Özelleşmiş Hücre Nedir? Özelleşmiş Hücreler Nelerdir? Özellikleri Çeşitleri

0
Advertisement

Özelleşmiş hücre nedir, görevleri ve çeşitleri nelerdir? Özelleşmiş hücrelerin özellikleri nelerdir, hangi hücreler bu gruba girer?

Özelleşmiş Hücre

İnsan vücudu mikroskopik hücrelerden oluşur. Yaşamın bu yapı taşları, işleyen insan vücudunu oluşturmak için birleşir ve uyum içinde çalışır. Birçok hücre, dokular gibi basit vücut parçalarını oluştururken, bazıları daha karmaşık ve özel görevleri tamamlar. Bu özel hücreler, amaçlandıkları işlevleri yerine getirmek için özel olarak tasarlanmıştır. Bu hücre tiplerinin her biri oluşturulur ve farklı şekilde çalışır, böylece hücrenin tamamlanması amaçlanan gerekli vücut fonksiyonunu yerine getirmesini sağlar.

özelleşmiş hücre

Nöronlar

Nöronlar insan beyninde mesaj taşıyan uzmanlaşmış hücrelerdir. Bu hücreler çeşitli şekil ve boyutlarda olur. Bu hücreler diğer hücrelerle bazı benzerlikleri paylaşsa da, gerekli iletişim işlevlerini tamamlamalarını sağlayan özel özelliklere de sahiptirler. Bu hücrelerin dendrit ve akson adı verilen, hücrenin kendisine bilgi getiren ve hücreden bilgi veren uzantıları vardır. Bazıları da elektrokimyasal iletişim için uzmanlaşmış yapılar ve birbirleriyle iletişim kurmalarına izin veren ve temel düşünce ve beden işlevlerini mümkün kılan kimyasallar taşır.

Kas hücreleri

Kas hücreleri hareketi mümkün kılar. Bu silindirik hücreler kasılmaya izin veren şeritli liflerden oluşur. Bu özel hücrelerin işleyişi sayesinde insan vücudu çeşitli hareket tabanlı görevler tamamlayabilir. Bu hücreler, insan vücudundaki birçok insan gibi, daha büyük vücut yapıları oluşturmak için bir araya gelir.

Sperm hücreleri

İnsan üremesi için özel sperm hücreleri gereklidir. Bu hücreler ağırlıklı olarak bir çekirdekten oluşur. Bazı sabit hücrelerin aksine, bu hücreler döllenmenin gerçekleşmesi için bir yumurtayı bulmak için hareket etmeleri gerektiğinden oldukça hareketlidirler. Sperm hücresindeki mitokondri, bu tip uzmanlaşmış hücrelerin bu kadar yüksek hızlarda hareket etmesini gerektiren enerjiyi sağlar.

Advertisement

Kırmızı kan hücreleri

Kırmızı kan hücreleri vücutta oksijen taşır ve bu yaşam veren gazı gereken organlara iletir. Bu hücrelerde, mitokondri ve bir çekirdek de dahil olmak üzere, hücrelerle yaygın olarak ilişkili parçalar bulunur. Bu organellerin yokluğu, hücrenin vücutta daha fazla oksijen taşımasına izin verir. Bu tip hücreler ağırlıklı olarak oksijenin alınmasına ve taşınmasına izin veren bir kimyasal olan hemoglobinden oluşur.

Lökosit

Lökosit hücreleri insan vücudunu enfeksiyondan uzak tutmak için çalışır. Bu hücreler insan vücudundaki mikropları bulur ve yok eder, enfeksiyona cevap verir ve onları tedavi eder. Bu hücreler enfeksiyon bölgesine taşınmaları gerektiğinden, son derece hareketlidirler ve hatta enfeksiyon bölgelerine ulaşmak için gerektiğinde kılcal duvarları itebilirler. Lökosit oldukça esnektir, vücut boyunca hareket ettikçe şekli değiştirebilir.


Leave A Reply