OTLAK

  • 7.500 çeşit ot vardır. Otlar bulundukları ortama çok rahat uyum sağlarlar.
  • Denizde, bataklıklarda, çöllerde, dağ üstlerinde ve Antarktika‘nın donmuş çöllerinde yetişebilirler.
  • En büyük ot bambudur. Boyları 40 metreye ve dip kalınlığı 30 cm ye kadar çıkabilir.
  • Yaş ve uzun otlar barındıran prairiler; bluestem (ince dallı ve iğneli otlar) bakımından zengindir.

Otlaklar; düz ya da hafif inişli çıkışlı, geniş alanlardır. Alan üzerinde dağınık halde bulunan veya nehir boyunca kümelenen otlarla, ağaçlarla ve çalılarla kaplıdır. Kuru, yağışsız çöller ve sık, yağışlı ormanlar arasında kalan alanlar, genellikle; otlak olarak adlandırılırlar. Bu bölgelerde; ya tam yağışlı ya da tam kurak mevsimler görülür. Yağışlı mevsimde otlar çok çabuk büyür, çiçek açar ve tohum verir. Kurak mevsimde ise ölür veya büyümez. Otun büyük bölümü toprağın altındadır. Yani; diğer bitkilere oranla, kuraklığa ve yangına karşı daha dayanıklıdır.

OTLAK TİPLERİ

Dünyanın her tarafında değişik otlar yetişmektedir ve yetiştiği yere göre otlağın ismi de değişmektedir. Kuzey Amerika’da Praire, Afrika’da Savan ve Rusya’da Step olarak bilinirken; Arjantin’in soğuk otlaklarına da Pampa denir.

HAYVANLAR VE BİTKİLER

Afrika’da antilop sürüleri, Avustralya’da kangurular ve Amerika’da bizonlar otlaklarda otlanırlar. Dağ sıçanları, tavşanlar ve yer sincaplar kökleri yemek ve sığınak yapmak için tünel kazarlar. Bu bitki yiyiciler; aslanlar, kurtlar, sırtlanlar ve şahin, kartal gibi avcı kuşlar tarafından avlanırlar. Omurgasız hayvanlar, örneğin böcekler; otlakta yaşayan en kalabalık gruptur. Bu omurgasızlar kemirgenler ve kuşlar için besin kaynaklarıdır.

BOZULAN TOPRAK

Bir zamanlar, yabani otlaklar dünya arazisinin üçte birini kaplamaktaydı. Ne var ki; büyük çoğunluğu insanlar tarafından değiştirilmiştir. Avustralya’da koyun çiftlikleri, Amerika’da sığır yetiştiricileri, Avrupa’da mandıracılar ve Kuzey Afrika’da keçi sürülerini güden göçebeler hayvanlarını besleyebilmek için doğal ya da ekili otlakları kullandılar. Buna ek olarak; buğday, mısır ve yulaf gibi tahıl ürünlerini ekebilmek uğruna otlakları sabanla sürdüler.

Advertisement

AFRİKA SAVANLARI

Savanlar yılın her dönemi sıcaktır, ancak; sadece yazları yağış alır. Uzun kırmızı yulaf, bluestem, dropseed (damla tohumlu) otlar ve dağınık yerleşimli ağaçlar, her yıl hektar başına 45 ton kadar bitki üretir. Üretilen bu bitkiler; zebra, antilop ve devekuşları gibi birçok hayvanın besinini oluşturur.


Leave A Reply