Ottorino Respighi Kimdir? Eserleri

0
Advertisement

Ottorino Respighi kimdir? Ottorino Respighi hayatı, biyografisi, eserleri, besteleri nelerdir, müzik kariyeri hakkında bilgi.

Ottorino RESPİGHİ

9 Temmuz 1879, Bologna — 18 Nisan 1936, Roma

İtalyan bestecisi, Empresyonizmin İtalya’da başlıca önderlerindendir. Eğitimini Bologna’da Liceo Musicale’de Sarti ve Martucci’nin öğrencisi olarak yapmış, St. Petersburg’da Rimski-Korsakov’un, Berlin’de Max Bruch’un yanında sürdürmüştür. 1913’te Roma’da Santa Cecilia Konservatuarı öğretmenliğine getirilmiş, 1923’te adı geçen konservatuarın yönetmeni olmuş, iki yıl sonra bu görevinden ayrılarak, kendini yalnız besteciliğe vermiştir, önemi özellikle İtalyan orkestra müziğinin yeniden uyanışını sağlaması bakımındandır.

Başlıca yapıtları: 8 opera, orkestra için «Roma Çamları», «Roma Çeşmeleri», «Kilise Pencereleri», «Kuşlar», «Roma Şenlikleri», «Dramatik Senfoni», iki piyano konçertosu, keman ve orkestra için «Concerto Grogoriano».


ROMA ÇEŞMELERİ

Advertisement

İlk yorumu: 1918 Roma.
Bestecinin bazı Roma özelliklerini izlenimci bir paletle yansıtma eğilimi sonucu doğan ilk ürün bu güzel senfonik şiirdir. Roma’nın dört ünlü çeşmesini günün değişik saatlerinde resimler Respighi.

«Güneş doğarken Valle Giulia Çeşmesi» pastoral anlamla işlenmiştir. Kentin taze, hafif sisli şafağını tatlı tınılarla çizer. «Sabah Triton Çeşmesi» korno sesleri ve orkestranın «tril»leriyle girer. Çeşmeyi süsleyen mitolojik figürler güneşin ilk ışınları altında sularla oynaşmaktadır. «Öğle Trevi Çeşmesi» nefesli çalgıların sunduğu görkemli ve zafer haberleyen bir «giriş»le başlar. Çeşmede arabası üzerindeki Tanrı Neptün gurur ve görkemiyle oturmaktadır. «Grup vakti Villa Medici Çeşmesi» acılı hüzünlü bir «tema» ile işlenmiştir Uzakta çalan çanlar, kuş ötüşleri, yaprak hışırtıları ve gecenin suskusu.


ROMA ÇAMLARI

İlk yorumu: 1924 Roma.
Besteci, «Roma» dizisinin ikinci verimi olan bu yapıtta yalnız doğa izlenimleriyle yetinmemiş, çağrışımlardan yararlanarak bazı tarihi anılar ve fantezilere de yer vermiştir. «Çamlar» da dört bölümden kuruludur.

«Villa Borghese Çamlar» ve çam ağaçları altında oynayan, dans eden koşup zıplayan, bağırıp çağıran çocuk sesleri. «Bir Katakomb yanındaki Çamlar». Bir çamın mezara uzayan gölgesi duayı andıran esrarlı bir ezginin yankısı, «Janiculum Çamları». Ay ışığında Gianicolo tepesindeki çamların gölgeli görüntüsü, klarnetin sunduğu bir kadans ve bülbülün sesi. «Appia Yolundaki Çamlar». Şafakta sisler içinde Appia yolu. Eski şanlı tarihin uzaktan yansıyan marş ritmiyle yavaş yavaş tekrar belirişi. Yaklaşan Roma lejyonerlerinin zafer türküsüyle Capitol’e yönelişleri.


ROMA BAYRAMLARI

Advertisement

İlk yorumu: 1928 Roma.
Dört bölümlü bir diğer dizi. Orkestralaması çok genişletilmiş; org, piyano, çan ve türlü vurma çalgılarla tarihi «orji»lerin atmosferi büyük ve renkli ses hacimleriyle sunulmuştur.

İlk bölüm «Circus Maximus» da kanlı bir gösteri çizer. İmparator Neron ilk Hıristiyanları vahşi hayvanlara parçalatmakta, arena halkın isterik haykırışlarıyla sarsılmaktadır. İkinci bölüm «jübileum», eski çağlarda Roma’ya gelen Hristiyan hacıların uyandırdığı bayram havasını, üçüncü bölüm «Ottobrata» Roma’nın «Ekin Bayramı»m, dördüncü bölüm «Befana» ise «Üç Kral Bayramı» esnasındaki gece eğlencelerini yansıtır.


Leave A Reply